Jordan full av kristen historie

– Uansett hvor 
i Jordan du går, finner du kristne spor, sier direktøren for museet 
i Amman, Ihab Amarin.

Publisert Sist oppdatert

– Jesus ble døpt på Jordansk side av elva. Det er ikke tvil om det, slår turistguiden fast og hevder Jesus ifølge tradisjonen krysset Jordan-elva før han ble døpt. Underforstått: Den som vil se plassen der Jesus ble døpt, må til Jordan.

Guiden leder turistfølget forbi en kirke som ble bygget over det stedet der dåpen skal ha foregått, før vi går videre til dagens elvebredd. Vannet flyter grått og stille forbi.

Elven er overraskende smal. Det er bare få meter ut til tauet med plastblåser som markerer skillet mellom jordansk og israelsk side.

Flere i følget er synlig beveget over endelig å være ved den berømte elva. En mann bøyer seg, fyller hendene med vann og tømmer det over hodet. En kvinne stiger ut i og lar seg synke ned i vannet med klærne på. Hun sitter der lenge med lukkede øyne. Fra israelsk side lyder rytmer og sang fra en gruppe afrikanere i hvite kapper som har dåp.

Nebo-fjellet

– Det var ved Jordan-elva kristendommen startet. Her begynte Jesus sin gjerning, sier Ihab Amarin, direktør ved det historiske museet i Amman. Han mener også at det var i ørkenen på jordansk side at Jesus fastet og bad i 40 dager før han ble døpt.

– Jesus reiste dessuten rundt i områdene øst for Palestina, der han forkynte og helbredet mennesker. Blant annet finner vi stedet der Jesus drev onde ånder ut av en mann og sendte dem inn i en griseflokk.

Ihab Amarin er selv kristen. Han er født og oppvokst i byen Karak i syd, en by som er identisk med Bibelens Moab, hjemstedet til moabittene.

Saltstøtte

I dag ligger et museum og på tuppen av Nebofjellet. Museet er reist vegg i vegg med en nylig restaurert kirke med historikk tilbake til 300-tallet. Fra platået foran kirken kan de som gjester stedet selv skue over Jordan-dalen, Dødehavet og like til Jerusalem på klare dager.

– Sodoma og Gomorra lå ved Dødehavets bredd – på jordansk side. Lots hule likeså. Der er det bygget et lite museum. Ikke langt unna står en saltstøtte som kan minne om en kvinne, sier Amarin.

Som fagmann vil han ikke påstå at støtten har sammenheng med Lots kone, men det finnes nok dem som tror det.

– Uansett hvor i Jordan du går, finner du steder som er nevnt i Bibelen og spor av kristent nærvær, sier Amarin.

Tilrettelegger

Det historiske museet i Amman er stengt for turister den dagen jeg har intervjuavtale med direktøren, men hele bygningen summer av aktivitet. Nye utstillinger skal på plass før museet åpner igjen noen uker senere.

Jeg blir ønsket velkommen på direktørens forværelse og får servert arabisk kaffe mens jeg venter. Direktøren må gjøre seg ferdig med en veiledningssamtale med en arkeologistudent før han kan snakke.

Selv er han utdannet arkitekt, men interessen for jordansk historie har hele tiden påvirket yrkesvalgene hans. Fra han skrev avgangsoppgave på videregående om oldtidsbyen Petra, til han bare 30 år gammel ble utnevnt til assisterende direktør for et stort prosjekt som skulle tilrettelegge Jordans viktigste historiske destinasjoner for turister.

– Det var en stor utfordring å få en slik stilling så ung, men Gud hjalp meg til å jobbe hardt og mestre utfordringene, sier han.

– Dette er et sensitivt arbeid. De fleste turistmålene er basert på arkeologi. Vi må være forsiktige så turismen ikke fører til slitasje på de historiske stedene, sier Amarin, som blant annet er blitt tildelt en pris av kong Abdullah for arbeidet med å tilrettelegge for turisme.

– L idenskap for arbeidet

Etter at han ble direktør for museet i Amman er tilrettelegging fortsatt et mål, men nå fra en annen vinkling.

– Visjonen vår er at museet skal være en inngangsport for turistene til Jordan. Vi vil oppmuntre folk til å starte besøket sitt her, for å lære om historien bak turistmålene, før de besøker de ulike stedene.

Direktøren er ikke lite stolt av at hele fem steder har status som verdensarv, med Petra og dåpsstedet ved Jordanelva som det mest kjente.

De andre er naturparken Wadi Rum, ørkenslottet Qusair Amra og Umm ar Rasas der noen av verdens vakreste mosaikker er å se i den over 1200 år gamle St. Georg-kirken.

– St. Georg-kirken er fantastisk vakker, utbryter Ihab Amarin, før han smilende tilføyer:

– Du skjønner at jeg har en lidenskap for dette arbeidet, ikke sant?

Patriot og royalist

Ihab Amarin skjønner godt at mange kristne reiser til Israel for å oppleve de bibelske stedene, men han skulle samtidig ønske at enda flere fikk øynene opp for at også Jordan har mange steder som er nevnt i Bibelen.

– Jordan har dessuten en rik, kristen historie, ikke minst fra den bysantinske perioden. På den tiden var det et sterkt kristent nærvær over hele landet, og Karak var et viktig kristent senter med egen biskop.

Han nevner også Fusheis, en by to mil nord for Amman, der det fremdeles bor nesten bare kristne.

– Kristne blir respektert

Som kristne jordanere flest, er Ihab Amarin patriot og royalist. Han er svært glad i kongefamilien og beskriver Jordan som et godt land for kristne å leve i.

– Kristne blir respektert og likt og kan få høye stillinger i staten.

– Er det trygt å reise rundt i Jordan som turist?

– Ja, ja, du kan jo bare gå ut på gatene og spørre turistene selv, sier han og tror Jordan fortsatt vil være en rolig plass i en urolig del av verden.

– Stormaktene vil aldri tillate at noen destabiliserer Jordan. Dessuten har vi en klok regent som tar gode avgjørelser, sier han.

Powered by Labrador CMS