Jenny Klinge om konverteringsterapi-lov: – Regner med regjeringen gjør endringer
Senterparti-politikeren mener regjeringen må ta kritikken mot lovforslaget på alvor.
I oktober i år gikk høringsfristen ut for regjeringens foreslåtte forbud mot konverteringsterapi.
Flere høye juridiske instanser har uttalt seg kritisk til at lovforslaget også skal gjelde frivillig konverteringsterapi mot voksne mennesker. Flere instanser også ytret at forslaget innebærer et inngrep i retten til privatliv.
Nå forventer stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) at regjeringen gjør endringer i forslaget. Det kommer fram i et intervju med Minerva.
– Jeg regner med at regjeringen tar kritiske innspill fra høringsrunden på alvor og gjør endringer som fører til at forbudet mot konverteringsterapi treffer slik det var forutsatt, sier hun til avisen.
Hun legger til at hensikten med høringsrunden er for å gi regjeringen innspill til nødvendig endringer i lovforslaget.
– Vi kan selvsagt ikke vedta lover som er i strid med Grunnloven. Vi kan heller ikke vedta lover som ødelegger for menneskers mulighet til å vise omsorg og drøfte vanskelige tema med noen som sliter, sier Klinge til Minerva.
– Urimelig utslag
Klinge har markert seg tydelig i kjønnsdebatten med hennes utsagn om at det kun finnes to kjønn.
Hun understreker at hun håper og tror at lovforslaget ikke skal gjøre det forbudt å si til noen at de bør falle til ro i sitt eget kjønn.
Lovforslaget i sin nåværende form vil forby forsøk både på å endre eller undertrykke både sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet.
– Jeg forutsetter at prosessen i regjering fører fram til et lovforslag som rammer de tilfellene av konverteringsterapi som var meningen i utgangspunktet. Det vil selvsagt være et helt urimelig utslag av den nye loven dersom det blir forbudt å betrygge andre mennesker om at det er greit at de ikke endrer drastisk på egne kropper, sier Klinge til avisen.
Hun presiserer at lovforslaget skal behandles i komiteen på Stortinget, og at hun uttaler seg som enkeltrepresentant.
Bollestad krever svar fra Mehl
Tidligere denne måneden ba KrF-leder Olaug Bollestad om en avklaring på hvordan Justisdepartementets lovavdeling stiller seg til lovforslaget.
Bakgrunnen for spørsmålet er at kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) tidligere har uttalt at lovavdelingen «velsigner» forslaget. Det til tross for at lovavdelingen ikke har blitt bedt om å komme med en egen tolkningsuttalelse til regjeringens forslag. På spørsmål fra Minerva vil lovavdelingen heller ikke svare på hva de mener om forslaget.
Nå har KrF-lederen fått svar fra Justisministeren
– Det har aldri vært tvil om at saken reiser kompliserte strafferettslige og menneskerettslige spørsmål, og det er rettslig uavklart hvilke grenser Grunnloven og Norges menneskerettslige forpliktelser oppstiller for adgangen til å innføre et forbud mot konverteringsterapi, særlig overfor voksne personer som klart har samtykket, sier Mehl i sitt svar i Stortinget.
– Vil vurdere høringsinnspillene nøye
Hun forklarer at Justisdepartementet har gitt innspill i arbeidet med høringsnotatet, deriblant om de menneskerettslige utfordringene som forslaget reiser.
Hun utdyper derimot ikke hva som er lovavdelingens synspunkter om lovforslaget.
Nå vil kultur- og likestillingsdepartementet vurdere lovforslaget ut fra de innspillene som har kommet inn, forsikrer hun.
– Flere høringsinstanser har kommentert spørsmålet om lovforslaget er forenlig med menneskerettighetene. Jeg er kjent med at Kultur- og likestillingsdepartementet vil vurdere høringsinnspillene nøye i det videre lovarbeidet, sier Mehl i sitt svar til Bollestad i Stortinget.