REAGERER: Sarah S. Abraham mener norske myndigheter ikke gjør nok for gislene.

Jødiske Sarah kritiserer norske myndigheters innsats for gislene: – De har ikke gjort noe som helst

Sarah Abraham fikk løfter fra utenriksministeren, men mener at lite blir gjort.

Publisert Sist oppdatert

Over åtte måneder har gått siden Hamas angrep Israel og tok rundt 250 gisler. Av dem er det ennå rundt 120 som ikke har kommet hjem.

Israelske myndigheter jobber på spreng for å få de gjenværende gislene hjem.

Norske myndigheter har fordømt angrepet og stilt krav om at gislene må løslates.

Hamas sitt ansvar

Norsk-israelske Sarah S. Abraham er likevel ikke fornøyd.

– Vi har ikke hørt noe fra gislene. Vi vet ikke hvor mange av dem som er døde eller hvor mange av dem som lever. Hamas holder deres døde kropper, sier hun på telefon til Dagen.

MARKERING: Sarah S. Abraham legger ned blomster foran Israels ambassade.

Abraham mener norske myndigheter har glemt at krigen startet på grunn av angrepet 7. oktober. Hun opplever at norske politikere holder Israel ansvarlig for krigen, mens Hamas slipper unna.

– Jeg har ikke hørt noe spørsmål til Hamas sin ledelse. Ikke noe krav. Hele det norske narrativet er at det kun er Israels ansvar.

Møtte statsministeren

Sarah S. Abraham møtte statsministeren og utenriksministeren i forbindelse med hans besøk til det Moasiske Trossamfunn i november i fjor.

Her overrakte hun og to andre norsk-israelere et brev, hvor de ber norske myndigheter om å gjøre alt de kan for gislenes situasjon.

OVERREKKELSE: Sarah S. Abraham og Yael Nilsen møtte statsministeren i november i fjor.

Abraham mener Norge er i en unik posisjon til å bidra i denne situasjonen.

I brevet forteller de om norske hjelpeorganisasjoner, som har stor tilstedeværelse på Gaza:

«Vi mener at disse relasjonene setter Norge i en unik posisjon til å undersøke omog hjelpe de ca. 200 kidnappede gislene (som både er israelske og utenlandske)og samtidig støtte det humanitære arbeidet for palestinerne.»

BREV: Sarah S. Abraham sammen med 2 andre underskrivere ber norske myndigheter gjøre alt de kan for gislene på Gaza.

Abraham sier hun opplevde at statsministeren og utenriksministeren tok dem på alvor under møtet, men i etterkant er hun ikke fornøyd med hva de har gjort.

– Til oss sa de at de skal gjøre det de kan. Men ut til befolkningen har de ikke gjort noe som helst utenom å si forferdelige ting om Israels krigføring. Hamas slipper å stå til ansvar.

Abraham skulle ønske norske myndigheter tok tydeligere avstand fra Hamas.

– Mange legger press på Israel på grunn av de sivile lidelsene på Gaza. Mener du Israel tar nok hensyn til sivile i deres krigføring?

– Det er en horribel situasjon. Jeg legger ansvaret på Hamas som bruker sivile som skjold og ikke har bomberom. Det er fryktelig mange drepte. Mange kunne blitt spart om Hamas hadde ønsket å beskytte sine egne, sier Sarah S. Abraham.

Hva Norge gjør er hemmelig

Hilde Henriksen Waage er krigsforsker i Prio med Midtøsten som spesialfelt. Hun forteller at Norges innsats for gislene er noe vi ikke kan vite noe om.

– I krig og fred og fredsforhandlinger er det stor forskjell mellom det som skjer i lukkede rom og det som blir sagt i offentligheten.

FORSKER: Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage mener Norges fordømmelse av Hamas er tilstrekkelig.

Waage forklarer at mye av det som skjer i fredsforhandlinger er hemmelig og noe UD verken kan eller bør dele med offentligheten.

