Jonas Gahr Støre om tro
Den påtroppende lederen i Arbeiderpartiet snakker gjerne offentlig om sin tro.
Jonas Gahr Støre har ved en rekke anledninger vært åpen om den kristne trosdimensjonen i livet sitt. Det kanskje mest direkte møtet med den troende politikeren Støre fikk Norge under Olavsfestdagene i Trondheim i juli 2010.
Pilegim
Da hadde daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre nettopp gått siste del av siste del av pilegrimsleden til Trondheim med blant annet kronprinsparet. Sammen med et publikum på tusen personer var de kongelige også til stede i Nidarosdomen da Støre stilte der til samtale om tro ledet av kjendispresten Per Arne Dahl.
Utenriksministeren fortalte at han har vokst opp i et hjem som ikke var preget av noen sterk kristentro. Derfor har han ikke noen egen barnetro å se tilbake på.
Les også: Støre nesten like populær som Solberg
Forklare sammenhenger
I hans tilfelle har trosdimensjonen kommet i voksen alder. Hans tro har utviklet seg gjennom erfaring.
- I løpet av livet har jeg sett, søkt og prøvd å forstå verden. Men jeg har kommet til at jeg trenger en tro for at livet skal gå opp. Jeg opplever et behov for å forklare sammenhenger i verden og livet. Veldig mye kan jeg forklare, men jeg erkjenner at jeg ikke kan forklare alt. For meg er det en nødvendighet å ha en tro som et element i livet, sier Støre.
Påskens offer
Per Arne Dahl spør hvilken av de kristne høytidene som betyr mest for ham.
- I mitt liv er påsken den mest fundamentale høytiden. Der ligger tilgivelsen og ideen om at noen har båret et offer for meg.
Støre forteller også at troen utfordrer han til handling.
- Troen er aktiviserende, ikke passiviserende. I det kristne budskapet finnes det for meg en voldsom appell til handling og innsats. Vi må bruke våre timer og telle våre dager, forklarer han i samtalen med Per Arne Dahl.
- Ikke blande
I andre sammenhenger har Støre likevel understreket at han er sterkt imot å blande religion og politikk. I en debatt i regi av Fritt Ord tidligere i vår erklærte han seg som en tilhenger av «det sekulære Norge».
- Religion må vaskes ut av politikken. Den britiske statsminsteren Tony Blair brukte å si «we dont do God». Det er også min uttalelse som politiker, sier Støre.