– Jeg er åpen for å betale partiskatt
KrF gjorde et historisk dårlig stortingsvalg. Det får konsekvenser for partiets økonomi. Nå foreslås det å innføre partiskatt.
Det elendige stortingsvalget setter KrF hvor de gikk ned fra 5,7 til 4,2 prosents oppslutning, fører også til at de mister store summer i partistøtte.
En beregning Klassekampen gjorde etter valget viser at partiet vil miste rundt 4,8 millioner kroner årlig. Dermed er kampen i gang i partiet for å finne nye inntektskilder til partiet. Et av forslagene er å innføre en partiskatt.
Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant fra Vest-Agder, sier til Dagen at han har vært åpen for forslaget om at de skal være med og bidra i en vanskelig økonomisk situasjon.
– Jeg har vært åpen for at vi kan være med på å betale en partiskatt. Men hvis vi gjør bør det også omfatte resten av de tillitsvalgte i organisasjonen. Det betyr både fylkespolitikere i full stilling og ordførere, slik at de betaler sitt bidrag til fylket sitt eller til lokallaget.
– Det bør være en ordning som omfatter alle tillitsvalgte i betalte verv, sier Grøvan.
Dagen kjenner til at forslaget er ute på høring nå med ulike modeller for hvor stor prosentsats politikerne skal betale i partiskatt. Det vurderes også om skatten skal innføres for alle folkevalgte, eller bare stortingsgruppen.
- Vebjørn Selbekk: KrFs problemer med samarbeidsvedtaket forsvinner ikke selv om partiet har fastslått at det er der problemet ligger
Stortingsgruppa
Grøvan bekrefter at de har hatt saken til behandling i stortingsgruppen, men vil ikke si hvordan stemning der var.
– Partiskatt er en ordning som vanligvis har vært brukt i partiet som står ganske langt til venstre for KrF?
– Ja, det er jo det, men det er jo gode bibelske prinsipper å gi tiende, så det bør ligge nært til oss også.
– Vi har allerede en ordning i dag der vi bidrar med 5.000 kroner hver til stortingsgruppa og jeg vet at det også lokalt har vært slike ordninger til støtte for fylkeslag eller lokallag, svarer Grøvan.
Tar det internt
Kjell Ingolf Ropstad, nestleder og stortingsrepresentant fra Aust-Agder, sier til Dagen at han vil holde sitt svar på spørsmålet om partiskatt internt.
– Det er i hvert fall en krevende situasjon. Hvordan resultatet skal være, få vi ta senere. Vi skal vel ha det opp på sentralstyret i desember, sier partiets finanspolitiske talsmann.
Han legger til at det er ganske mange partier som praktiserer ordningen med partiskatt allerede.
– Vi er jo vant med å gi fra andre sammenhenger, sier Ropstad, som er ikke helt fremmed for tanken om partiskatt også i KrF.
– Men jeg vil ikke kommentere noe mer om innholdet i budsjettsaken nå.
Ingen ting avgjort
KrFs generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson, understreker at det ikke er avgjort hvor kuttene skal tas.
– Vi har hatt den første budsjettrunden i sentralstyret og skal ha en ny i desember, og så skal vi vedta endelig budsjett når vi vet hva stemmestøtten ender på. Før statsbudsjettet er vedtatt, tar vi ikke det endelige budsjettvedtaket.
– Hvorfor vil dere innføre partiskatt for stortingsrepresentantene?
– Det er mange tiltak som er ute til vurdering. Det er ikke noe jeg kommer til å kommentere ytterligere. Vi har ikke landet noe som helst. Vi snur hver stein, for å si det sånn. Jeg har ikke så mye mer å si. Vi er midt i en prosess nå, svarer Johnson.