RETTSSAK: Slik så det ut på benken til Jehovas vitner i Oslo tingrett i januar. Prosessfullmektig for Jehovas vitner, Anders Ryssdal, til høyre.

Jehovas vitner-rettsaken har fått dato for behandling i lagmannsretten

Ni dager settes av til ankebehandlingen i Jehovas vitners søksmål mot staten, etter at de ble fratatt statsstøtten.

Publisert Sist oppdatert

Den 4. februar skal Jehovas vitner og staten ved regjeringsadvokaten igjen møtes i en norsk rettssal. Ni dager, mellom 4. og 14. februar, er satt av til ankebehandlingen.

Vårt Land meldte saken først.

Fjerde mars i år falt dommen fra Oslo tingrett. Den konkluderte med at staten ved Barne- og familiedepartementet ble frifunnet og Jehovas vitner ikke fikk tilbake statstilskuddet.

Jørgen Pedersen er talsperson for Jehovas vitner i Skandinavia. Til Vårt Land skriver han følgende:

– Jehovas vitner har fredelig praktisert sin religion i Norge de siste 130 årene, og som et registrert trossamfunn i snart 40 år. Jehovas vitner oppsøker ikke konfrontasjon. Vi foretrekker å fredelig tilbe vår Gud. Men når våre grunnleggende rettigheter har blitt utfordret, har Jehovas vitner en lang historie med å søke juridisk beskyttelse.

– Vi håper at Lagmannsretten vil gjeninnføre alle rettighetene til Jehovas vitner, og samtidig beskytte religionsfriheten til alle norske borgere, skriver Pedersen videre til avisen.

Rettssak

Partene tilbrakte to uker i Oslo tingrett i januar i år.

«Gjennom retningslinjene og praksisen for eksklusjon, oppfordrer Jehovas vitner til å sky medlemmer som utstøtes eller trekker seg, slik at de med få unntak utsettes for sosial isolasjon fra de gjenværende i trossamfunnet», står det i tingrettsdommen, som Jehovas vitner påanket.

Ifølge dommen innebærer eksklusjonspraksisen «alvorlige krenkelser av andres rettigheter og friheter». Vilkårene for å nekte statstilskudd var dermed oppfylt og statens vedtak i saken var gyldige.

Det ble også vektlagt i dommen at religionsfriheten er en ukrenkelig rettighet, og gir et sterkt vern mot press eller tvang som står i veien for å fritt kunne melde seg ut av trossamfunn.

Powered by Labrador CMS