Jan Egeland: - FN har sviktet i Syria

- Hand­lings­lam­mel­sen når det gjel­der Sy­ria-kri­gen er Sik­ker­hets­rå­dets størs­te svik dette ti­året. Det er ingen grunn til å feire FN-da­gen i Syria, sier Flyktninghjelpen-ge­ne­ral­sek­re­tær Jan Ege­land.

Publisert Sist oppdatert

- 99 pro­sent av sy­ris­ke krigs­ofre er ikke ram­met av kje­mis­ke våpen, men av kon­ven­sjo­nel­le våpen og man­gel på nød­hjelp. Det må vi ikke glem­me når vi gle­der oss over av­ta­len om å bli kvitt disse for­bud­te våp­ne­ne, sier Ege­land i en presse­mel­ding.

I for­len­gel­sen av av­ta­len om å øde­leg­ge kje­mis­ke våpen, som FNs sik­ker­hets­råd ved­tok for en knapp måned siden, etter­ly­ser Flykt­ning­hjel­pen en re­so­lu­sjon som gir hjelpe­ar­bei­de­re mu­lig­het til å gi si­vil­be­folk­nin­gen i Syria liv­red­den­de nød­hjelp.

- Sik­ker­hets­rå­det må vedta en sterk re­so­lu­sjon som gir hjelpe­ar­bei­de­re til­gang på tvers av kon­flikt­lin­jer og lande­gren­ser til et­hvert offer for kamp­hand­lin­ge­ne i Syria, un­der­stre­ker Ege­land.

Blir blok­kert

Ge­ne­ral­sek­re­tæ­ren peker på at FN mak­ter å få inn vå­pen­in­spek­tø­rer til krigs­ram­me­de om­rå­der i Syria, men ikke hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner.

- Vi i de hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne blir blok­kert når vi for­sø­ker å nå fram til sy­re­re i kryss­il­den, sier Ege­land.

Flykt­ning­hjel­pen ber de in­ter­na­sjo­na­le og re­gio­na­le stor­mak­te­ne om å legge nytt press på de stri­de­ne par­te­ne for å sikre til­gang til of­re­ne inne i Syria.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen har ven­tet et halvt år på å få komme inn til Da­mas­kus for å star­te nød­hjelps­ar­beid der.

- De som har inn­fly­tel­se i Da­mas­kus må legge press på sy­ris­ke myn­dig­he­ter for at vi og andre or­ga­ni­sa­sjo­ner som øns­ker å drive hjelpe­ar­beid i re­gje­rings­kon­trol­ler­te om­rå­der skal få mu­lig­he­ten til å hjel­pe.

- Sam­ti­dig må de lan­de­ne som har inn­fly­tel­se over og gir hjelp til væp­ne­de opp­rørs­grup­per pres­se disse til å gi hu­ma­ni­tæ­re or­ga­ni­sa­sjo­ner mu­lig­het til å jobbe uhind­ret i op­po­si­sjons­kon­trol­ler­te om­rå­der, sier Ege­land.

Store kon­se­kven­ser

På et se­mi­nar hos forsk­nings­stif­tel­sen Fafo i Oslo tors­dag ble det satt søke­lys på hvil­ke kon­se­kven­ser kri­sen i Syria har in­ternt og i nabo­lan­de­ne.

Etter nær­me­re tre år med krig er den hu­ma­ni­tæ­re ka­ta­stro­fen et fak­tum, un­der­stre­ket vise­ge­ne­ral­sek­re­tær i FN, UNDP-di­rek­tør med an­svar for krise­hånd­te­ring, Jor­dan Ryan.

- Det er ikke bare an­tal­let døde som er alar­me­ren­de, men de enor­me kon­se­kven­se­ne kri­gen ska­per. Rundt to mil­lio­ner men­nes­ker har flyk­tet over gren­sen bare det siste året, og tal­let er øken­de.

Han un­der­stre­ket at hvert år med krig betyr minst to år med gjen­opp­byg­ging og re­sti­tu­sjon.

På spørs­mål om hvor­dan man kunne få hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner som Røde Kors inn i Syria, svar­te han at man pres­set sterkt på for å få hu­ma­ni­tær til­gang, og at dette hadde gitt re­sul­ta­ter. Men han med­gikk at det fort­satt var mange om­rå­der som ikke var til­gjen­ge­li­ge.

Tapt ge­ne­ra­sjon

UNHCR un­der­stre­ket på se­mi­na­ret at rundt seks mil­lio­ner barn er hardt ram­met av kri­gen.

- Vi snak­ker om en tapt ge­ne­ra­sjon, sa ge­ne­ral­sek­re­tær i UNICEF Norge, Bernt G. Ape­land.

- UNICEF må få til­gang til de barna som tren­ger det mest. Det er både snakk om nød­hjelp og mer lang­sik­tig hjelp som ut­dan­ning, un­der­stre­ket han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS