Jesus Revolution på lederrådets bord
En tidligere leder i Jesus Revolution Army har samlet historier til personer som har vært aktive i misjonsbevegelsen og sendt dem til lederrådet i Pinsebevegelsen. Historiene til de 31 bidragsyterne er anonymisert. Respondentene har ifølge dokumentet gitt klar beskjed om at de ønsker at det blir tatt et tydelig oppgjør med ledelsesstilen som Stephan og Anne Christiansen utviste i mange år.
Skyggesider
Dette skjer med bakgrunn i VGTV-serien « Frelst», der Rut Helen Gjævert deler erfaringer fra sin tid som Jesus Revolution-soldat på begynnelsen av 2000-tallet.
Lederrådet i Pinsebevegelsen kom torsdag med en uttalelse. Der erkjenner de at denne typen triste historier ikke er nye for dem. «I kjølvannet av tradisjoner med sterkt engasjement for det man tror på har det vært skyggesider», skriver de.
Lenger nede kommer beklagelsen fra Lederrådet: « Vi har hørt dere. Vi er lei oss. Og vi håper å ikke gjøre de samme feilene om igjen.»
De skriver at manipulasjon og maktspråk alltid er uakseptable virkemidler og at de mer enn før kommer til å utvikle og bevisstgjøre både etablerte og nye ledere.
Samlet uttalelse
Jesus Revolution Army er ikke nevnt i uttalelsen. Heller ikke Anne og Stephan Christiansen som blir kritisert i historiene til de tidligere medlemmene.
Det som går igjen der er påstander om et autoritært og lite lyttende lederskap. I tillegg beskrives episoder som kan oppfattes som åndelig manipulering.
Sigmund Kristoffersen, leder i Lederrådet, understreker at uttalelsen de har kommet med er samlet, og basert på tilsvarende problemstillinger i flere miljø enn Jesus Revolution.
– Har det vært kontakt mellom Lederrådet og ekteparet Christiansen i arbeidet med uttalelsen?
– Overhodet ikke. Ingen av dem vet noe om det som står der på forhånd.
– Hva tenker du er det mest positive som har kommet ut av dokumentaren « Frelst» på VGTV?
– Det er fokuset på lederskap og behovet for å skape gode miljøer. Oppdraget er viktig, men mennesker skal ikke behandles som et middel.
Pastorsamling
I mai blir det pastorsamling med fokus på pastorens liv og tjeneste. Der vil nok «Frelst» helt sikkert bli et tema. Men Kristoffersen understreker at temaet var bestemt før all oppmerksomheten i media om lederstil i enkelte kristne miljø.
– Vi tror at en slik samling vil være positiv og inspirerende for pastorkollegiet i pinsebevegelsen, og ønsker at det kan være begynnelsen på en rekke samlinger hvor vi fokuserer på sunnhet i liv og tjeneste, sier han.
Pinsebevegelsen har de siste årene tatt inn en rekke tidligere trosmenigheter, og i dokumentet som Lederrådet har fått, står det at: «få, om ingen, har tydelig tatt avstand fra en del teologisk grums som skaper arena for maktmisbruk og åndelige overgrep».
Dagen har gjentatte ganger forsøkt å kontakte Stephan Christiansen for å få en kommentar til Lederrådets uttalelse, men har så langt ikke oppnådd kontakt.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));