Joe Biden tatt i ed som USAs 46. president
Demokraten Joe Biden (78) er innsatt som ny president i et USA preget av dyp splittelse.
Den politiske ringreven er den eldste som noensinne har overtatt presidentembetet i USA.
Biden flytter inn i Det hvite hus i en tid med 4.000 koronadødsfall per dag, en økonomi i krise og alvorlige motsetninger både politisk og sosialt.
Oppfordret til samhold
– Vi har aldri mislyktes når landet står sammen, sa presidenten.
De tidligere presidentene Bill Clinton, Barack Obama og George W. Bush var til stede på innsettelsesseremonien. Den nylig avgåtte president Donald Trump landet i Florida omtrent da seremonien i Washington begynte.
Biden takket de tre dypt for at de hadde møtt opp.
Splittelse i USA
Uten samhold blir det ingen fred og framgang, sa Biden.
– La oss begynne på nytt, lytte til hverandre, respektere hverandre, oppfordret Biden.
– Uenighet trenger ikke forårsake total krig, fortsatte han.
Han henviste til det dypt splittede landet Donald Trump etterlater seg.
– Amerika er bedre enn dette.
Mintes ofre
Biden mintes alle de over 400.000 som har mistet livet i forbindelse med koronapandemien i USA.
– I min første handling som president vil jeg be dere om å bli med meg i en stille bønn for å minnes alle dem vi mistet i pandemien i året som gikk, sa han.
– La oss ære dem ved å bli det folk og den nasjonen vi vet at vi kan og bør være, sa han og bøyde hodet i stillhet.
Advarte mot opprør
Presidenten viste til stormingen av kongressbygningen i USA tidligere i januar, et opprør som kostet fem personer livet.
– Her står vi, bare dager etter at en opprørsmobb trodde de kunne bruke vold for å kneble folkets vilje, stoppe demokratiet vårt og drive oss fra denne hellige grunnen, sa Biden.
– Det skjedde ikke, og det vil aldri skje. Ikke i dag, ikke i morgen – aldri, fastslo presidenten.
Gikk ut mot løgner
Biden så i sin tale framover og lovet at USA skal reparere sine allianser og engasjere seg i verden igjen.
– Ikke for å møte gårsdagens utfordringer, men morgendagens utfordringer, sa presidenten.
Han viste også til desinformasjon og løgner som har blitt spredd i USA den siste tiden, ikke minst i forbindelse med valgresultatet fra november.
– De siste ukene og månedene har lært oss en smertelig lekse. Det finnes sannhet, og det finnes løgn. Vi må forsvare sannheten og bekjempe løgnene, sa Biden.
Polarisering
Biden selv har foran innsettelsen forsøkt å ta initiativ til politisk forsoning.Han har også forsøkt å få mer mangfold inn i regjeringsapparatet, og flere politiske initiativer er på vei for å ta tak i rasediskriminering, sosiale problemer og situasjonen for innvandrere uten lovlig opphold i USA.
Men polariseringen er så sterk at politikken står i en legitimitetskrise, mener David Farber, historieprofessor ved University of Kansas. Han viser til stormingen av Kongressen tidligere i januar etter at Trump i ukesvis hadde oppildnet demonstranter og nektet anerkjenne valgresultatet.
– For å være ærlig så er dette en krise som USA ikke har sett maken til siden Abraham Lincoln ble tatt i ed, sier Farber.
Lincoln ble tatt i ed bare en måned før den amerikanske borgerkrigen brøt ut i 1861.
Har varslet koronainnsats
Men det er ventet at presidentens aller høyeste prioritet den første tida som president vil være å få kontroll over koronaviruset.
Så langt har over 400.000 mennesker dødd med covid-19 i USA.
Biden har varslet at han vil ta grep umiddelbart:
* Nye regler vil allerede fra onsdag av gjøre det påbudt med munnbind på føderal eiendom og når man reiser ut av delstaten. Andre vil bli anbefalt å bruke munnbind i 100 dager.
* Samtidig forlenges pausen på nedbetaling av studentlån og restriksjonene på utkastelser og tvangsauksjoner.
* Biden vil også ha opp tempoet i vaksineringen. Løftet er at det skal settes 100 millioner vaksinedoser i løpet av hans første 100 dager som president. Det skal også opprettes 100 nye vaksinasjonssentre på én måned.
Men innsatsen kommer ikke til å gå av seg selv. Biden står etter alt å dømme overfor en hard politisk kamp i Kongressen for å få grønt lys for en koronakrisepakke på 1.900 milliarder dollar.
En lang liste
Et annet moment er klimapolitikken. Der har Biden signalisert en helt annen tilnærming enn sin forgjenger.
Allerede på dag én vil han melde USA inn igjen i den globale klimaavtalen fra Paris. I tillegg vil Biden foreslå en tiltakspakke på 2.000 milliarder dollar for å nå klimanøytralitet i USA innen 2050.
Men selv om Bidens liste med presserende oppgaver etter fire år med Trump kan virke uendelig lang, har andre presidenter hatt det vanskeligere før ham.
– I 1933 kom Franklin D. Roosevelt inn i Det hvite hus med en arbeidsløshet på 25 prosent, en børs som hadde falt nesten 90 prosent og folk som ikke var i stand til å få pengene sine ut av banken, påpeker Farber.
– Amerika har kommet seg igjennom verre ting før.