– Jødehatet er igjen på fremmarsj i Vest-Europa

En ny rapport viser økning i antijødiske handlinger utført av flyktninger og høyreekstreme i land som Tyskland og Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

I forkant av den internasjonale Holocaust-dagen, som markeres førstkommende lørdag, har den israelske regjeringen offentliggjort resultater av en ny undersøkelse om antisemittisme.

Funnene ble presentert av Naftali Bennett, som er minister for «diasporaen» – de jødiske samfunnene utenfor Israel.

Bennett nevnte veksten i høyreekstreme miljøer i flere land, antijødiske holdninger blant muslimske flyktninger i Europa og spredning av hatbudskap på internett som tre faktorer bak en økning i antisemittiske hendelser på verdensplan.

Sterk økning

Spesielt viste han til at rekordmange antisemittiske hendelser er blitt registert i Storbritannia i 2017.

– Det var en 78 prosent økning i voldelige angrep på jøder i første halvår i 2017. Totalt økte antisemittiske hendelser i landet med 30 prosent, opplyste ministeren fra partiet Jødisk Hjem til israelske medier.

Også Tyskland opplevde en sterk økning i antisemittiske hendelser, noe som både tilskrives veksten i høyreekstreme miljøer og flyktningekrisen. Rapporten hevder at flyktningebefolkningen i Europa er blitt en risikofaktor for de jødiske samfunnene. Hele 50 prosent av flyktningene skal ha antijødiske holdninger.

Tvetydig Israel-støtte

Leder av Jewish Agency, Natan Sharansky, var tilstede da rapporten ble overrakt den israelske regjeringen. Overfor The Jerusalem Post understreker han at antijødiske holdninger finnes både på høyresiden og venstresiden i det politiske landskapet.

Han er bekymret over det han mener er et nytt fenomen i Europa.

– Vi ser at europeiske høyrepartier, som uttrykker støtte til Israel, samtidig støtter antisemittiske tiltak som forbud mot omskjæring og kosher-slakting.

– På den ene siden hevder de at de står sammen med Israel, mens de på den andre siden skader jødene, sier Sharansky og viser spesielt til situasjonen i Østerrike, der lokale jødiske ledere har annonsert at de vil boikotte lørdagens Holocaust-markering, dersom representanter fra Frihetspartiet deltar.

Samme resultat

I Jerusalem møter Dagen Eitan Ori Behar, som i regi av World Zionist Organization (WZO), arbeider med tiltak mot antisemittisme. Den jødiske organisasjonen overleverte denne uken resultatene av en lignende undersøkelse til den israelske regjeringen.

– Via sosiale medier har vi fått svar fra 1636 jødiske nettbrukere om deres opplevelser knyttet til antisemittisme, og resultatene bekrefter det som kom frem i undersøkelsen til departementet, sier han.

51 prosent av europeerne svarte at de ikke lenger føler seg trygge der de bor, mens 22 prosent av de amerikanske respondentene svarte det samme. 58 prosent sa at flyktningekrisen har gjort det farligere å være jøde, mens bare seks prosent avviste dette.

– Et interessant funn er at flertallet av de som blir utsatt for antisemittiske hendelser, ofte lar være å rapportere om dette. Noen tror ikke at det vil hjelpe, mens andre er redde for å rette oppmerksomhet mot seg selv. Det kan derfor være store mørketall, sier WZO-lederen.

Sverige og Ungarn

På spørsmål om hvilke land han mener peker seg ut i en negativ retning, svarer han Ungarn, Sverige og Frankrike.

– Men Frankrike er i en bedre situasjon enn de to andre landene, for i Frankrike har myndighetene innsett at det må settes i verk tiltak for å bekjempe antisemittismen. I Sverige later det ikke til at politikerne har innsett dette, sier han.

Powered by Labrador CMS