Forbilde i Kenya: Kiplimo sitt store ønsker å være et godt forbilde for engelskelevene sine i hjemladet.

Jakten på gjenbruksskatter gir misjonsmillioner

I fjor tjente Norsk Luthersk Misjonssamband 25 millioner kroner på sine bruktbutikker. – Jeg handler alle dressene mine her, sier Kiplimo Elicky fra Kenya.

Publisert Sist oppdatert

Kiplimo Elicky har funnet den perfekte dressen og smiler fra øre til øre foran disken, på Norsk Luthersk Misjonssambands (NLM) bruktbutikk i Arna i Hordaland.

– Hver sommer studerer jeg i Norge, og da stikker jeg innom denne butikken to ganger i uken. Vennene mine i Kenya er forbauset over prisene og kvaliteten på dressene mine, som alle kommer fra butikken, forteller han.

Kenyaneren tar i mot handleposen og trasker videre bort til en brudekjole som er til salgs.

– Brudekjoler skal bare brukes en gang, men jeg vurderer likevel et kjøp, sier han.

Inspisering: Elicky letter på sløret for å undersøke brudekjolen nærmere. Foto: Peter Ingebrigtsen

Visjonær misjonær

I 2005 startet NLM med sine gjenbruksbutikker. Mannen bak ideen er Sveinung Lianes. I juni kom boken om hans liv og virke blant annet som gjenbruksgründer. I boken tar han for seg historien bak gjenbrukssuksessen.

– Før oppstarten av butikken handlet jeg på nettsiden finn.no og i diverse bruktbutikker. Jeg ble også inspirert da jeg besøkte gjenbruksbutikker i Danmark. Her viste de frivillige en entusiasme av dimensjoner. Gløden arbeiderne utstrålte gjorde det krystallklart at også NLM burde starte slike butikker, sier Lianes.

Utfordrende start

Han møtte skepsis til å begynne med, men etter at stadig mer informasjon ble formidlet, forteller han at ideen til slutt ble akseptert av organisasjonen. Lianes engasjerte misjonsfolk fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør til oppstart.

– Noen etableringer trengte ett møte, andre fem. Det endte som oftest alltid opp med en boblende begeistring blant de ansatte som gikk inn i arbeidet, lik opplevelsen fra Danmark.

– Hva inspirerte deg til å arbeide for dette?

Møteplass: I tillegg til at pengene går til en god sak, er butikkene en god arena å møte Jesus på. Foto: Peter Ingebrigtsen

Hjelp fra fanger

Tilbake på butikken i Bergen taster Reidun Hægland inn noe som ligner en eldgammel, arabisk skjenkekaraffel i kassaapparatet. Kunden er tydelig fornøyd.

– Den er gammeldags og eksotisk, jeg måtte ha den, sier kunden.

Hægland har vært frivillig i ett år og nyter samholdet i butikken.

– Jobben byr på glede og humor for de ansatte. En gang måtte vi hjelpe en kunde ut av en trang brudekjole, noe som ga god latter. En ny frivillig presenterte seg for meg med å vise fotlenken, og jeg ble tatt på sengen av det. Arbeiderne som kommer gjennom kriminalomsorgen er svært hjelpsomme, særlig med elektronikken i butikken. Trivselen er høy med andre ord, sier hun.

– Hvem handler her?

– Barna kommer i hopetall fra den lokale barneskolen. De elsker vaflene, lekene og å utforske butikken. Mange nye landsmenn tar også turen. De ser verdien i eldre ting, forklarer Hægland.

Kvinner i overvekt

Butikkleder Martin Risøy løfter et bord, men plutselig faller beina av.

– Ups! Det var visst ikke skrudd fast, sier han.

Risøy er tidligere rektor og har ansvar for driften. Han skryter av arbeiderne og fremhever særlig kvinnene.

– Damene på huset gjør det svært koselig for kundene, blant annet ved å steke utsøkte vafler. Kvinnene er i overvekt, og en del enslige verver seg. Istedenfor medisinresept bør det skrives ut resept på å jobbe her, for arbeiderne skinner virkelig. Det gir energi å jobbe her, sier Risøy.

– Hvorfor gir frivillighetsarbeidet denne glødende entusiasmen?

– Godt spørsmål. Det er meningsfylt ettersom pengene går til en god sak. Vi får drive med misjon, tilhøre et fellesskap og arbeidet byr på opplevelser, forklarer han.

Stolt butikkansvarlig: Martin Risøy er tidligere rektor og henrykt over viljestyrken til gründer Sveinung Lianes og kollegaenes medmenneskelighet.

Faste kurdiske kunder

Et kurdisk ektepar og deres tre barn er også på skattejakt i butikken denne formiddagen. De kommer hit to ganger i uken.

– Her får vi vafler, leser bøker og leker, det er kjempegøy, forteller barna.

På oppdagelsesferd: Gjenbruksbutikken i Bergen er en attraktiv plass for barna.

– Symaskinen min kommer herfra. Da vi kjøpte nytt hus, var det ikke tvil om hvor vi skulle handle husholdningsartikler. Varene er rimelige og av god kvalitet. Eldre tekstiler er faktisk generelt mer slitesterke enn nye, uttrykker trebarnsfaren.

– Jeg er skredder og tilpasser plaggene hjemme, forteller han.

Skattejakt

En annen som har funnet veien til butikken er Marleen Kaare fra Nederland. I dag er hun her for å se etter knapper.

– Hvorfor handler du her?

Unik stil: – Jeg liker bedre eldre mote, og klærne her er unike, sier Marleen Kaare

Klima- og miljøvernministeren Olav Elvestuen (V) er imponert over hva bruktbutikk-gründeren har fått til.

– NLM butikkene er et veldig bra miljøtiltak, samtidig som det tjener et godt formål og det er imponerende hva Sveinung Lianes har fått til. Trossamfunn har klart en viktig normgivende funksjon for miljø og klima, skiver Elevestuen i en e-post til Dagen.

NLM Gjenbruk

NLM har 34 bruktbutikker i Norge.

Overskuddet går til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

Powered by Labrador CMS