– Jeg ble arrestert og torturert av Hamas
Han har skaffet seg et navn ved å kritisere Hamas i sosiale medier. Nylig ble Mohamed Msallam (25) arrestert for sjette gang, siktet for «misbruk av teknologi».
Det er januar og vinter på Gazastripen. Nakne og kjølige vegger, kun avløst av et lite vindu dekket i folie, pakker inn den trange fengselscellen. Han er etterlatt til seg selv. Alene. Helt til han får uanmeldt besøk.
En mann kommer inn i rommet. Med seg har vedkommende en bøtte vann, som han heller utover det allerede fuktige gulvet. Deretter snur han og går.
Mohamed Msallam (25) river ned folien fra vinduet og tuller inn den magre kroppen sin.
– De aksepterer ikke kritikk i det hele tatt, sier han til Dagen.
– Vi blir undertrykt og trakassert
Han tar et drag av sigaretten. Den andre på kort tid. Det er en god stund siden episoden i arresten skal ha funnet sted, og på den lokale vannpipebaren i flyktningleiren Jabalia nord på Gazastripen vet de fleste hvem han er.
Det har han selv sørget for. Blant annet gjennom å publisere musikkvideoer med Hamas-kritiske tekster på YouTube. Den islamistiske organisasjonen som styrer på Gazastripen høster heller ikke ros på den unge palestinerens Facebook-side, noe han har måttet betale for ved flere anledninger de siste årene.
– De kan arrestere deg for å skrive noe på Facebook eller for å lage en musikkvideo. Vi blir undertrykt og trakassert på alle mulige måter, sier Msallam.
Kritiserte Hamas-leder
Akkurat dette er ikke 25-åringen fremmed for. Han forteller at det bare er noen måneder siden sist han ble arrestert.
– Jeg skrev på Facebook at denne Hamas-lederen er en person med dårlig innflytelse, og at dette er noe han tar med seg uansett hvor han går.
Det skulle vise seg å få konsekvenser.
– Jeg fikk et brev i postkassen om at jeg måtte møte på politistasjonen.
Dagen har sett innkallelsesbrevet.
– Der begynte de å avhøre meg. De spurte hvem som sponset meg, hvor jeg hadde fått alle disse ideene fra og sa at jeg tilhørte en konspirasjon mot myndighetene og den palestinske motstandsbevegelsen. De sjekket til og med Facebook-kontoen min for å se hvem jeg snakker med, forteller den unge palestineren.
– Og de ble svært overrasket når jeg svarte at det kun er jeg som står bak alt sammen, fortsetter han.
Denne gangen slapp han imidlertid «billig» unna.
– Jeg ble siktet for «misbruk av teknologi» og måtte betale rundt 1.000 shekel (2274 kroner etter dagens kurs) i bot, sier Msallam.
– Ble bundet til stol
Selv om summen han måtte betale ikke på noen som helst måte var proporsjonal med «forbrytelsen» han hadde begått og det gjennomsnittlige lønnsnivået på Gazastripen, vurderte han aldri å la være å punge ut. Konsekvensene av å trosse Hamas har han selv kjent på kroppen ved flere anledninger.
For noen år siden arrangerte Msallam en demonstrasjon på Gazastripen, hvorpå Hamas møtte opp og konfronterte ham.
– Jeg ble ydmyket foran de andre demonstrantene. De kalte meg spion og Israel-sympatisør. Jeg ba kun om enkle rettigheter som vann og elektrisitet, og sa at jeg ikke fant meg i å bli snakket til på den måten. Da arresterte de meg, sier Msallam.
Han forteller at det ble brukt flere former for vold i det påfølgende avhøret.
– De bandt meg fast til en stol og slo meg, sier han.
Deretter skal han ha blitt plassert i en trang fengselscelle og utsatt for det han selv beskriver som tortur. Han mener at det var press fra utsiden som førte til at han omsider ble sluppet fri.
– Det var mange som engasjerte seg. De delte sangene mine og laget en egen emneknagg i sosiale medier.
– Føler du at du snakker for flere enn bare deg selv når du kritiserer Hamas?
– Ja, jeg representerer en stor gruppe mennesker. De som er stemmeløse. Og beviset for dette er antallet visninger og reaksjoner jeg har på videoene og innleggene mine. Vi er ikke i live her. Det er derfor jeg snakker.
