– Jeg vil bli prest. Jeg er blitt mer og mer trollbundet og har lyst å utforske Bibelen enda mer.
I en tid der det er stor mangel på kirkelig ansatte og over halvparten er mer enn 50, ser Mats Lauring (18) muligheter i Den norske kirke.
På Trosopplæringskonferansen på Gardermoen onsdag var det for første gang en egen deltakerkategori for unge under 25 år som er frivillige eller i en liten prosentstilling i menigheten sin.
De unge deltakerne fikk en del av deltakeravgiften dekket av Kirkerådet og et eget U25-loungeområde under konferansen. Her kunne de prøve liturgiske klær og snakke med folk om mulige karrierer i kirken.
En av dem som har funnet veien hit er 18 år gamle Mats Lauring. Han har vært aktiv ungdomsleder i Nordstrand kirke i over tre år og er klar til å utdanne seg til en kirkelig jobb etter videregående.
– Jeg vil bli prest. Jeg er blitt mer og mer trollbundet og har lyst å utforske Bibelen enda mer. Jeg synes troen er spennende. Jeg liker å hjelpe og ha kontakt med andre mennesker, så prest virker som et passende yrke, sier Lauring til Kristelig Pressekontor.
– En fin plattform
I sofagruppen i U25-loungen sitter også 22 år gamle Marie Basma. Hun er nylig blitt trosopplærer i Sør-Varanger menighet etter å ha vært ungdomsleder der i sju år. Dette er hennes første år på Trosopplæringskonferansen.
– Jeg kom hit for å få inspirasjon til mitt arbeid med barn og ungdom. Jeg har fått mange gode råd og tips og synes det er gøy å høre om andres erfaringer og bli kjent med dem, sier Basma.
Hun ser ikke nødvendigvis for seg å bli prest, men kan likevel tenke seg å jobbe innenfor kirken i fremtiden.
– Jeg er jo allerede trosopplærer og kunne godt tenke meg å bli kateket eller noe sånt. Jeg liker å jobbe med barn og unge. Å kunne snakke med dem om tro synes jeg er veldig viktig, og kirken er en fin plattform å gjøre det på, sier 22-åringen.
Trenger de unge
Unge kristne som Mats og Marie er midt i målgruppen til Aleksander Garmann Gullaksen. Han leder et treårig rekrutteringsprosjekt i Den norske kirke satt i gang av Kirkerådet.
– Selv om vi også ønsker å rekruttere folk fra andre yrkesgrupper og bakgrunner til å utdanne seg til diakoner, prester og kantorer, er det mest langsiktige å jobbe med de unge. Vi trenger dem i kirken, sier Gullaksen.
Han forteller at i tillegg til et nedadgående søkertall til kirkelige utdanninger er en tredjedel av de ansatte i de tre nevnte kirkelige yrkene over 60 år.
– 60 prosent av dem er over 50 år. Skjevfordelingen i alder er alvorlige ting vi må ta tak i, sier prosjektlederen.
Karrierevei
Gullaksen bruker mye tid under Trosopplæringskonferansen til å snakke med de unge om rekruttering, hjelpe dem å ta valg og finne ut hvor skoen trykker.
– Vi vet ikke så mye om hva som er barrierene for å velge en kirkelig karrierevei. Vi har spurt KIFO (Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, red. anm.) som nå er i gang med et forskningsprosjekt for å finne ut av dette, sier han.
Hvorfor de som velger kirkelige utdanning gjør det har Gullaksen flere svar på.
– Vi vet at det handler om å få følge eget kall, få jobbe med mennesker og å få utforme sin egen jobb. Vi vet at de arbeidsoppgavene vi tilbyr gir en enorm opplevelse av mening, sier han.
Hat og vold
Tilbake i U25-loungen har de unge selv noen ideer om hva som hindrer deres jevngamle kristne å søke en karriere i kirken.
– Mange ser nok på kirka som veldig A4, og det kan oppleves som kjedelig hvis det er få muligheter for å kunne gjøre noe nytt, sier Basma.
Lauring tror mye handler om at ungdommer har mange fordommer mot religion.
– Jeg har valgt å være åpen som kristen og får mye støtte for det, men også mye hat. Jeg tror folk er redde for hat og ikke tør å være åpne om sin tro. Da tør de heller ikke utforske troen sin fullt ut og dermed fortsette videre i kirken, sier han.
18-åringen forteller at han selv har opplevd både trusler og vold fordi han har vært åpen om sin kristne tro.
– Vær deg selv
De unge i U25-loungen har klare råd til andre unge kristne som vurderer en jobb i kirken.
– Ikke vær redd for å ta dine egne valg. Stå for det og ikke vær redd for hva andre vil mene. Ikke bare gjør det alle andre gjør, sier Basma.
Lauring mener det første kristen ungdom må gjøre, er å oppsøke et trossamfunn.
– Der kan du finne et fellesskap og dele troen din fritt uten at noen dømmer deg. Det hjalp meg mye og gjør at jeg nå tør å være åpen om troen min til alle jeg møter. Gjør det du vil og ikke det andre vil du skal gjøre.