- Jeg ønsket kontakt med jenta
- Jeg ønsket å ta kontakt med jenta, men ble frarådet det av en psykiater og trodde hun fikk faglig oppfølging, sier domprost i Oslo, Anne May Grasaas, som torsdag vitnet i misjonærbarnsaken i Stavanger tingrett.
Nåværende domprost i Oslo, Anne May Grasaas, var misjonsleder i Frikirken da overgrepssaken fra internatskolen ble kjent for organisasjonene. En kvinne har saksøkt Frikirken og Norsk Luthersk Misjonssamband for omsorgssvikt, overgrep og måten de håndterte saken da overgrepene ble kjent. Hun krever erstatning fra organisasjonene.
Grasaas erkjente i sin forklaring manglende rutiner og oppfølging av jenta som var i starten av tenårene da overgrepet på internatskolen skjedde.
Dokumenterte
- Selv om man vet det skjer, var det et sjokk at det skjer i vår organisasjon, forklarte Grasaas.
De første overgrepssakene mot misjonærbarn var da allerede kommet opp i media og Grasaas understreket i retten at hun mente det var viktig å dokumentere hendelsene.
- Det var viktig for meg, med tanke på jenta og vår egen organisasjon, at det ble skrevet ned. Jeg ønsket å ha det dokumentert.
Advokat og psykiater
Grasaas fortalte at hun tenkte på jenta og tok kontakt med både advokat og psykiater. Hendelsen ble kjent ved at jenta hadde fortalt om hendelsen i en spesiell livssituasjon, og skal ikke ha ønsket å fortelle eller gå videre med saken.
- Som kvinne og kvinnelig leder ønsket jeg å snakke med henne. Jeg var blitt kjent med at hun ikke ønsket å snakke om saken, men tenkte at dersom jeg som kvinnelig leder kunne snakke med henne, så ville hun kanskje skjønne hvor ille jeg syntes dette var, fortalte Grasaas.
Kvinnen satt rolig i rettssalen ved siden av sine advokater og lyttet til forklaringene.
- Mitt ønske nådde ikke fram. Våre to organisasjoner hadde ikke språk og rutiner for å snakke om slike ting. Samtidig fikk jeg råd fra en psykiater om ikke å ta kontakt. Jeg trodde derfor at hun fikk faglig oppfølging, noe det viste seg i ettertid at hun ikke fikk. Jeg slo meg da til ro med dette, og ville ikke invadere henne, fortalte Grasaas til retten.
Ikke anmeldelse
Frikirken vurdererte fortløpende om de skulle anmelde forholdet, og konfererte med egen advokat om de skulle varsle politiet om situasjonen. Advokaten skal ha rådet organisasjonen til ikke å foreta seg noe juridisk. I sine egne notater skrev Grasaas «Dersom vi får den minste mistanke om at det skjer noe mer, må påtalemyndigheten bli varslet.».
Senere ble det kjent for Frikirken at overgrepet skjedde i en sjelesorgsituasjon. Jenta hadde betrodd seg til den ansatte om hvor vanskelig hun synes situasjonen var, og dette var rammen rundt overgrepet. Grasaas tok da kontakt med sentrale ledere i organisasjonene og advoktaten på nytt, og de kom frem til at de ikke skulle gå videre med saken.
- Det var et helt stystem, og jeg respekterte mine ledere, forklarte Gravaas.
På et tidspunkt skal Frikirkens ledere ha oppfordret Gravaas til å be jentas foreldre om å gå et skriftlig løfte om ikke å anmelde saken. Men da det viste seg at jenta på dette tidspunktet var blitt myndig, hevder Gravaas at hun lot den saken ligge.
- Svært beklagelig
- Det er svært beklagelig at det ble slik, og er en del av hvordan systemet var, fortalte Grasaas.
- Det er vanskelig å sitte så lenge etterpå og se hva som skjedde. Jeg har stor respekt for det som har skjedd. Jeg satt og var så tett på saken. Det er en smertefull opplevelse
I løpet av torsdagen skal både gjerningsmannen og kvinnens foreldre forklare seg i retten.
DAGEN