OMLEGGING: Tal Amit, direktør for sitrusdivisjonen i Israel forklarer at israelske sitrusbønder har lagt om produksjonen slik at de nå dyrker frukter som mandariner, kiwi, mango og papaya. Foto: John Solsvik

Jaffa - ikke alltid det vi tror

Jaffa-appelsinen forbinder vi med Israel. Men Jaffa-appelsiner dyrkes også i Spania og Sør-Afrika.

Publisert Sist oppdatert

Ap­pel­si­ner er fort­satt en stor is­ra­elsk eks­port­vare, men ikke alt er som før. Is­ra­els­ke frukt­dyr­ke­re er i ferd med å vri pro­duk­sjo­nen over til man­da­ri­ner og andre ekso­tis­ke fruk­ter og grønn­sa­ker som kiwi, avo­ca­do, mango og pa­paya som de får mye bedre be­talt for.

I til­legg pro­du­se­res det ap­pel­si­ner til la­ve­re kost­nad i land som Spa­nia, Sør-Afri­ka, Egypt og Tyr­kia. Det har tvun­get is­ra­els­ke ap­pel­sin­pro­du­sen­ter til å ta noen grep.

Ge­ne­ral­sek­re­tær Tal Amit i si­trus­di­vi­sjo­nen i det is­ra­els­ke Plants Pro­duc­tion and Mar­ke­ting Board for­tel­ler at det har vært en klar ned­gang i pro­duk­sjon av ap­pel­si­ner i Is­rael de siste 10 -15 årene fordi for­tje­nes­ten er i ferd med å for­svin­ne.

År­sa­ken er sti­gen­de kost­na­der i form av høy­ere lønn til ar­bei­der­ne, dy­re­re vann og dy­re­re kje­mi­ka­li­er.

Les også: Rekordimport av varer fra Israel

Bil­li­ge­re i Egypt

- Egypt star­tet å dyrke ap­pel­si­ner i stor stil for fem-seks år siden til så lav pris at de holdt på å spar­ke oss ut av mar­ke­det. Svært bil­lig ar­beids­kraft, gra­tis jord og gra­tis vann ga ap­pel­si­ner til en bil­lig penge. Da måtte vi fore­ta oss noe, sier Tal Amit til Dagen.

Løs­nin­gen ble man­da­ri­ner som Ves­ten mer enn gjer­ne ville ha. Der­med gikk de is­ra­els­ke ap­pel­sin­dyr­ker­ne over til man­da­ri­ner. Hånd i hånd med dette gikk om­fat­ten­de forsk­ning, og det førte til ut­vik­ling av mange va­ri­an­ter av man­da­ri­ner som er unike for Is­rael med svært høy kva­li­tet.

- På en måte kan vi der­for si at ap­pel­sin­pro­duk­sjo­nen har gått ned på be­kost­ning av stor pro­duk­sjon av man­da­ri­ner. Vi har til­pas­set oss vårt størs­te mar­ked, Euro­pa, og de er vil­li­ge til å be­ta­le for våre gode kva­li­tets­pro­duk­ter, sier Amit.

- Når andre land pro­du­se­rer ap­pel­si­ner bil­li­ge­re enn oss og vokser i mar­ke­det, må vi bli flin­ke­re og mer so­fis­ti­ker­te for å kon­kur­re­re med dem. Der­med har vi lagt om pro­duk­sjo­nen til mer ekso­tis­ke fruk­ter som for ek­sem­pel man­da­ri­ner, sier han.

«Made in South Africa»

Jaf­fa-nav­net står li­ke­vel så sterkt i flere euro­pe­is­ke land at is­ra­els­ke pro­du­sen­ter opp­rett­hol­der merke­nav­net, selv om mer og mer av de gode ap­pel­si­ne­ne nå kom­mer fra land som Spa­nia og Sør-Afri­ka. Man­da­ri­ne­ne sel­ges også under merke­nav­net Jaffa.

I Is­rael høs­tes ap­pel­si­ner fra ja­nu­ar til slut­ten av mars. Men fordi etter­spør­se­len etter den gode fruk­ten er så stor og kon­stant hele året, har det is­ra­els­ke pro­duk­sjons­sel­ska­pet inn­gått av­ta­le med sør­afri­kans­ke bøn­der som le­ve­rer ap­pel­si­ner de må­ne­der av året det ikke høs­tes noe i Is­rael. Dette har al­le­re­de på­gått i seks-sju år.

