Jødiske høytider i hele september

I kveld feirer Israel det jødiske nyttår og dermed starter den store høytidsfeiringen.

Publisert Sist oppdatert

- Eple dyppet i honning symboliserer god vokster, sier Shimon Peres under en mottakelse for mer enn 200 ambassadører og diplomater.

Over­gan­gen til det nye året 5774 etter Adams ska­pel­se skal fei­res. I hagen ved pre­si­dent­bo­li­gen i Je­ru­sa­lem for­sy­ner am­bas­sa­dø­rer og di­plo­ma­ter seg med små­godt og drik­ke. Men det vik­tigs­te på bor­det er opp­skår­ne epler og hon­ning av alle slag.

Pre­si­dent Shi­mon Peres sier i sin hil­sen til di­plo­ma­te­ne at epler også kan sym­bo­li­se­re pro­ble­mer.

- Se bare hva som skjed­de i Edens hage. Men i vår sam­men­heng betyr eple voks­ter. Dyp­pet i søt hon­ning sym­bo­li­se­rer det en ønske om en god voks­ter og fram­gang i det nye året, sier Peres før han går løs på den po­li­tis­ke ana­ly­sen av si­tua­sjo­nen i Midt­østen.

Fest og mat

De store høy­ti­de­ne som star­ter ons­dag 4. september, be­gyn­ner med det jø­dis­ke nytt­år. 10 dager etter­på kom­mer Yom Kippur, Den store for­sonings­da­gen, så føl­ger Succot eller Løv­hytte­fes­ten, og høy­ti­de­ne av­slut­tes med Tora­hens fest­dag 27. sep­tem­ber.

Pas­tor Aaron Eime (42) i Christ Church i Je­ru­sa­lem sier de store høy­ti­de­ne skal pre­ges av fest­lig­he­ter og mat.

- Det er vik­tig å komme sam­men for å huske og for å feire. Vi blir så lett opp­tatt med alt vårt eget og ser ikke folk eller hva som skjer rundt oss. Disse høy­ti­de­ne skal vekke oss og minne oss om Guds ord og bud, sier Eime.

Blå­ser i sho­far

Der­for star­ter det jø­dis­ke nytt­år, Rosh Hasha­na, med blå­sing i sho­far, i bukke­horn, for å vekke folk. Eime sier det er også for å på­kal­le Guds opp­merk­som­het, og for å drive dje­ve­len på flukt.

Også stats­mi­nis­ter Ben­ja­min Netanyahu hil­ser jøder over hele ver­den et godt nytt år.

- Vi skal ut­vik­le sta­ten Is­rael, og vi skal sørge for at alle is­rae­le­re får et godt og trygt år. Og vi skal passe på at det også blir et «søtt» år. Shana Tovah (Godt år), står det i hil­se­nen fra stats­mi­nis­te­ren.

Både tors­dag og fre­dag denne uken fei­res nytt­år, og lør­dag er det sab­bat. Det betyr at sko­ler og bu­tik­ker er stengt fra ons­dag etter­mid­dag til søn­dag mor­gen.

For­sonings­da­gen

Fra og med kvel­den fre­dag 13. og lør­dag 14. sep­tem­ber føl­ger Yom Kippur eller Den store for­sonings­da­gen. Tiden mel­lom nytt­år og Yom Kippur skal bru­kes til å angre synd og ugjer­nin­ger og gjøre opp uover­ens­stem­mel­ser med folk. På selve dagen går mange kledd i hvite klær, de fas­ter og går fem gan­ger i sy­na­go­gen for å be denne dagen.

- Jø­de­ne tror at Gud dek­ker men­nes­kers synd på For­sonings­da­gen når de ang­rer og ber om til­gi­vel­se. På slut­ten av Yom Kippur-da­gen sies det at Gud blar om i sin bok, og folk får be­gyn­ne på nytt med blan­ke ark. Da strøm­mer men­nes­ker ut på ga­te­ne og om­fav­ner hver­and­re og syn­ger og dan­ser, for­tel­ler Aaron Eime.

Hyt­ter uten tak

Kvel­den ons­dag 18. sep­tem­ber be­gyn­ner Løv­hyttef­fes­ten (Succot), som varer i hele åtte dager. Bare førs­te og siste dag er hel­lig­da­ger med steng­te bu­tik­ker og sko­ler. Ordet «succa» (en­tall) betyr hytte, og jøder lager seg enkle hyt­ter på hus­tak og bal­kon­ger og i hagen, der de skal over­nat­te disse åtte da­ge­ne.

- Det skal ikke være tett tak i løv­hyt­ten for at de skal se him­me­len og telle stjer­ne­ne. Dette skal minne dem om de førti år de vand­ret i ør­ke­nen fra Egypt til Ka­naan, og det skal minne dem på at våre jor­dis­ke hus ikke er men­nes­ke­nes egent­li­ge hjem. Vi er på reise hele livet gjen­nom, sier Eime.

Torah-fes­ten

Høy­ti­de­ne av­slut­tes med Torah-fes­tens dag fre­dag 27. sep­tem­ber. Da strøm­mer tro­en­de jøder ut på gaten med torahrul­ler i hen­de­ne og dan­ser og syn­ger i glede over Guds gode ord.

- Dette er den enes­te fes­ten i Bi­be­len der Gud be­fa­ler oss å være glade. Alle er lyk­ke­lig og hiver seg med i dan­sen. Vi gle­der oss over Guds ord og bud. De er en vel­sig­nel­se og vir­ke­lig noe å glede oss over, sier Aaron Eime.

Dagen

Høstens store høytidsdager

5. - 6. september: Det jødiske nyttår (Rosh Hashana).

År 5774 etter Adams skapelse

14. september : Den store forsoningsdagen (Yom Kippur)

19. - 26. september: Løvhyttefesten (Succot)

27. september: Torah-festens dag (Simchat Torah)

Powered by Labrador CMS