Jan Egeland: - FN har sviktet i Syria
- Handlingslammelsen når det gjelder Syria-krigen er Sikkerhetsrådets største svik dette tiåret. Det er ingen grunn til å feire FN-dagen i Syria, sier Flyktninghjelpen-generalsekretær Jan Egeland.
- 99 prosent av syriske krigsofre er ikke rammet av kjemiske våpen, men av konvensjonelle våpen og mangel på nødhjelp. Det må vi ikke glemme når vi gleder oss over avtalen om å bli kvitt disse forbudte våpnene, sier Egeland i en pressemelding.
I forlengelsen av avtalen om å ødelegge kjemiske våpen, som FNs sikkerhetsråd vedtok for en knapp måned siden, etterlyser Flyktninghjelpen en resolusjon som gir hjelpearbeidere mulighet til å gi sivilbefolkningen i Syria livreddende nødhjelp.
- Sikkerhetsrådet må vedta en sterk resolusjon som gir hjelpearbeidere tilgang på tvers av konfliktlinjer og landegrenser til ethvert offer for kamphandlingene i Syria, understreker Egeland.
Blir blokkert
Generalsekretæren peker på at FN makter å få inn våpeninspektører til krigsrammede områder i Syria, men ikke humanitære organisasjoner.
- Vi i de humanitære organisasjonene blir blokkert når vi forsøker å nå fram til syrere i kryssilden, sier Egeland.
Flyktninghjelpen ber de internasjonale og regionale stormaktene om å legge nytt press på de stridene partene for å sikre tilgang til ofrene inne i Syria.
Organisasjonen har ventet et halvt år på å få komme inn til Damaskus for å starte nødhjelpsarbeid der.
- De som har innflytelse i Damaskus må legge press på syriske myndigheter for at vi og andre organisasjoner som ønsker å drive hjelpearbeid i regjeringskontrollerte områder skal få muligheten til å hjelpe.
- Samtidig må de landene som har innflytelse over og gir hjelp til væpnede opprørsgrupper presse disse til å gi humanitære organisasjoner mulighet til å jobbe uhindret i opposisjonskontrollerte områder, sier Egeland.
Store konsekvenser
På et seminar hos forskningsstiftelsen Fafo i Oslo torsdag ble det satt søkelys på hvilke konsekvenser krisen i Syria har internt og i nabolandene.
Etter nærmere tre år med krig er den humanitære katastrofen et faktum, understreket visegeneralsekretær i FN, UNDP-direktør med ansvar for krisehåndtering, Jordan Ryan.
- Det er ikke bare antallet døde som er alarmerende, men de enorme konsekvensene krigen skaper. Rundt to millioner mennesker har flyktet over grensen bare det siste året, og tallet er økende.
Han understreket at hvert år med krig betyr minst to år med gjenoppbygging og restitusjon.
På spørsmål om hvordan man kunne få hjelpeorganisasjoner som Røde Kors inn i Syria, svarte han at man presset sterkt på for å få humanitær tilgang, og at dette hadde gitt resultater. Men han medgikk at det fortsatt var mange områder som ikke var tilgjengelige.
Tapt generasjon
UNHCR understreket på seminaret at rundt seks millioner barn er hardt rammet av krigen.
- Vi snakker om en tapt generasjon, sa generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt G. Apeland.
- UNICEF må få tilgang til de barna som trenger det mest. Det er både snakk om nødhjelp og mer langsiktig hjelp som utdanning, understreket han. (©NTB)