- De dyr­ker den is­ra­els­ke sha­mou­ti-ap­pel­si­nen - den ty­pis­ke Jaf­fa-ap­pel­si­nen - under streng kva­li­tets­kon­troll fra oss. I til­legg lar vi spans­ke pro­du­sen­ter le­ve­re samme type ap­pel­si­ner når det er «hul­ler» i vår egen pro­duk­sjon. Der­med kan man finne pak­ker i bu­tik­ken der det står «Made in Spain» eller «Made in South Africa». Vi lurer ikke kun­de­ne, for det er våre ap­pel­sin­ty­per, det skjer etter våre kva­li­tets­krav, og varen er mer­ket med opp­havs­land, for­tel­ler Tal Amit.

Jaf­fa-nav­net står sterkt

I Stor­bri­tan­nia skjer dette gjen­nom frukt­kje­den Tesco, mens det i skan­di­na­vis­ke land ikke har latt seg gjen­nom­føre å knyt­te seg til bare en kjede for salg av frukt.

- I Eng­land er nav­net Jaffa jevn­godt med ap­pel­sin. De reg­ner visst med at ap­pel­si­ner heter Jaffa, og ten­ker ikke at det nød­ven­dig­vis har noe med Is­rael å gjøre. Der­for har vi ikke mer­ket noen form for boi­kott av våre si­trus­pro­duk­ter i Eng­land, sier Amit.

Han er klar over at mot­stan­den mot Jaf­fa-ap­pel­si­ner er ster­ke­re i de skan­di­na­vis­ke lan­de­ne, slik det også tid­li­ge­re har vært i Frank­ri­ke.

- Der hend­te det at de­mon­stran­ter gikk inn i bu­tik­ker, rev va­re­ne våre ut av hyl­le­ne og kas­tet dem ut over gul­vet. Men Frank­ri­ke har ved­tatt en lov som for­byr slike de­mon­stra­sjo­ner, så der er det slutt på dette, for­tel­ler han.

Boi­kott ram­mer pa­le­sti­ner­ne

Tal Amit har lite til overs for vest­li­ge po­li­ti­ke­re som slår po­li­tisk mynt på Jaf­fa-nav­net og tar til orde for total boi­kott av is­ra­els­ke land­bruks­va­rer.

- Vi pro­du­se­rer ikke våre si­trus­fruk­ter på Vest­bred­den eller i Gaza. Alt er dyr­ket og pak­ket i Is­rael. Jeg synes po­li­ti­ke­re som ivrer for boi­kott av våre varer, ten­ker svært kort­sik­tig.

- Mel­lom 40.000 og 50.000 pa­le­sti­ne­re ar­bei­der i is­ra­elsk land­bruk, og pro­du­se­rer frukt og grønn­sa­ker for det euro­pe­is­ke mar­ke­det. Vi gir dem ar­beid og bruk­ba­re løn­nin­ger, og det fører til stor øko­no­misk opp­sving på Vest­bred­den.

- Der­som vest­li­ge po­li­ti­ke­re boi­kot­ter oss, fører det først og fremst til svelti­hjel for pa­le­stins­ke ar­bei­de­re som mis­ter job­ben og ne­ga­tiv inn­virk­ning på pa­le­stinsk øko­no­mi. Så hva er po­en­get da med en boi­kott? Jeg synes disse po­li­ti­ke­re burde tenke på kon­se­kven­se­ne av hva de sier før de fore­slår en boi­kott, sier ap­pel­sin­di­rek­tø­ren Tal Amit.


DAGEN

Jaffa-appelsiner fra hele verden

Ikke lenger Israels fremste eksportprodukt

Konkurranse fra billige produsenter som Egypt, Tyrkia, Spania har ført til omlegging av produksjonen

Produserer mindre kvanta appelsiner, satser på mandariner og mer eksotiske frukter

Samarbeider med appelsindyrkere i Sør-Afrika og Spania som også produserer Jaffa-appelsiner når det er «hull» i den israelske produksjonen

Det finnes 8-9 ulike appelsintyper, og flere mandarintyper utviklet i Israel

Sitrusproduksjonen i Israel i 2013 - 14 er ventet å komme opp i 551.000 tonn

Mandariner utgjør en tredel, mens appelsiner utgjør bare tre prosent

Rød grapefrukt utgjør 36 prosent av den totale produksjonen

I toppåret 1974 produserte Israel 1,7 millioner tonn citrusfrukter

Kina er det landet i verden som produserer mest citrusfrukter med 32 prosent av verdensmarkedet

Powered by Labrador CMS