– Har du tillit til at norske myndigheter gjør alt de kan for gislene?

– Ja, hvorfor skulle jeg ikke ha det? Da antar du at norske myndigheter ikke er opptatt av de israelske gislene.

– Noen mener at Israel holdes ansvarlig, men at Hamas som holder gislene slipper billig unna. Er du enig i den påstanden?

– Jeg er helt uenig i den påstanden. Jeg vet ikke hvor de tar det fra. Da har vi ikke samme ører.

Hun forstår ikke de som hevder at regjeringen ikke har vært tydelige nok i fordømmelsen av Hamas.

– Det er ikke riktig. Det er tull. Gang på gang fordømmer de Hamas. Hvor mange ganger skal de si dette, spør Hilde Henriksen Waage.

Utenriksministeren svarer

Utenriksdepartementet har fått tilsendt uttalelsene fra Sarah S. Abraham.

Utenriksminister, Espen Barth Eide, svarer i en e-post til Dagen at Norge tar gislenes situasjon på alvor.

– Vi er dypt bekymret over situasjonen for gislene og alle andre som er i Gaza. Statsministeren og jeg har flere ganger fordømt på det sterkeste Hamas’ brutale terrorangrep 7. oktober.

DYPT BEKYMRET: Espen Barth Eide forsikrer om at de tar gislenes situasjon på alvor.

Utenriksministeren mener norske myndigheter har lagt tilstrekkelig press på Hamas.

– Norge har gjentatte ganger krevd at gislene umiddelbart og betingelsesløst løslates. Vi har også fordømt Hamas’ rakettangrep mot Israel.

Han forteller at Norge bruker sine diplomatiske forbindelser for å bidra til en fredelig løsning på konflikten, noe som inkluderer frigivelse av gislene.

– Både jeg og våre diplomater har møtt flere av gislenes familier og vi har søkt å bidra på ulike vis, uten at vi kan gå mer i detalj om det her, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Fordømmer Hamas

I Regjeringens egen oversikt over offentlige uttalelser i Israel/Gaza-krisen kan man se at norske myndigheter har fordømt Hamas' angrep, 7. oktober, ved flere anledninger.

I Stortinget 11. oktober i fjor kalte statsminister Jonas Gahr Støre Hamas for en terrororganisasjon og ba om løslatelse av gislene:

FORDØMMELSE: Statsministeren kalte Hamas en terrororganisasjon og ba om løslatelse av gislene i Stortinget 11. oktober i fjor.

«Omfanget er sjokkerende. Det kan ikke beskrives som annet enn terror, som krigsforbrytelser. Vi har fordømt terrorangrepet og voldshandlingene fra Hamas på det sterkeste. Vi har fra første stund oppfordret til at de må stoppe, og vi bruker alle anledninger vi har til å understreke at gislene som holdes, må løslates umiddelbart».

Regjeringen har ved rundt 25 anledninger offentlig uttalt at gislene må løslates, senest 12. juni:

«Det er en klar og tydelig beskjed til Hamas og Israel om å godta president Bidens våpenhvileforslag. Det omfatter også at gislene må slippes fri, mer humanitær bistand og gjenoppbygging av Gaza».

Israels krigføring har også blitt fordømt og kritisert av regjeringen ved flere anledninger, ifølge oversikten.

– Hamas er problemet

Erna Solberg gjestet lørdag Unge Høyres landsmøte. Her kritiserte hun venstresiden for å ikke i stor nok grad erkjenne Hamas' ansvar i konflikten. Dette skriver NRK.

– Hamas er det store problemet for å skape en fredelig løsning mellom de palestinske områdene og Israel og få til den tostatsløsningen som vi trenger, sier hun ifølge NRK.

Solberg understreker at hun tar avstand fra Israels krigføring som hun opplever som uproporsjonal.

Powered by Labrador CMS