– Jeg kan nesten ikke tro at de nektes å be
Rektor nekter elever klasserom å be i. – Hårreisende, mener KrF. Nå ønsker de nasjonale retningslinjer.
På Tiller videregående skole i Trondheim har en gruppe elever startet et kristent skolelag. De får imidlertid ikke ha stand i fellesområde, slik politiske ungdomspartier får. Nylig ble de kastet ut av et klasserom der de ba og hadde andakt.
– På skolen vår har vi elever fra mange kulturer og religioner. Det vil bli problematisk hvis alle vil ha tilgang til stand i skoletiden, sa Kirsti Horne, rektor ved Tiller videregående til Dagen fredag.
Hun spør videre:
– Tenk hvis hele mangfoldet av elever skulle kunne utøve sin religion på skolen. Det ville blitt en stor ufordring.
Hun mener derimot at elevene kan få tilgang til et klasserom etter skoletid.
Posted by Dagen on Friday, March 9, 2018
– Mangler forståelse
– Jeg synes det er hårreisende at en nekter å legge til rette for elever som vil samles til en sånn aktivitet, sier Hans Fredrik Grøvan, skolepolitisk talsmann i KrF.
Han mener rektors restriksjoner viser en total mangel på forståelse av både elevfrivillighet og religionens plass i det offentlige rom.
– I et livssynsåpent samfunn bør også religion ha sin naturlige plass. Her skaper man et inntrykk av at religion er noe privat, sier Grøvan.
Kan ikke tro det
Frps skolepolitiske talsmann, Åshild Bruun-Gundersen, blir overrasket når hun hører om restriksjonene.
Hun reagerer på at skoleledelsen mener at politiske partier er greit, men religiøs aktivitet ikke er greit.
– Der politiske partier bidrar til økt demokratiforståelse, mener jeg religiøs aktivitet bidrar til viktig kulturforståelse. Jeg har aldri hørt at noen tar skade av at elever organiserer kristne skolelag, sier Bruun-Gundersen.
Nasjonale retningslinjer
Grøvan mener det er på tide at Stortinget nå vedtar nasjonale retningslinjer for trosutøvelse i skolen.
– Dette kan ikke være en sak skoleledere kan skalte og valte med det slik de vil, sier Grøvan.
– Du frykter ikke muslimske bønnemøter på offentlige skoler?
– Alle, uansett religion, må få de samme muligheter til å kunne samles i et friminutt for å utøve sin tro. Vi må ta vare på mangfoldet for å være på en prinsipiell, trygg grunn, sier Grøvan.
Derfor skal KrF denne våren fremme et forslag i Stortinget om nasjonale retningslinjer for å skape likebehandling av elever i skolene.
– Vi etterlyser et tydeligere språk fra norske politikere, og ikke minst utdanningspolitikere, når det kommer til...Posted by Dagen on Thursday, March 8, 2018
Må avgjøres lokalt
Statssekretær for kunnskapsminister Jan Tore Sanner, sier at elevene har rett til fri religionsutøvelse.
– Men bruken av klasserom og andre lokaler må håndteres lokalt, skriver Rikke Høistad Sjøberg i en e-post til Dagen.
Hun mener at elevenes religion og holdningen til religionsutøvelse i skoletiden må respekteres uansett hvilken religion det er spørsmål om.
– Bør ikke skoleledere legge til rette for frivillige initiativ fra elevene, så sant dette er åpent for alle og ikke til skade for noen?
– Skolene er forpliktet til å sørge for at alle elever har et godt skolemiljø, og arbeide aktivt for å hindre diskriminering og fremme likestilling. Dette innebærer også å ivareta og legge til rette for ulike religioner og livssyn. Mange skoler finner gode løsninger på dette, sier Høistad Sjøberg.
Det fins i dag 200 kristne skolelag på ungdomsskoler og videregående skoler i Norge. Noen steder er det lov å samles i et klasserom i lunsjen for å be, andre steder er det ikke lov.
– Bør det ikke være like retningslinjer i den offentlige skolen?
– Jeg mener dette er vurderinger som bør gjøres lokalt på skolen, og jeg har tillit til og forventer at rektorene sammen med elever finner gode løsninger, sier statssekretæren.
Sosial kontroll
– Dette bør avgjøres lokalt, sier hun.
Kristensen påpeker at skoleledere bør strekke seg for å legge til rette for at elever kan samles i et klasserom for å be.
– Forutsetningen er at dette ikke går ut over undervisning, ro eller orden, og at elever ikke opplever å bli utsatt for negativ sosial kontroll som følge av dette, sier Kristensen.
Hun mener at det ikke kan kreves at rom må ommøbleres eller at det settes av spesielle bønnerom.
– Uheldig
Humanistisk Ungdom reagerer på ledelsens behandling av saken på Tiller.
– Det er uheldig om skolen bare åpner for at ungdom kan engasjere seg i politiske ungdomspartier, sier leder Kristoffer Stokkeland.
Ateistene, som tidligere het Hedningsamfunnet, sier at de er for religionsfrihet, men at dette er privat og personlig.
– Vi mener at skolen i skoletida skal være et sted for faktabasert læring, og at den ikke har noen grunn eller plikt til å legge til rette for elevers personlige tro eller overtro, sier Christina Dahl fra Ateistene til Dagen.
Blir nektet rom
Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag, ofte kalt Laget, melder om økende restriksjoner for elever som ønsker å starte kristne skolelag.
– Det har blitt et stort problem for oss at rektorer nekter elever å starte lagsarbeid på skolen, sa Karl-Johan Kjøde, generalsekretær i Laget til Dagen fredag.
I løpet av de to siste årene kan Kjøde regne opp 21 tilfeller på ungdomsskoler og videregående skoler hvor elever har blitt møtt med restriksjoner fra rektor. I 18 av tilfellene har elevene blitt nektet rom.