SJEFREDAKTØR: Frøy Gudbrandsen er sjefredaktør i Bergens Tidende. Bildet til høyre er et skjermbilde fra avisen.

Kristen lærer traff leserne i BT med innlegg om kroppspress

– Når det er sterk konsensus om et tema, må vi gi plass til de som mener noe annet. Det gjør oss alle litt klokere, sier sjefredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende skrev nylig om det «livsfarlige kroppspresset» som mange gutter og menn lever under. I innlegget med tittelen «Kampen om kuken» skriver han at idrettsledere og treningsstudio har et stort ansvar for hvilke ideal de presenterer.

«Helsevesenet treng meir kunnskap om kroppspresset menn opplever, og det hadde truleg vore til hjelp om fleire menn blei helsesjukepleiarar ute på skulane», skriver Kihl.

– Hvorfor har vi kommet der vi har kommet?

Jarle Mong er lærer ved Framnes videregående skole i Norheimsund og aktiv i Indremisjonsforbundet. Han syntes kommentaren til Kihl var særdeles interessant og at diagnosen han stilte har noe for seg.

– Men jeg har ingen tro på hans medisin, sier Mong.

Han mener vi må spørre oss selv: Hvorfor har vi kommet der vi har kommet?

«For meg ser det ut til at Kihl står foran et nedbrent hus og konkluderer med at brannvesenets responstid må bli kortere, og at røykvarslerne må bli mer sensitive. Det man etter min mening heller bør rette blikket mot, er brannårsaken», skriver han i innlegget sitt.

Normoppløsning

– Og hva er «brannårsaken»?

– Jeg tror at det vi ser nå er konsekvensen av mange år med normoppløsning. Når vi kaster over bord rammer for seksualiteten, blir resultatet et pornosamfunn, slik Kihl beskriver.

GIFT: Jarle Mong er gift med Olene. I innlegget skriver han at vi trenger en Gud å tilbe, en familie å forsørge, en kone å elske og en familie å bygge.

– De fleste menn på din alder ville sittet «stille i båten» og ikke deltatt i en offentlig debatt om seksualitet. Hvorfor gjør du det?

– Jeg tenker vel at ikke alle skal delta i debatten, men personlig har jeg et engasjement og tro på at jeg kan uttrykke meg på en måte slik at folk forstår. Jeg ønsker å være en stemme for Bibelens verdier. Jeg tror at rammene som Bibelen gir for seksualitet er de beste. Og når jeg får muligheten til å spre det budskapet, benytter jeg anledningen.

DEBATTERTE: Onsdag debatterte både Kihl og Mong kroppspress på Dagsnytt 18 på NRK.

Dagsnytt 18

Onsdag debatterte både Kihl og Mong kroppspress på Dagsnytt 18 på NRK. Der sa Mong at «det er naturlig at kroppspresset kommer når en løsriver seksualiteten fra relasjonen og kjærligheten.»

Mong sier til Dagen at han tror det finnes en større horisont over livet som handler om det å ha en tro og et håp.

– Når man har noe større å leve for og en Gud å tilbe, blir ikke penisens form og farge det viktigste.

– En problemstilling som treffer mange

Frøy Gudbrandsen, sjefredaktør i BT, opplyser til Dagen at både innlegget til kulturredaktør Jens Kihl og Jarle Mong ble veldig godt lest.

– Hvorfor tror du de engasjerer?

– Jeg tror det handler om at det er en problemstilling som treffer mange. Jeg er selv mor til to gutter og legger merke til det kroppspresset de utsettes for. Ikke alle har fått med seg det, kanskje. Vi har fått mange tilbakemeldinger på at det er bra at vi løfter debatten.

Det er ikke første gang Mong «tenner fyr» på debatten i BT. I forbindelse med VM i Qatar skrev han et innlegg med tittelen: «Vestens regnbue er ikke alles regnbue».

– Hva tenker du er bra med Mong sitt innlegg?

– Jeg opplever ikke at han er så veldig uenig med Jen Kihl, men han mener at løsningen på problemet ligger et helt annet sted. Det synes jeg er interessant. I tillegg skriver han veldig godt, sier BT-redaktøren.

Åpne for verdikonservative stemmer

Ifølge Gudbrandsen har abonnentene lest hele innlegget, noe som tyder på at problemstillingen engasjerer.

– At så mange har lest innlegget, tror jeg ikke handler om at Jarle Mong er verdikonservativ. Det handler mest om at han argumenterer godt for seg.

Mongs erfaring er at Bergens Tidende er åpne for verdikonservative stemmer og synes det er flott at de slipper til motstemmer.

Etter det siste innlegget har han stort sett fått gode tilbakemeldinger. Ikke bare fra typisk kristenkonservative, men også fra folk med andre livssyn som synes at det er mange ting i den tradisjonelle samlivsetikken som er bra.

Behov for flere stemmer fra aktive kristne

Øyvind Håbrekke er faglig leder i tankesmien Skaperkraft. Han oppfordrer kristne til å engasjere seg i den offentlige debatten. Han tror det er behov for mange flere stemmer fra aktive kristne.

– Debatten om seksualetikk er ett område der jeg tror at aktive kristne har mye å tilføre. Altfor få alternative stemmer bidrar i diskusjonen, noe som fører til at bildet blir ensidig.

SKAPERKRAFT: Øyvind Håbrekke er faglig leder i tankesmien Skaperkraft

Håbrekke oppfordrer kristne til å heie hverandre fram.

– Ofte vurderer vi de som gjør det ut fra hvor konservative eller liberale de er. Vi burde heller heie på alle som tar ordet. Vi tjener alle på et større mangfold, og vi er tjent med at mange flere bidrar.

Hard konkurranse

Han mener det er en myte at media er negative til kristenkonservative stemmer.

– Det som er en kjensgjerning er at journalister og redaktører har lite kjennskap til og lite forståelse for kristen tro og tanke. Det bør media øve seg på. I store medier er det hard konkurranse, og det kan være vanskelig å komme til orde. Derfor er det viktig at man skriver godt.

– Er det noen grupper dere spesielt vil oppfordre til å skrive?

– Vi er opptatt av å løfte fram unge stemmer og jobber mye med det.

Utradisjonelt språk

I svarinnlegget bruker Jarle Mong ord som ikke inngår i vokabularet til de fleste kristne.

Han bruker for eksempel ordet «kuk».

– Hvorfor gjør du det?

– Dette var et tilsvar til en kommentar av Jens Kihl der overskriften var: «Kampen om kuken». Når han bruker det ordet så mange ganger, blir det også naturlig for meg å bruke det i en dialog. Men det er ikke et ord jeg vanligvis bruker, tilføyer Mong.

Powered by Labrador CMS