Vil vekk
For hver gang den unge palestineren slipper fri fra arresten, kommer han med nye stikk mot Hamas.
– Nylig har de begynt å tro at jeg er syk i hodet, sier Msallam.
Han ler og retter på capsen. Deretter fortsetter han å snakke.
– Det bor mange ignorante mennesker i denne leiren. De er medlemmer av Hamas eller Islamsk Jihad fordi de vil ha fordeler, og de politiske partiene ønsker at vi skal følge dem uten å tenke. Det er svært få ungdommer som ber om rettigheter og frihet.
På Gazastripen kan dette koste deg dyrt, påpeker Msallam nok en gang. Han forteller at han ofte frykter for sitt eget liv.
– Det hender at jeg blir stoppet på gata av fremmede som sier at én dag, da skal de ta meg.
Dette er en av grunnene til at 25-åringen, i likhet med omtrent alle palestinere bosatt på Gazastripen, ønsker seg vekk.
– Jeg sparer hver eneste krone jeg tjener. Det er ikke lett å få jobb, og min eneste inntekt er det jeg får for å redigere videoer for andre. Men selv om jeg skulle komme meg ut vil jeg ikke glemme Gaza og være stille. Jeg kommer til å lage enda flere videoer og fortelle om det som skjer her, sier han.
Idet den unge palestineren har sagt siste ord, smeller det. Hele vannpipebaren rister i det som er en israelsk respons på raketter sendt fra Gazastripen. Noen reiser seg opp og begynner å rope. Andre jubler og ler. Mohammed fortrekker ikke en mine, og fisker uanstrengt opp en ny sigarett fra pakken.
– Vi torturerer ingen
– Hamas arresterer ingen på grunn av politisk overbevisning. I tillegg til Hamas finnes også Islamsk Jihad, De palestinske selvstyremyndighetene og til og med kommunister på Gazastripen. Vi vil ikke kjempe mot ytringsfrihet, og har ikke noen plan for å hindre folk i å ytre seg, sier han til Dagen.
Han forteller at 85.000 av innbyggerne på Gazastripen jobber for De palestinske selvstyremyndighetene, og at 45.000 av disse er soldater som gir informasjon om myndighetene i Gaza og det han kaller «motstandsbevegelsen» til styresmakten på Vestbredden.
– Og de koordinerer med Israel. Det påvirker motstandsbevegelsen i Gaza på en negativ måte. Derfor må Hamas arrestere disse menneskene, sier han.
Han stiller seg uforstående til at organisasjonen skal ha brukt tortur som et virkemiddel for å dempe kritiske røster.
– Hamas har tidligere lidd under kontrollen av De palestinske selvstyremyndighetene. Jeg ble selv arrestert og torturert for min politiske overbevisning. Hvorfor skulle vi praktisere samme metoder som vi ble utsatt for? spør han.
– Vanlig med tortur
Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International Norge, er ikke overrasket over behandlingen den unge, palestinske aktivisten hevder å ha blitt utsatt for.
– Det er nok ganske vanlig med både arrestasjoner og tortur av kritikere, men også mange andre former for trakassering, sier han til Dagen.
– Ofte ser vi at det argumenteres med at de som kritiserer Hamas står i ledtog med Israel. Dermed kan de også dømmes til døden, fortsetter Folkvord.
Han forklarer at Hamas benytter seg av sosialt press som en metode for å stemple meningsmotstandere som forrædere, og at et slikt stempel er vanskelig å bli kvitt.
– På grunn av blokaden er styresmaktens innflytelse på Gazastripen kjempestor. Blir man først hengt ut som folkefiende er det liten sjanse for å klare seg, sier Folkvord.
Han mener at sosiale medier representerer en utfordring for myndighetene flere steder i verden, og ikke bare på Gazastripen, fordi det er såpass vanskelig å kontrollere.
– Mens tradisjonelle medier er relativt enkle å overta, er sosiale medier brukerstyrte medier som alle har tilgang til, til og med mennesker i de fattigste delene av verden. Men dette gjør det også til et godt verktøy for myndighetene til å sverte folk uten at de kan forsvare seg.