Jødisk kunstner ble invitert til norsk festival – så oppdaget de hvor hun kom fra
– Jeg trodde ikke jeg skulle få oppleve sånne holdninger i min levetid, sier Ori Lenkinski til Dagen.
I begynnelsen av juni skal Bergen Fringe Festival arrangere en årlig internasjonal festival for «det frie profesjonelle scenekunstfeltet.»
Den israelske kunstneren Ori Lenkinski ble invitert til å bidra, men så kom kontrabeskjeden.
I et brev, som Dagen har fått tilgang til, svarer festivalledelsen ved Maja Bergebakken Sundt:
«I was so excited about your project, so I answered yes to your request before doing any research, and only after sending you a letter of intent did I learn where you live», står det i brevet.
Festivalledelsen ombestemte seg da de oppdaget at kunstneren bodde i Israel.
– Sjokkert og skuffet
I svaret skriver festivalledelsen at de ser behov for å bryte alle bånd til Israel og det pågående angrepet på folket i Palestina.
Et samlet styre skal, ifølge brevet, ha blitt enige om å trekke invitasjonen til den israelske kunstneren.
– Jeg har aldri vært i Norge og hadde gledet meg til å bidra på denne festivalen, sier Ori Lenkinski til Dagen på telefon fra Israel.
– Da jeg så svaret fra festivalen ble jeg sjokkert, så veldig skuffet og lei meg. Jeg tror på et grunnleggende prinsipp, nemlig at kunsten skal bringe oss sammen, ikke skille oss. Så dette var overraskende, sier Lenkinski.
Kunstnerens familie på begge sider er overlevende fra Holocaust.
– Dette var historier vi ble fortalt som barn. Jeg trodde ikke jeg skulle få oppleve sånne holdninger i min levetid, sier hun.
– Det verste jeg vet
Bergen Fringe Festival fikk 105.000 kroner i støtte fra Bergen kommune ved siste tildeling. Festivalen har også fått støtte fra Vestland fylkeskommune.
Leder i Bergen KrF, Joel Ystebø, reagerer kraftig på kanselleringen av den israelske kunstneren.
– Det der er det verste jeg vet. Kulturell kansellering på bakgrunn av menneskers pass er noe jeg mener er forbeholdt aktivitet i regimer vi ikke liker å sammenligne oss med, skriver Ystebø i en sms.
Han fortsetter:
– Dette er en elendig vurdering å boikotte en kunstner fra et land som 7. oktober ble utsatt for et av de verste terrorangrepene verden noen gang har sett, sier han.
Ystebø mener byrådet nå har to alternativer:
– Enten be Bergen Fringe Festival omgjøre sin beslutning om å kansellere kunstneren bosatt i Israel eller trekke støtten til festivalen.
Han viser til at festivalen har kommunens logo oppført på nettsiden sin som sponsor.
– KrF mener Bergen kommune aldri skal sponse kansellering på bakgrunn av etnisitet, sier Ystebø.
– Uheldig formulert
Byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes (Sp) sier til Dagen at mottakerne av kommunal støtte selv bestemmer hvem de skal engasjere.
– Men jeg synes jo begrunnelsen for avslaget, nemlig at kunstneren kommer fra et spesifikt land, er noe uheldig formulert, sier Digranes.
– Er dette i tråd med retningslinjene for støtte i Bergen kommune?
– Retningslinjene sier at Bergen skal være en åpen og inkluderende kulturarena for alle. Så dette tilfellet er i gråsonen, spesielt når de begrunner avslaget med opprinnelsesland.
– Vi har et forbud i Norge mot diskriminering på grunn av etnisitet, religion og livssyn. Er det ikke nettopp det som skjer her?
– Det er vanskelig å svare på. Derfor mener jeg dette er håndtert noe uryddig fra deres side. Når de begrunner med opprinnelsesland, kan det minne mer om diskriminering.
– Legitimering av Israel
Festivalsjef for Bergen Fringe Festival, Maja Bergebakken Sundt, var den som formulerte svaret til den israelske kunstneren.
Hun sier til Dagen at det var en tung beslutning å kansellere avtalen med Ori Lenkinski.
– Men vi kjenner på en avmakt for at den norske stat ikke gjør nok for å stanse den israelske angrepskrigen mot Palestina. Vi har ikke samvittighet til noe annet enn å boikotte Israel og da går det dessverre ut over denne enkeltkunstneren, sier Sundt.
– Dere begrunner avslaget med at hun bor i Israel. Hadde dere noen annen kunnskap om hennes engasjement for Israel?
– Ganske begrenset. Vi visste at hun hadde jobbet som journalist for flere israelske medier med ulike politiske ståsted. Vi fikk også vite at hun hadde fått reisestøtte fra den israelske ambassaden. Å hente hit en Israelsk kunstner nå med israelske midler ville vært en legitimering av Israel, og det kan vi ikke stå inne for på nåværende tidspunkt, sier Sundt og legger til:
– Det var ikke personen som var grunnen til boikott, men staten hun representerer.
– Kunstneren sier til Dagen at hun tror på et grunnleggende prinsipp, nemlig at kunsten skal bringe oss sammen, ikke skille oss. Hva tenker du om det prinsippet?
– Jeg er enig i at kunsten har en samlende effekt, men også at kunsten spiller mange viktige roller i samfunnet. Kunsten skal være samfunnets følehorn og sonderingsverktøy. Så håper jeg at kunst kan spille en viktig rolle i forsoningen når Palestina er fri.
– Men ikke før?
– Det vil jeg ikke konkludere noe om.
Vil ikke trekke støtte
Byråd for næring, kultur og idrett, Reidar Digranes (Sp) sier det likevel ikke er grunnlag for å trekke støtten til festivalen, slik Bergen KrFs leder Joel Ystebø foreslår.
– Men vi vil nå ta med oss dette i den helhetlige vurderingen når vi skal se på hvem som får støtte neste år. Så vil det være naturlig at vi tar en prat med dem om rutinene deres på dette området, sier Digranes.