Jordan er bekymret over at Israel trapper opp utvidelsen av jødiske bosetninger i palestinske områder. Her kaster palestinere stein mot et pansret kjøretøy fra det israelske forsvaret ved Qadomem på Vestbredden. Foto: Reuters / NTB scanpix

Jordan ber om hastemøte i FN om israelske bosetninger

Jordan ber om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere Israels planer om å bygge flere bosetninger «på okkupert land».

Publisert Sist oppdatert

Anmodningen kommer like etter at den palestinske FN-utsendingen Riyad Mansour i et brev til FN ber om et møte for å diskutere situasjonen.

Sikkerhetsrådet må forlange at Israel trekker tilbake planene umiddelbart, står det i brevet til Mansour, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Jordan, som er medlem av Sikkerhetsrådet, er også bekymret over forsøkene på å endre den religiøse statusen til en sentral muslimsk helligdom i Jerusalem.

Landet er ett av to land i Midtøsten som har inngått fredsavtale med Israel, og har nylig uttalt at Israel setter avtalen på spill dersom bosetningene blir utvidet.

Les Erik Selles kronikk: Tostatsløsning, en fredsillusjon

1.000 nye leiligheter

Israels statsminister Benjamin Netanyahu ga mandag grønt lys til å framskynde byggingen av bosetninger i de palestinske områdene.

Beslutningen gjelder 1.060 nye leiligheter for bosettere i Øst-Jerusalem og ble tatt etter press fra bosetterne og det høyreorienterte partiet Habayit Hayehudi, ifølge avisen Haaretz.

Ifølge den israelske avisen er det ikke gitt byggeordre, men grønt lys til å trappe opp planleggingen av byggeprosjektet.

Les også: Sverige får ikke nordisk støtte for Palestina-utspill

EU vil ha avklaring

Mange land krever full israelsk tilbaketrekning fra Øst-Jerusalem og Vestbredden og har stemplet bosetningene som ulovlige.

Blant annet har EU bedt om en få en avklaring på de israelske planene om å framskynde byggingen. Dersom planene blir bekreftet, vil det nok en gang sette spørsmålstegn ved Israels vilje til å finne en løsning med palestinerne, sier EUs utenrikspolitiske talsperson Maja Kocijancic til Reuters.

– Da kan vi ikke annet enn å fordømme det. Det vil i så fall være en dårlig beslutning og en dårlig timing, sier hun.

Powered by Labrador CMS