Jehovas vitner åpner for at man kan hilse på ekskluderte medlemmer
Jehovas vitner mistet norsk statstilskudd blant annet på grunn av sin strenge ekskluderingspraksis. Nå mykner organisasjonen opp – men bare litt.
– Det styrende råd har kommet fram til at forkynnere kan bruke sin samvittighet, som er oppøvd i samsvar med Bibelen, til å vurdere om de kort vil hilse på personen og ønske han eller henne velkommen til møtet.
Det sier Mark Sanderson i Det styrende råd i en videorapport som er lagt ut på Jehovas Vitners norske nettside og som siteres av Vårt Land.
Det styrende råd er Jehovas vitners internasjonale ledelse. Forkynnere er Jehovas vitners begrep for «aktive medlemmer som tilhører menighetene». Fram til nå har organisasjonen nektet disse å hilse på ekskluderte medlemmer dersom de kommer på møter i menigheten.
Det nye vedtaket forklarer også i detalj hvordan en slik samtale kan foregå: «Hei! Det er så godt å se deg her. Tusen takk».
– Vi vil ikke ha noen lang samtale med dem, men på den annen side trenger vi heller ikke å overse dem, sier Sanderson i videoen.
I rapporten understrekes det at Jehovas ønske er at «at alle skal nå fram til anger.»
Dom i Oslo
I januar avgjorde Oslo tingrett at Jehovas vitner ikke får tilbake statsstøtten i Norge. Dommen gikk blant annet inn på ekskluderingspraksisen, som retten mener «innebærer alvorlige krenkelse av andres rettigheter og friheter.»
Tidligere Jehovas vitner-topp, nå ekskluderte Rolf Furuli, sier til Vårt Land at denne rettssaken kan ha hatt betydning, særlig ettersom noe av det som kom fram, er at barn under 18 år blir ekskludert.
Han påpeker at det ikke er noen endring i hvem som blir ekskludert fra Jehovas vitner.
– Men de som har blitt ekskludert blir behandlet på en litt mildere måte, sier han.
Klesregler
I direktivet opplyses det også om endringer i reglene om hvordan vitnene kan kle seg på «teokratiske arrangementer».
Nå får kvinner lov til å bruke bukser når de deltar på møter i menighetene, så lenge buksene «ikke er hverdagslige, men verdige, beskjedne og passende».
Dersom en kvinne har oppdrag på podiet bør hun likevel bruke skjørt eller kjole, heter det.
Menn trenger ikke lenger bruke slips eller dressjakke på møter, men de må være kledd «passende, beskjedent og verdig, og ikke hverdagslig».