John Stott er død
Den svært innflytelsesrike engelske forkynneren, forfatteren og kristenlederen ble 90 år gammel.
Stott døde onsdag ettermiddag. Det er over fire år siden han trakk seg tilbake fra offentlig tjeneste og flyttet på et pleiehjem for pensjonerte prester i England. Helsen har vært skrøpelig den siste tiden. Stott døde etter noen ubehagelige uker og av alderskomplikasjoner, opplyser presidenten i John Stott Ministries i USA, Benjamin Homan, ifølge Christian Post.
Nettsiden www.johnstottmemorial.org er opprettet til minne om den respekterte teologen.
Millionopplag
I anledning 90-årsdagen 27. april trykte Dagen en dobbeltside om John Stott.
- Jeg tror vi kan si at han har vært en av de aller mest betydelige kristenlederne i det 20. århundre, sa professor Tormod Engelsviken ved Menighetsfakultetet. Selv møtte han Stott ved flere anledninger.
De over 50 bøkene Stott skrev er til sammen solgt i millionopplag, og han har forkynt i de aller fleste av verdens land. I 2005 kom han med på Time Magazines liste over verdens hundre mest innflytelsesrike mennesker.
Samarbeid med Graham
Hvis de evangelikale kunne utpeke en pave, ville de trolig velge John Stott, er det blitt sagt.
Stott har særlig hatt betydning gjennom Lausanne-bevegelsen som vokste fram etter den store misjonskongressen i Sveits i 1974. Den britiske teologen var hovedarkitekten bak Lausanne-pakten og flere andre dokumenter som har hatt mye å si for evangelikal misjon de siste tiårene. Lausanne-kongressen ble initiert av Billy Graham, og det kom til å utvikle seg et nært samarbeid mellom den amerikanske evangelisten og den engelske
bibellæreren.
- Den evangelikale verden har mistet en av sine største talsmenn, og jeg har mistet en av mine nære personlige venner og rådgivere. Jeg ser fram til å møte ham igjen når jeg kommer til himmelen, sier Graham i en uttalelse.
Prest for dronningen
Den nordmannen som antakelig kjenner Stott best, er rektor Vidar L. Haanes ved Menighetsfakultetet. Artig nok ble han født på Stotts 40-årsdag. De var på flere turer for å dyrke sin felles store interesse utenom teologien: fuglekikking.
- Han har viet hele livet sitt til kristen tjeneste. Og han er nok det mest integrerte mennesket jeg har truffet, sa Haanes til Dagen i april.
Etter glimrende eksamensresultater lå veien åpen for en akademisk karriere for Stott, men han valgte en annen retning: Han ville være anglikansk prest. Fra han ble ordinert i 1945 til han formelt gikk av pensjon i 1975, var han sokneprest i sin barndoms menighet, All Souls Church midt i London. Han var også prest for den britiske dronningen fra 1959 til 1991.
Uttrykket «double listening» (dobbel lytting) er uløselig knyttet til Stott. Han understreket at man skal lytte til Bibelen og bøye seg for den. Samtidig skal man lytte til den verden man lever i så man kan forstå hvilken virkelighet evangeliet skal formidles inn i.
Takknemlige
På twitter beskriver forfatteren og pastoren Max Lucado Stott som forbilde for alle pastorer, lærer for alle studenter og venn av alle søkere.
- Vi vil savne ham, slår Lucado fast.
World Evangelical Alliance skriver at noe av det viktigste Stott har etterlatt seg, er et solid fundament for kristne som vil formidle evangeliet om Jesus Kristus i samsvar med Skriften samtidig som han bygget broer mellom kristne.