«Jeg kan ikke forklare hvorfor vi har vokst så fort»
– Jeg tror ikke vi gjør det på den riktige måten. Vi gjør det bare på vår måte, sier pastor Thomas Hansen i Hillsong København.
Det som begynte med 50 personer for fire år siden er nå blitt til over 1.000.
– Jeg klyper meg fortsatt i armen, sier pastoren.
Etter å ha tilbrakt 12 år i Hillsongs hjemland Australia, flyttet dansken med sin australske kone til København for å starte menighet i byen med 1,2 millioner innbyggere.
Midt i sentrum
Utenfor Bremen teater midt i sentrum strømmer det til unge folk. Det er palmesøndag, og jeg blir ønsket velkommen av tre-fire personer før jeg har rukket å komme inn dørene i teatersalen. Tre ganger hver søndag fylles amfiet som har blitt menighetens kirkebygg.
De første 50 personene var samlet på konsertstedet Copenhagen Jazzhouse. Det tok ikke lang tid før forsamlingen talte 150. I 2014 flyttet menigheten inn i Bremen teater.
Etter gudstjenesten får jeg møte Thomas Hansen i teaterets sminkerom. Veggene er dekket av speil omringet av runde lyspærer.
Det er bare noen dager til langfredag og Hillsong København skal for første gang leie en luthersk kirke i sentrum for å ha gudstjeneste der.
– Den lutherske folkekirken er en kulturell arv i Danmark. De fleste dansker har en eller annen relasjon med en lokal kirke. For oss å være i Sankt Andreas Kirke tror jeg vil skape en viss attraksjon for tradisjonelle dansker, sier Hansen.
Selv om Hillsong ser ut til å trives godt i sentrumsnære teatersaler, er ikke Hansen fremmed for å leie et tradisjonelt kirkebygg flere ganger.
– Jeg ville elsket det, sier han.
Kan ikke forklare
Hansen elsker også folk. Derfor jobber han gjerne fra en kafé i sentrum, selv om menigheten har et kontor han kunne ha sittet på.
– Det er min personlighet. Jeg liker å være der folk er.
For tiden etablerer Hillsong en ny menighet i Århus.
– I et land hvor folkekirken står såpass sterkt og hvor frimenigheter har vært forholdsvis små. Hvor vanskelig er det å starte nye menigheter her?
– Vel, jeg kan bare svare ut fra min egen erfaring med Hillsong. Jeg tror kanskje vi er i nærheten av å være den største frimenigheten i Danmark noen sinne, sier Hansen noe lavmelt.
– Hvordan forklarer du det?
– Jeg kan ikke forklare det. Det er faktisk slik at vi ikke har noen garantier for å se en menighet vokse seg så stor, selv ikke med navnet Hillsong skrevet på bygningen. Vi kan se på det vi gjør, og vi så kan se på fruktene. Avstanden mellom de to tingene kalles Guds nåde.
Hillsong København gjør likevel ting annerledes enn mange andre frikirker. En av tingene er å holde alle sine gudstjenester i storbyen på engelsk.
– Noen mener kanskje at vi ikke burde gjøre det. Vi gjør det likevel. Det er så mange internasjonale i byen vår og dette er en måte å møte dem på, sier Hansen.
«Riktig stil»
Hillsong er kjent for lovsang i popsjanger og en relevant møtestil for urbane og kirkefremmede. Hansen ønsker likevel ikke å fremstille Hillsong-stilen som den «riktige» måten å ha kirke.
– Jeg tror ikke vi gjør det på den riktige måten, vi gjør det bare på vår måte. Og vi gjør det på en bestemt måte, sier han.
Han tror vi trenger mange forskjellige uttrykksformer.
– Det kommer folk til vår kirke som aldri kommer til å gå inn i en annen kirke. Men så kommer det folk inn hit som sier, nei, takk. De foretrekker kanskje stillhet. Det er helt greit.
– Forfatteren og missiologen Alan Hirsch sier at Hillsong-stilen bare når 20 prosent av befolkningen. Hva tenker du om det?
– Vi hadde vært veldig lykkelige hvis vi hadde nådd 20 prosent av befolkningen. Det er jo en million dansker, ler Hansen.
Skammer seg ikke
Lidenskapen etter å nå mennesker med de gode nyhetene om Jesus er han ikke alene om i familien sin.
Thomas er nemlig sønn av en mye omtalt pastorskikkelse, Moses Hansen. Han ble blant annet kjent for å ha båret et tre meter høyt kors rundt i Danmark og for å ha deltatt i reality-serien Big Brother VIP.
– Var du noen gang flau over din far i oppveksten?
– Da jeg var syv eller åtte år fikk vi i oppgave på skolen å skrive om vår største helt. Jeg skrev om min far. Han var aldri en skam for meg. Selv om han og jeg er ganske forskjellige, er han sann. Han er seg selv. Alle kjente Moses Hansen med korset. Jeg kjente Moses Hansen som pappa. Den personen som ofte ble bedratt i avisene, var svært forskjellig fra den personen jeg kjente hjemme. Jeg er fortsatt ikke skamfull over ham.
Får hjelp
Hillsong fins i både Malmø, København og snart Århus. Men det ikke et mål for menigheten å starte egne kirker overalt. Derimot ønsker Hansen å være til oppmuntring for pastorer og menigheter alle steder.
– Personlig tilbringer jeg mye tid med pastorer fra andre menigheter. De hjelper meg, jeg prøver å hjelpe dem. På den måten oppmuntrer vi hverandre. Vi trenger hverandre.
I forbindelse med oppstarten i Århus møtte nylig Hansen pastorer fra åtte kirkesamfunn i byen.
– Vi fortalte om hva vi ønsker å gjøre i Århus og de fikk stille alle de spørsmålene de ønsket. Vi er på samme lag og burde ikke konkurrere, men burde heller rose hverandre. Dessuten, Århus er en by med 300.000 mennesker. I en radius på en times kjøring er det 1,5 millioner mennesker. Derfor trenger vi mange sunne kirker, ikke bare Hillsong.
Venner i Norge
Selv om Hansen er dansk har han jevnlig kontakt med norske pastorer.
– Kirkene i Norge har vært en stor oppmuntring for oss. En av de første som ringte meg da vi flyttet til København var Jostein Krogedal i Intro. Thomas Åleskjær og Øystein Gjerme er også gode venner av oss.
– Hvordan har du blitt mottatt av pastorer og kristne ledere i Danmark?
– Siden vi kom hit for fire år siden, har vi ikke møtt noe motstand fra en eneste pastor. Ikke en eneste. Det føles som om det er en sterk enhet blant pastorer i Skandinavia. Det er virkelig oppmuntrende.