Jesus-gullmynt funne i Valdres: – Unikt, sier ekspert
En person med metalldetektor på fjellet i Vestre Slidre fant en godt bevart gullmynt fra rundt år 1000.
Mynten ble innført på 960-tallet og trolig slått rundt 977-1025, skriver VG.
Avisa Valdres omtalte funnet først.
Tidligere er det funnet kun tre slike mynter i Sverige, ingen i Danmark eller Norge.
– Det er et veldig sjeldent funn og unikt i Norge, sier arkeolog og seniorrådgiver May-Tove Smiseth i Innlandet fylkeskommune.
På mynten kan en på den ene siden se Kristus som holder bibelen, og på den andre siden er det sannsynligvis keiserne Basil II og Konstantin VIII vi ser avbildet. De to brødrene regjerte sammen i det Bysantiske riket mellom 975 og 1025 e.Kr, skriver NRK.
Harald Hardråde
Funnstedet skal undersøkes i 2024, skriver Innlandet fylkeskommune.
Det er ikke klart hvordan mynten har kommet seg til Vestre Slidre. Harald Hardråde var en del av den bysantinske keiserens livgarde på et tidspunkt, og man spekulerer i at han kan ha fått med seg mynten hjem.
Mulig kirkelig eiendom
– På den tiden var det skikk at gardistene fikk rett til å plyndre palasset og ta alle kostbarheter de kunne finne når keiseren døde. I løpet av Haralds tid i Bysants hadde tre keisere dødd, skriver fylkeskommunen.
Da Harald og hans menn endelig vendte hjem til Norge i 1046 hadde de ifølge sagaene enorme verdier med seg. Mynten kan så ha blitt mistet av en geistlig som var på vei over fjellet, eller under en handelsreise fra vest til øst.