– Jeg er redd for å dytte folk unna ved å si at jeg er kristen
Småbarnsmoren fra Bergen opplevde å bli mobbet som barn fordi hun var kristen. I dag er hun stolt over troen.
Anita Dencker Isaksen (29) triller barnevognen på jernbanestasjonen i Bergen. Tog kommer inn på perrongen, noen av dem fra bydelen Arna i Bergen der 29-åringen bor med familien.
Torsdag publiserte Dagen de første funnene fra vår kartlegging av holdninger i Kristen-Norge. 1600 aktive kristne fra hele landet tok stilling til påstanden: «Jeg synes det er vanskelig å være kristen i Norge i dag». 27 prosent oppga at de var helt eller delvis enig i dette.
Begrunnelser som gikk igjen var fordommer, frykten for å bli stemplet som dum, og måten kristendom fremstilles i media.
Annerledes
Småbarnsmoren deler mange av de samme erfaringene. Hun tror andelen som synes det er vanskelig å være kristen henger sammen med at man som kristen skiller seg ut fra resten av samfunnet.
– Mange har fordommer i møte med det å være annerledes. Det er lettere å være som alle andre, sier hun.
Undersøkelsen viste også at verken kjønn eller hvor du bor påvirker svarene. Det gjør derimot en annen faktor: hvilket kirkesamfunn man går i. Aktive kristne som tilhører bedehus, misjonsorganisasjoner og frikirkelige trossamfunn opplever det mest vanskelig å være menighetsaktive i Norge. I den andre enden er aktive i Den norske kirke, som i mindre grad opplever at det vanskelig.
Redd for å dytte folk unna
Isaksen sier hun er opptatt av ikke å få kristen-stempelet på seg med en gang hun møter folk, enten samtalen handler om hennes jobb i en kristen organisasjon, eller om gudstjenesten var hun på i helgen.
– Det er litt for at folk skal kjenne seg igjen i hva jeg gjør, så slipper jeg å forklare meg. Det gjør det også lettere å møte nye folk. Jeg er redd for å dytte folk unna ved å si at jeg er kristen, sier Isaksen.
29-åringen elsker å være sammen med folk, men er redd folk skal tro hun bare har en agenda og ikke se på henne som en god venn og samtalepartner.
– Jeg vil at de skal få muligheten til å bli kjent med meg slik jeg er, før de dømmer. Det er ikke sånn at alle dømmer, noen er bare nysgjerrig og interessert, men jeg vil bli kjent som Anita først, og ikke bare som kristen.
– Jeg er stolt over å være kristen, sier Isaksen over duren fra togstasjonen.
Mobbing
Det er viktig for henne å understreke dette, men det har ikke alltid har vært slik.
– Jeg ble mobbet på barneskolen fordi jeg var kristen. De andre barna ropte blant annet «Jesus» etter meg og prøvde å få meg til å banne. Som ungdom forsøkte jeg å skjule det fordi jeg var redd for ikke å få venner, forteller Isaksen.
Nå handler det heller om å være bevisst når hun møter nye mennesker.
– Jeg elsker å snakke med folk og kan fortelle at jeg er kristen til hvem som helst, men jeg vil gjerne fortelle andre ting i tillegg. Jeg vil ikke at de skal tenke mye om meg som ikke er sant, sier hun.
– Tror du man kan risikere at kristne fort tolker andres reaksjoner for negativt?
– Ja, jeg tror vi fort kan tolke ting negativt. Kanskje flere har erfaringer som meg med mobbing, eller det kan være fremmedfrykt.
– En bevisstgjøring
Mangeårig sykehusprest og tidligere stortingsrepresentant for Senterpartiet, Rune Skjælaaen (65), opplever tvert imot at det er større åpenhet for tro og livssyn nå enn tidligere.
– Det skrives og snakkes mer om det, og jeg tror også at det å ha flere i Norge med en annen kulturell bakgrunn og en annen tro har ført til en bevisstgjøring, sier Skjælaaen til Dagen.
Han var med i det regjeringsoppnevnte Stålsettutvalget som i 2013 leverte en utredning om religionens plass i det norske samfunnet. Utvalget konkluderte med at samfunnet må være livssynsåpent og la religionene ha synlig plass i offentligheten.
Skjælaaen mener det var vanskeligere 20, 30 og 40 år tilbake i tid.
– Kristendom var rådende livssyn. Det handlet om de som trodde, og de som ikke gjorde det. I dag er det langt mer åpenhet fordi det er mer mangfold, og troen er mer synlig i form av klesdrakter som hijab. Disse tingene gjør folk mer bevisst på at andre har et livssyn. Jeg opplever at det gjør det lettere å være kristen, sier han.
Denne saken er laget i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen. SUJOs målsetting er å styrke den undersøkende og kritiske journalistikken i Norge.
Kartleggingen av Kristen-Norge er gjort med støtte fra Fritt Ord.
----------
**Følg med på emneknaggen #kristennorge på Instagram.
**Har du tips? Kontakt vår journalist Johanna Magdalena Husebye på e-post jmh@dagen.no, eller kryptert på appen Signal til nummer 93894283.