- Jeg ønsker meg et samfunn for alle

Den mest grunnleggende av alle menneskeretter, retten til liv, er ennå ikke en del av Grunnloven.

Publisert Sist oppdatert

Marte Wexel­sen Gok­søyr (32) satte fin­ge­ren på en åpen­bar man­gel i Grunn­lo­ven da hun søn­dag del­tok på åp­nin­gen av 200-års­ju­bi­le­et for den nors­ke kon­sti­tu­sjo­nen.

Det bør være en tanke­vek­ker for alle sam­funns­be­viss­te men­nes­ker i dette lan­det at skue­spil­le­ren og fore­drags­hol­de­ren fram­står på di­rekte­sendt, riks­dek­ken­de TV og nær­mest må tryg­le om ret­ten til å leve:

- Jeg har selv Downs Syn­drom. Jeg er ikke syk men jeg har et kro­mo­som eks­tra. Jeg vil leve, av­slut­tet hun sin ap­pell.

Sor­te­rings­sam­funn

Hun stil­te også spørs­mål ved om vi vil ha et sor­te­rings­sam­funn der vi dyr­ker det per­fek­te, der vi fjer­ner de som er uøns­ke­de, og svar­te selv:

- Et slikt sam­funn øns­ker ikke jeg. Jeg øns­ker meg et sam­funn som set­ter so­li­da­ri­tet og like­verd i sen­trum. Et sam­funn for alle. Alle men­nes­ker skal bli in­klu­dert, alle skal bli trodd på, at de kan. Alle men­nes­ker er for­skjel­li­ge og alle men­nes­ker har samme verdi.

Det er egent­lig gans­ke for­stem­men­de å måtte kon­sta­te­re at et opp­lyst sam­funn som det nors­ke ikke har kom­met len­ger på 200 år enn at vi fort­satt tren­ger slike vek­ke­re og på­min­nel­ser.

Det er jo ikke slik at det mang­ler ini­tia­ti­ver eller for­slag for å endre på man­gel­si­tua­sjo­nen. I Stor­tin­get lig­ger det al­le­re­de flere for­slag til end­rin­ger i Grunn­lo­ven som hand­ler nett­opp om å in­klu­de­re de de­le­ne av men­neske­ret­tig­he­te­ne som ikke al­le­re­de er dek­ket av da­gens ord­lyd.

Rett til liv

Kris­te­lig Folke­par­ti har i hver enes­te stor­tings­pe­rio­de siden loven om selv­be­stemt abort ble ved­tatt, fore­slått å grunn­lovs­fes­te ret­ten til liv. Like mange gan­ger er for­sla­get blitt ned­stemt i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen. Et nytt for­slag lig­ger på Stor­tin­gets bord. Det skal be­hand­les av det sit­ten­de Stor­tin­get innen 2017.

Ikke nok med det: Stor­tin­get opp­nevn­te et eget Grunn­lovs­ut­valg i 2009, under le­del­se av tid­li­ge­re stor­tings­re­pre­sen­tant og pro­fes­sor Inge Løn­ning. Ut­val­get fikk som opp­ga­ve «å ut­re­de og frem­me for­slag til en be­gren­set re­vi­sjon av Grunn­lo­ven. For­må­let er å styr­ke men­neske­ret­tig­he­te­nes stil­ling i na­sjo­nal rett ved å gi sen­tra­le men­neske­ret­tig­he­ter grunn­lovs rang».

Det er altså gjort et ar­beid al­le­re­de, og kon­klu­sjo­ne­ne ble lagt fram for to år siden. Uvalgs­le­der Løn­ning pekte spe­si­elt på at den «mest grunn­leg­gen­de men­neske­ret­ten er ret­ten til liv fordi alle andre ret­ter får lite inn­hold når det ikke først er en rett til liv.»

Hva nå?

Stor­tin­get ved­tok i 2012 å ta inn et for­mål i pa­ra­graf 2 som sier at Grunn­lo­ven skal sikre «de­mo­kra­ti, retts­stat og men­neske­ret­tig­he­ter». På et se­mi­nar om Grunn­lo­ven i Stor­tin­get for et drøyt år siden på­pek­te Løn­ning at en na­tur­lig kon­se­kvens av den nye for­måls­pa­ra­gra­fen burde være at men­neske­ret­tig­he­te­ne kan gjen­fin­nes i res­ten av Grunn­lo­ven. Men så langt har ikke Stor­tin­get gått ennå.

Gok­søyrs ut­spill ved åp­nin­gen av grunn­lovs­ju­bi­le­et er også ak­tu­elt sett ut fra den medi­sins­ke ut­vik­lin­gen som åpner for sta­dig nye måter å sor­te­re liv på. Helse­di­rek­to­ra­tet og Bio­tek­no­logi­nemn­da vur­de­rer nå en ny me­to­de for å på­vi­se kro­mo­som­feil ved fos­te­ret. Blod­prø­ven gjør det også mulig å be­stem­me fos­te­rets kjønn.

I følge eks­per­te­ne vil en slik me­to­de blant annet ikke føre til ri­si­ko for spon­tanabort. Det er nær­mest ko­misk med en slik form for om­tan­ke når en vet hvor mange som vel­ger abort når de får på­vist at fos­te­ret har Downs Syn­drom.

La meg der­for si­te­re fra Kong Ha­ralds åp­nings­tale søn­dag: «La 2014 bli et år hvor vi står opp for det som vir­ke­lig betyr noe for oss».

DAGEN

Powered by Labrador CMS