Jensen skal revurdere «Karmel-loven»
Finansminister Siv Jensen vil revurdere regelverket som gjorde at Karmel-instituttet mistet skattefradrag for innsamlede midler.
- Regjeringen er inkonsekvent i sin holdning til virksomheter som bidrar til brudd på folkeretten på Vestbredden, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).
I Stortingets spørretime onsdag tok han opp eksklusjonen av Karmel-Instituttet fra ordningen med skattefradrag for gaver til frivillige organisasjoner.
Han ville vite om finansminisiter Siv Jensen (Frp) vil gå inn for å endre skatteloven slik at det åpnes for en indirekte statlig subsidiering av organisasjoner som medvirker til handlinger i strid med folkeretten. Eller med andre ord: Om Karmel-instituttet igjen skal få bli med i ordningen for skattefradrag.
Det svarte ikke Jensen direkte på, men hun lovet at hun i samråd med utenriksminister Børge Brende vil gjennomgå kriteriene for eksklusjon fra gavefradragsordningen.
- Jeg opplever at det er et misforhold i Jensens argumentasjon her. Det blir veldig interessant om Siv Jensen ekskluderer israelske selskaper fra det norske oljefondet fordi de bryter folkeretten, mens hun gir norske skattekroner til norske organisasjoner som bryter folkeretten.
- Man må være konsekvent i dette spørsmålet, påpeker Snorre Valen overfor Dagen.
En ekskludert
I følge Siv Jensen er det kun Karmel-Instituttet som er ekskludert fra gavedragsordningen så langt. Hun kom ikke med noen antydninger om at eksklusjonen kan bli opphevet, men lovet altså en gjennomgang av kriteriene.
Hun påpekte at det er en forutsetning for en utelukkelsesmekanisme at vi har regler med objektive kriterier og minst mulig grad av skjønn.
- Det bør ikke være opp til den til enhver tid sittende regjerings skjønn å håndheve bestemmelsen. Jeg mener derfor at vi bør se nærmere på kriteriene og retningslinjene, og det har jeg tenkt å gjøre i samråd med utenriksministeren, sa finansministeren.
Snorre Valen konkluderte med at Jensen ikke er på glid i spørsmålet om eksklusjon av Karmel-instituttet.
- Jeg tviler på at hun vil snu i den saken.
- Det er helt åpenbart at støtte til bosettere på Vestbredden er støtte til en virksomhet som er folkerettsstridig. Og så er det en annen diskusjon om det skal være lov eller ikke. Men staten bør i alle fall ikke være med og støtte slik virksomhet, sier SV-representanten til Dagen.
Selskaper utestengt
Snorre Valen sa i Stortinget at han tok opp denne saken også fordi finansministeren har bidratt til å utelukke to selskaper fra oljefondet med bakgrunn i at de opererer i strid med folkeretten og bidrar med okkupasjon av Vestbredden.
- Det er en interessant snuoperasjon fra Fremskrittspartiet, konstaterte SV-talsmannen og la til at det også framkaller spørsmål om statsråden mener at Karmel-Intsitiuttet bidrar til okkupasjon av Vestbredden og hvorvidt mener hun at okkupasjon av Vestbredden er et skjønnsspørsmål, ville Valen vite.
Siv Jensen slo tilbake og avviste at Frp har gjennomført en snuoperasjon.
- For det andre blander Valen sammen forvaltningen av oljefondet med den ordningen som gjelder gavefradrag.
- Jeg er i utgangspunktet positivt til utelukkingsregelen og overholdelse av folkeretten. Jeg mener likevel det er riktig å se på nytt på den aktuelle bestemmelsen i gavefradragsordningen, svarte finansministeren.
Overrasket
Snorre Valen var overrasket over svaret fordi finansministeren var mer politisk tydelig enn han trodde hun ville være.
- Men det er ikke vi som vurderer om det er et folkerettslig brudd eller ikke. Den vurderingen ligger helt andre steder. Og jeg mener kriteriet er objektivt, uttaler Valen.
DAGEN