Jagland tror folk vil trykke OPCW til sitt bryst
Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland synes det er hyggelig om folk tar en fredsprisvinner til sitt bryst. -Jeg tror det vil skje med denne prisen, sier han om OPCW.
Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) er årets vinner av den prestisjetunge Nobels fredspris, og Nobelkomiteen fikk ros fra mange hold for valget. Men på sosiale medier har mange gitt uttrykk for at den 16 år gamle utdanningsaktivisten Malala Yousafzai fra Pakistan burde fått prisen.
Jagland tror også OPCW også kommer til å bli en folkekjær vinner. Han viser til at mange både i Europa og Midtøsten har i bakhodet lidelsene som kjemiske våpen har medført.
- Jeg tror denne prisvinneren vil ha en betydelig folkelig forankring når man igjen blir minnet om dette, sier han til NTB.
- Ingen meningsmåling
Jagland påpeker at folkelig oppslutning ikke er nevnt i Alfred Nobels testamente, og at han heller var en mann som gikk på tvers.
- Men det er vel viktig at hele verdenspressen kommer til Oslo for å følge kunngjøringen. Vil de gjøre det dersom folk flest mister interessen? spør NTB.
- Hvorfor kommer de? Jeg tror det skyldes at nobelprisen ikke blir sett på som en meningsmåling, sier Jagland, som mener prosessen med å utpeke en vinner har enorm troverdighet.
- Jeg kjenner til en del andre priser som jeg tror ofte er gjenstand for politiske forhandlinger, der man ser hen til geografisk fordeling, kjønnsfordeling, hva som er populært eller ikke. Det er ikke priser som får stort gjennomslag, mener han.
Tillit til tinget
Årets pris er den nest siste Jagland deler ut i sin første periode som leder av Nobelkomiteen. Neste år skal det nye Stortinget, med et borgerlig flertall, avgjøre om han får fortsette i komiteen, mens det er komiteen selv som velger sin leder.
Jagland sier han har tillit til at Stortinget vil holde på tradisjonen og ikke la partipolitikk avgjøre valg til komiteen.
- Jeg tror at Stortinget er seg bevisst sin rolle og den tradisjonen vi har hatt og som har vært veldig god. Det er litt viktig å minne om at vi har håndtert dette veldig bra. Når en leder er valgt representerer han ikke noe parti, han representerer komiteen, sier Jagland til NTB.
Sejersted den beste
Jagland sier han ikke frykter at ledervervet skal gå til en med borgerlig bakgrunn.
- Egenskapene springer ikke ut av hvilket parti du tilhører, sier Jagland, og viser til Francis Sejersted, som hadde en konservativ bakgrunn.
Jagland mener Sejersted har vært en av de beste lederne av komiteen.
Den tidligere statsministeren fra Arbeiderpartiet medgir at han synes det er problematisk at det stadig stilles spørsmål om politisering av Nobelkomiteen.
- Ja, jeg syns det er et problem at mange diskuterer dette uten henblikk på den historien vi har og tradisjonene vi har nedfelt. Jeg føler det som min oppgave å prøve å informere litt om det.
Jagland vil ikke selv si noe om han ønsker å fortsette i komiteen.
- Jeg kan svare på det om et år. Akkurat nå har jeg ikke noe svar. Jeg har en pris igjen og Stortinget avgjør helt og holdent min og de andres skjebne. (©NTB)