TALSMANN: Jørgen Pedersen kommenterer den ferske dommen fra Oslo tingrett. Han er styreleder i Jehovas vitner, Norge og talsmann for trossamfunnet.

Jehovas vitner om dommen: – Vi er skuffet

Nå vil trossamfunnet vurdere mulighetene.

Publisert Sist oppdatert

Mandag ble Staten ved Barne- og familiedepartementet frikjent i Oslo tingrett i den mye omtalte Jehovas vitner-rettsaken.

Trossamfunnet gikk til sak mot staten, etter at de ble nektet statsstøtte fra og med 2021.

– Vi er skuffet over avgjørelsen fra Oslo Tingrett, som unnlater å rette opp de diskriminerende avgjørelsene mot Jehovas vitner som er truffet av Statsforvalteren i Oslo og Viken og Barne- og familiedepartementet, skriver Jørgen Pedersen til Dagen.

Pedersen er talsmann for Jehovas vitners informasjonsavdeling i Skandinavia.

Les hele svaret lengre ned i saken.

Vurderer mulighetene

Pedersen mener tingrettsavgjørelsen ikke er i tråd med rettspraksis fra høyere rettsinnstanser i andre land. Den samsvarer heller ikke med det Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er kommet frem til i saker som gjelder Jehovas vitner.

– Vi vil vurdere våre juridiske muligheter, skriver Pedersen.

– Vi vil fortsette med å ha en positiv innvirkning på samfunnet samtidig som vi viser respekt for det enkelte menneskets frie vilje.

Ikke tatt stilling til ankespørsmålet

Jehovas vitners advokat forteller til Dagen at trossamfunnet enda ikke har vurdert om de vil anke dommen.

– Vi vil gjennomgå dommen nøye sammen med klienten og ta stilling til ankespørsmålet når ankefristen nærmer seg, sa prosessfullmektig for Jehovas vitner, advokat Anders Ryssdal, til Dagen tidligere i dag.

ADVOKAT: Advokat Anders Stray Ryssdal er prosessfullmektig for Jehovas Vitner.

Ankefristen er på én måned.

Les hele svaret fra Jehovas vitner her:

Vi er skuffet over avgjørelsen fra Oslo Tingrett, som unnlater å rette opp de diskriminerende avgjørelsene mot Jehovas vitner som er truffet av Statsforvalteren i Oslo og Viken og Barne- og familiedepartementet.

Siden denne avgjørelsen ikke er i tråd med avgjørelsene som er truffet av høyere rettsinstanser i andre land, og heller ikke samsvarer med det Den europeiske menneskerettighetsdomstolen er kommet frem til når det gjelder Jehovas vitner, vil vi vurdere våre juridiske muligheter.

Jehovas vitner vil fortsette å respektere den norske stat, og vil fortsette med å ha en positiv innvirkning på samfunnet samtidig som vi viser respekt for det enkelte menneskets frie vilje. Jehovas vitner har fredelig praktisert sin religion i Norge de siste 130 årene, og som et registrert trossamfunn i over 30 år. Internasjonalt teller Jehovas vitner over 8,8 millioner, og står fritt til å praktisere sin religion i over 200 land.

– Fornøyd

Kristin Hallsjø Aarvik var en representantene fra regjeringsadvokaten som førte saken for staten ved Barne- og familiedepartementet.

– Vi er fornøyde med at tingretten i dommen har kommet til at Barne- og familiedepartementet har lagt til grunn en riktig forståelse av Jehovas vitners eksklusjonspraksis, og at vedtakene om å nekte tilskudd og registrering er gyldige, skriver hun i en e-post til Dagen.

STATEN: Advokat Kristin Hallsjø Aarvik (h.) ved Regjeringsadvokaten representerte staten ved Barne- og familiedepartementet.

Hun trekker frem at tingretten har sagt seg enig med regjeringsadvokaten på flere viktige punkter.

– Retten mener også at staten i en krevende sak har valgt en løsning som alt i alt er balansert og rimelig, skriver Aarvik.

Krenker andres rettigheter

Trossamfunnet har en eksklusjonspraksis som innbærer «alvorlige krenkelser av andres rettigheter og friheter», slår dommen fast.

«Gjennom retningslinjene og praksisen for eksklusjon, oppfordrer Jehovas vitner til å sky medlemmer som utstøtes eller trekker seg, slik at de med få unntak utsettes for sosial isolasjon fra de gjenværende i trossamfunnet», står det videre i tingrettsavgjørelsen.

Det konkluderes med at vilkårene for å nekte statstilskudd dermed er oppfylt og at statens vedtak i saken er gyldige.

Dommen innebærer at Jehovas vitner ikke får tilbakebetalt statsstøtten for 2021-2023.

Powered by Labrador CMS