KONFLIKT: En langvarig konflikt har ført til bortfall av inntekter og frivillige i Jørpeland menighet. Presten er flyttet fra stillingen sin.

Jobber for å få tilbake tvangsflyttet prest

Odd Bjerga tror konflikten ved kirkekontoret vil bli løst dersom menighetsrådet som han leder overtar personalansvaret for de ansatte i Jørpeland menighet.

Publisert Sist oppdatert

– Som arbeidsgivere vil vi være tettere på og mer selvstendige, sier Odd Bjerga, menighetsrådsleder på Jørpeland.

Den langvarige personalkonflikten som nylig resulterte i at Stavanger-biskopen flyttet sokneprest Bård Boye fra stillingen sin, har hatt flere dramatiske konsekvenser for menigheten.

Siden nyttår har 60 av 80 frivillige avsluttet sin tjeneste, ifølge menighetsrådslederen.

PERSONALLEDELSE: Odd Bjerga ønsker at menighetsrådet i Jørpeland, der han er leder, skal ha personalansvar for staben ved kirkekontoret.

Bistand

En reduksjon på 50 prosent i givertjenesten til menigheten per desember 2020, fører også med seg usikkerhet.

For å klare å holde årets budsjett, ble nedbemanning og permittering diskutert på et ekstraordinært møte i Strand kirkelige fellesråd i slutten av forrige uke.

På møtet ble det vedtatt at kirkevergen skulle ta kontakt med KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter for å få bistand med dette.

Det ble vedtatt at ekstern ekspertise skal kontaktes for å iverksette et stabsutviklingsprogram i håp om å løse personalkonflikten i kirken.

Fellesrådet bestemte at det skal bli opprettet et eget utvalg som skal diskutere den fremtidige organiseringen av arbeidet i Jørpeland kirke med soknerådet. Her skal kirkeverge samt leder, nestleder og geistlig representant i fellesrådet sitte.

– 300 på gudstjeneste

Bjerga forteller om en godt besøkt menighet som nå står ribbet tilbake.

– Diskusjonen i menighetsrådet for to år siden gikk på hvordan vi skulle bryte grensen på 300 på gudstjenesten. Nå spør vi oss hvordan vi i det hele tatt skal opprettholde virksomheten når vi ikke har frivillige, og kirkevergen varsler nedbemanning, sier Bjerga.

Menighetsrådet er samstemt i at nedgangen i givertjeneste skyldes uroen i arbeidsmiljø og usikkerheten rundt soknepresten, men er delt i spørsmålet om hvordan de skal forholde seg til det, forteller Bjerga.

Han sier at menighetsrådet har virksomhetsansvar uten å kunne påvirke oppgavene som blir utført og hvem som utfører jobben.

Mer innflytelse

Et flertall i menighetsrådet ønsker at å ha mer innflytelse i hvordan virksomheten blir drevet.

– Fellesrådet har delegert dette arbeidsgiveransvaret til kirkevergen, men denne strukturen slår uheldig ut for Jørpeland menighet, sier han.

Fellesrådet vedtok ingen av de foreslåtte endringene i delegasjonsreglementet. Bjerga sier at han ikke er fornøyd med det. Delegasjonsreglementet avgjør hvem fellesrådet kan delegere myndighet til.

– Vi ønsker å finne løsninger som er bedre enn måten personalet er organisert på i dag. Vi vil diskutere hva som er best for de ansatte og hva som er best for å få til et effektivt menighetsarbeid slik at vi kan bygge menighet, sier han.

– Vil komme tilbake

Menighetsrådslederen tror arbeidsmiljøkonflikten kan bli løst ved at menighetsrådet får ta over personalledelsen.

– Hvis da også biskopen snur og presten får komme tilbake, vil det ikke være behov for nedbemanning. Da vil givertjenesten og frivilligheten også komme tilbake, sier han.

Vil ha menighetsmøte

Det er kommet et krav fra 25 personer i menigheten, med Åge Gjørøy i spissen, om at det nå må gjennomføres et menighetsmøte.

– Vi tenker at det er naturlig at menigheten får uttale seg om hva den mener om at biskopen har avsatt presten vår. Vi har ikke tillit til beslutningen, og lurer på om biskopen virkelig kan ha hatt godt nok grunnlag til å ta en så dyptgripende avgjørelse, sier Gjørøy.

Han sier at mange er kritiske til at menigheten verken har fått informasjon om den pågående prosessen fra menighetsråd, fellesråd eller biskop.

– Vi får kun informasjon gjennom media, sier Gjørøy.

– Uaktuelt

Tor Jan Aarstad, leder i Strand kirkelige fellesråd, sier til Dagen at han er negativ til forslaget fra menighetsrådet om å overta personalledelsen i Jørpeland menighet.

– Dette er ikke prøvd ut i noen annen sammenheng og kommer til å bli dyrt for menigheten.

Aarstad forteller at han har forhørt seg med to kirkejurister og andre som «kan juss og kirke og praktisk forordning» som alle advarer i mot forslaget.

– Det er uaktuelt for meg å gå inn for noe sånn, sier han.

– Rykteflom

Aarstad er ikke begeistret for tanken om et menighetsmøte.

– En personalsak kan ikke behandles i et menighetsmøte og jeg tror ikke de er opplyst på det punktet.

– Svikter dere ikke likevel når menighetsråd, fellesråd og biskop lar være å kommunisere eller møte menigheten direkte i en sak som engasjerer den så sterkt?

– Dette har vært en sak som er håndtert på bispeplan uten medvirkning herfra. Jeg har full forståelse for at det ikke har vært greit å gå ut med informasjon. Samtidig er det en rykteflom som det er vanskelig å forholde seg til. Slik sett hadde informasjon gjort livet enklere.

Regler

Gunnar Rønnestad er assisterende stiftsdirektør i Stavanger bispedømme og kontaktperson i biskop Anne Lise Ådnøys fravær.

Han sier at Stavanger biskop har anvendt arbeidsgivers styringsrett og har endret tjenestested for sokneprest Bård Boye. Rønnestad presiserer at soknepresten ikke er avsatt.

– Avgjørelsen om å endre tjenestested er dyptgripende, men er resultatet av grundige vurderinger.

Rønnestad viser til regler for menighetsmøter og poengterer også at personalsaker ikke kan tas opp der.

– Dette vil begrense hvordan denne saken kan behandles i møtet, og hvilken informasjon som kan gis.

Rønnestad sier til Dagen at biskop og stiftsdirektør har møtt Jørpeland menighetsråd og informert om sider ved saken som det er mulig å informere rådet om.

– Menighetsrådets medlemmer er tillitsvalgte for kirkemedlemmene i soknet. Derfor er det er dit informasjonen fra biskopen til menigheten går, sier han.

Personalkonflikt i Jørpeland menighet

Sokneprest Bård Boye sluttet for snart en måned siden, mot sin egen vilje, etter en fastlåst arbeidskonflikt ved menighetskontoret i Jørpeland i Strand kommune i Rogaland.

En facebookgruppe som støtter soknepresten har i skrivende stund 789 medlemmer. «Biskopen har gått over hodet på menighetsrådet og medlemmene i Jørpeland menighet, og vedtatt å flytte Bård Boye som sokneprest.», skriver gruppen om sin virksomhet. De hevder at presten er trukket inn som en utenforstående i en personalsak som ikke angår ham.

Fellesrådet vedtok i slutten av februar at et utvalg skal gå i samtaler med representanter fra soknerådet om organisering av arbeidet i Jørpeland kirke.

Neste fellesrådsmøte er 17. mars.

Powered by Labrador CMS