Jensen-exit gjør valget mer spennende
Den som har mest å tape på lederskiftet i FrP er Trygve Slagsvold Vedum. Og kanskje Jonas Gahr Støre.
Siv Jensen viser godt politisk lederskap ved sin avgang. Frp er allerede i store problemer med galluptall helt nede på 6-tallet, et nivå de ikke har sett siden Jensens foretrukne etterfølger Sylvi Listhaug var nykonfirmert. Den avgående lederen vil derfor unngå å overlate partiet sitt til mer kaos og lederstrid.
Derfor gjør hun noe så uvanlig i norsk politikk som å peke på hvem som er hennes kandidat til å ta over. Med Jensens støtte i ryggen er det så godt som avgjort at Sylvi Listhaug blir valgt til ny Frp-leder ved landsmøtet i mai.
Dermed ble høstens valgkamp plutselig mye mer spennende og utfallet av valget mindre sikkert. For nå har Trygve Slagsvold Vedum med ett fått en verdig utfordrer til tittelen som Norges mest populistiske partileder. Og konkurransen om velgerne i det populistiske segmentet har hardnet til over natten.
Vi har på denne plass tidligere skrevet om hvordan det er utfallet av tre store dueller partiene imellom som kan avgjøre valget til høsten. Det gjelder for det første det vi kan kalle styringoppgjøret mellom Høyre og Arbeiderpartiet om hvem velgerne mener er best egnet til å lede landet. Der har Høyres stødige ledelse gjennom pandemien gitt Erna Solbergs parti et solid forsprang på Jonas Gahr Støre.
Men det hjelper bare så lite når statsministerens to regjeringspartnere begge er dypt involvert i en sperregrensebingo som foruten KrF og Venstre også omfatter Rødt og MDG. Hvilke av de fire partiene det er som til slutt klarer å kare seg over de nødvendige fire prosentene kan bety mye for hvilken blokk det er som får flertall til slutt.
Den tredje store tvekampen er populismeduellen mellom Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Frp har i årevis vært nærmest alene om å stå for folkelige og enkle budskap på områder som innvandring, bensinpris og bompenger. Men det var før Trygve Slagsvold Vedum for alvor la om stilen.
De to siste årene har vært en eneste lang opptur for bonden fra Stange. Vi har hørt hans trillende latter i det ene TV-studioet etter det andre både med og uten fugleskremselsmaske på. Han har kjørt dieselbilen sin inn i Oslo sentrum og proklamert at klimapolitikken går ut over vanlige folk som ikke har råd til å kjøpe Tesla. Og så fikk han sannelig en uventet gavepakke midt i fanget da drabantbyridderen Jan Bøhler i fjor meldte overgang til Senterpartiet.
Sylvi Listhaug inntreden som partileder vil utfordre Vedums dominerende posisjon på det populistiske velgermarkedet. Spørsmålet er om Senterpartiet med sine rundt 20 prosent allerede kan ha nådd sitt makspotensial på målingene, mens Frp nå kan befinne seg på et bunnivå med betydelig vekstpotensial.
Tidligere erfaringer har vist at når Sylvi Listhaug virkelig er i vinden, så har Frp en tendens til å fyke oppover på meningsmålingene. Etter striden rundt Facebook-posten hennes, som førte til at hun måtte gå av som justisminister i mars 2018, gjorde Frp et solid byks på gallupen.
Selv om Frp ikke lenger sitter i regjering er Erna Solberg og hennes to samarbeidspartier helt avhengig av at Frp blir mye større enn i dag for at den borgerlige regjeringen skal kunne fortsette. Fremskrittspartiet har nemlig det til felles med Senterpartiet at de kan flytte velgergrupper over fra den ene siden i politikken til den andre.
Lederskiftet i Frp kan derfor i ytterste konsekvens vise seg å få negative konsekvenser også for Jonas Gahr Støres statsministerambisjoner.