Jøder og palestinere sammen på leir i Norge
Mens det fortsatt er en anspent situasjon mellom Israel og Hamas, samles jødiske og palestinske ungdommer til forsoning og vennskap i fredelige Norge.
Situasjonen i Israel og de palestinsk selvstyreområdene er spent. Den israelske offensiven for å få slutt på rakettregnet fra Gaza har krevd godt over tusen menneskeliv. Selv om det er samtaler om våpenhvile, er situasjonen spent.
Forholdet mellom israelere og palestinere er mer anspent enn på lenge. Men slik er det ikke i Ryfylke, der palestinere, jøder og nordmenn er sammen for å bli kjent utenfor konflikten.
– Dette var første gang jeg traff troende palestinere fra Vestbredden. Her har vi et felles fundament som søsken i troen, forteller den jødiske jenta Dana Miller fra Haifa til Dagen.
– Vi har hatt en god blanding av bibelundervisning, og kunnskap om konflikten og hvordan den andre siden opplever den, legger palestinske Yara Borbara fra Nasaret til.
Les også: Nå vender Israels stammer hjem
Forstå den andre part
Vi treffer de to jentene på Vaulali leirsted, som tilhører Normisjon, i Ryfylke. Her er de samlet til BridgeBuilders-konferanse om konflikt- og forsoningsarbeid. Det er ti messianske jøder, ti kristne palestinere og ti norske ungdommer som har deltatt denne uken.
– Hvorfor er du kommet hit, Yara Borbara?
– Her er vi sammen som troende, og har tatt en pause fra alt som skjer hjemme. Vi prøver å få forskjellene opp på bordet, og diskutere dem. Det er ikke nødvendig å bli enige, men viktig at vi prøver å forstå den andre parten, svarer den palestinske jenta.
Samtidig har krigen på Gaza holdt på i over en måned. Men det var aldri aktuelt for henne å avlyse turen til Norge av den grunn.
– Det å komme hit mens krigen pågår, er det viktigste, for da er følelsene aller sterkest. Når vi kan snakke om det som er så vanskelig, er det lettere å ta opp de enklere tingene, mener Yara Borbara.
Les også: Alma (100) trives på leir
Smerte og forvirring
Dana Miller vokste opp i et jødisk hjem, og er blitt opplært i det som skjedde da Israel ble et eget land i 1948, slik jødene lærer det.
– Etter at jeg hadde vært i militæret, gikk det fire år der jeg ikke hadde kontakt med noen palestinere. Men på jobb og under studiet møtte jeg dem. Jeg begynte å like deres kultur, og følte at jeg kom nærmere palestinerne. Det var ikke alle mine jødiske venner som aksepterte dette, og noen ble avvisende overfor meg, forteller Dana Miller.
Hun fikk blant annet høre «den vanskelige historien» fra palestina-araberne om hva som ut fra deres synspunkt skjedde under Israels frihetskamp i 1948.
– Dette var veldig annerledes enn det jeg var oppvokst med, og jeg følte smerte og forvirring, og min egen identitet kom under press, minnes Dana.
– Jeg er kommet hit for å klargjøre hva jeg selv står for, og har fornyet mitt selvbilde, legger hun til.
Se hva som skjer - Stevneguiden.no er den « nasjonale oppslagstavlen for Kristen-Norge»
Utfordret som troende
Begge de to unge kvinnene er glad for oppholdet i Norge, og de har lært mye.
– Vi blir utfordret som troende, og å se på konflikten gjennom Jesu øyne. Det vil si at vår identitet som palestinere eller jøder blir sekundært. Vi får snakke om det som skjer ut fra begge sider, forteller palestinske Borbara.
Hun legger til at det er viktig at de har med en tredje part, og det er de norske ungdommene. De får møte mennesker som lever midt i konflikten, og dette gir mer innsikt enn det mediene klarer å formidle.
Jødiske Dana Miller legger ikke skjul på at hun kom til konferansen i Norge for å få relasjoner til palestinerne.
– Men det første var at jeg kom nærmere Gud, og jeg har opplevd et sterkt fellesskap, sier hun.
Venner blant «fienden»
De to jentene på hver sin side av konflikten har fått nye venner blant «fienden».
– Jeg er blitt god venninne med den palestinske jenta som jeg deler rom med, og hun bor i Betlehem. Men vi ble så lei oss da det gikk opp for oss at vi ikke kan besøke hverandre på grunn av konflikten. Men vi vil holde kontakten så godt vi kan, sier Dana Miller.
– Det blir viktig når vi kommer hjem igjen at vi deler med andre det som vi har opplevd her. Det er blitt knyttet sterke bånd mellom oss, og de må vi holde fast på, understreker Yara Borbara.
Gode erfaringer
Håvard Maurstad er prosjektleder i BridgeBuilders. Han understreker at med dystre fredsutsikter er det viktigere enn noen gang å fortsette arbeidet med å bygge bro mellom jøder og palestinere.
– Vi har gode erfaringer med deltagere som var samlet under forrige konferanse. De som har mulighet til det, holder kontakten og møtes igjen senere, forteller Maurstad.
Han legger til at på grunn av krigen og den spente situasjonen er det ekstra viktig å legge til rette for kontaktpunkter der begge sider møtes.
– Vi har også som kristne et kall til å være ett i troen, også med de vi ikke er enige med og har felles referansepunkter til. Vi har del i en kjærlighet fra Gud som vi skal gi videre, sier Håvard Maurstad.
Besøk i menigheter
I morgen formiddag vil deltagerne på BridgeBuilders-konferansen besøke ulike menigheter på Nord-Jæren. På ettermidddagen blir det åpent møte i Bryne kirke, der både jøder og palestinere vil fortelle sine historier.