– Jesusvekkelsen ga meg en enkel tillit til Gud

Jan Otto Myrseth er velkjent med løftede hender og tungetale. – Jesusvekkelsen på 70-tallet formet meg, sier han.

Publisert Sist oppdatert

– Du kommer til å bli en komplett biskop, sa preses Helga Haugland Byfuglien under pressekonferansen torsdag. Onsdag ble det kjent at Jan Otto Myrseth tar over som biskop etter Per Arne Dahl. Han blir dermed den syvende biskopen i Tunsberg.

Biskop Thomas

Kirkerådet delte seg ved ansettelsen. Myrseth fikk åtte stemmer, mens domprost i Tønsberg, Kjetil Haga, fikk sju stemmer. Den tredje kandidaten, Øystein Magelssen, fikk ingen stemmer.

På pressekonferansen i går trakk Myrseth fram biskop Thomas fra Egypt.

– Når han karakteriserer sin bispetjeneste, er det ikke hånda ovenfra som styrer, men hånda nedenfra som løfter mennesket. Å gå inn i en slik oppgave fyller meg med stor ydmykhet og sterk avhengighet til Gud, sa han.

I et intervju med Dagen etterpå forteller Myrseth at han har hatt gleden av å møte biskop Thomas både i Norge og i Egypt, og at han har gjort et sterkt inntrykk på ham.

– Vi har mye å hente av idealer som kan minne mye om det vi møter i Skriften og som synliggjør og illustrerer hva åndelig lederskap bør være. Biskop Thomas er visjonær og opptatt av hvordan troen skal forme hverdagslivet og hvilke konsekvenser den bør få for troen vår. For å kunne gi et kraftig og tydelig vitnesbyrd om Gud i vår tid, må troen vise igjen i prioriteringer vi tar og i valg vi gjør i livet.

Lederideal

– Hvilken type biskop ser du for deg at du blir?

– Jeg tenker på meg selv som en god lagspiller, kanskje en kaptein som kan være med og oppmuntre og vise vei, men også trøste og lytte. Mitt lederideal er jeg skal være med og forsterke det fellesskapet kommer fram til. De gode idéene kan komme fra hvem som helst; fra en medarbeider eller fra en i menigheten.

– Du ble valgt med knappest mulig flertall i Kirkerådet. Hva tenker du om det?

– Først og fremst sier det meg at det var to andre gode kandidater der. Når de valgte meg, gir det meg tilstrekkelig votum til å gå inn i tjenesten. Jeg er glad for at Kjetil Haga, som også var nominert, blir en av mine nærmeste medarbeidere. Ut fra mitt kjennskap til Haga tror jeg at vi vil bli et godt team. Han er her allerede og har bygd opp mye tillit lokalt i byen og i bispedømmet. Det gleder jeg meg over.

– Per Arne Dahl hadde en offentlig profil. Har du selv et ønske om å spille en offentlig rolle?

– Absolutt. Per Arne er en stor inspirasjon for meg. Han er kjempeflink til å kommunisere til det brede lag og få fokus på kirkas plass i samfunnet og evangeliets betydning. Jeg håper at jeg kan videreføre det.

Leve med uenighet

– Du blir biskop i en kirke som utad fremstår som en splittet kirke. Er du enig i den definisjonen av kirken?

– Nei, jeg mener at det går an å leve med den uenigheten som er uten at det skal splitte oss verken ved nattverdbordet eller i fellesskapet. At noen opplever at det ikke er slik, tar jeg til etterretning, men jeg vil fokusere på det som er viktig for oss: å forkynne evangeliet i et samfunn som er stadig mer på avstand fra kirken og bibelens verdier.

– Hva er det viktigste du tar med deg fra Jesus-vekkelsen på 70-tallet?

– Det var formende år som lærte meg mye om avhengighet til Gud i hverdagen. De ga meg en enkel tillit til at Gud har en plan med mitt liv og er nærværende i med- og motgang. Vi kan frimodig forkynne en Gud som involverer seg i hverdagsmenneskers liv. Jesus-vekkelsen lærte meg også noe om vekten på Den hellige ånds plass i våre liv og i kirken.

– I et tidligere intervju med Dagen sa du at du noen ganger ber på et fremmed språk. Er det tungetale du snakker om da?

– Jeg har bedt bønner jeg ikke selv kan kontrollere med fornuften eller forstanden, både ved hjelp av ord og vendinger, men også på et språk jeg ikke forstår. Det har vært gjort som en øvelse i å være stille og lyttende.

På pressekonferansen sa Myrseth at han kjenner mange ulike trosuttrykk, men at han har funnet stor trygghet i å be de bønnene som er bedt i 3.000 år, med henblikk til Salmenes bok.

– Det avgjørende for troslivet er ikke det som foregår inni meg, men det som blir brakt meg utenfra, sa han.

Åpenhet og tydelig

Under pressekonferansen pekte Kristin Gunnleiksrud, leder i Kirkerådet, på at Myrseth har en evne til å kombinere åpenhet og tydelighet.

– Noe av det vi har fått høre mest om er at du er glad i folk, og folk merker at du er glad i dem. Kirken må være god på folk, og det opplever jeg at du er.

Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme kjenner seg trygg på at Tunsberg får en god biskop.

– Så vidt jeg kan bedømme har han de beste kvalifikasjoner til å gå inn i jobben. Han er en veldig flink forkynner, en god liturg og en god teolog. Han er også god til å lede folk. I tillegg har han et engasjement for å nå ut med evangeliet. Han er lys til sinns og har et godt humør. Jeg sørger over å miste ham som domprost, men jeg gleder meg til å få ham som bispekollega, sier Nordhaug.

Powered by Labrador CMS