Jordmødre beklager abortpress
Marit Heiberg, leder for Den norske jordmorforeningen, beklager at mødre til trisomi 18-barn opplever abortpress fra helsearbeiderne.
LES FLERE SAKER OM TRISOMI HER
I høst fortalte Dagen historiene til tre kvinner som har båret fram barn med den alvorlige sykdommen trisomi 18. Torsdag kveld fortalte de historiene sine for en fullsatt sal i Litteraturhuset i Oslo.
Marit Heiberg er leder for Den norske jordmorforening. På vegne av sine medlemmer, sa hun unnskyld for hvordan Anna Solberg, Åsta Årøen og Siri Fuglem Berg har opplevd press om å abortere da det ble oppdaget at de var gravide med barn med alvorlige sykdommer.
- Samfunnet har mer og mer fokus på at ting skal være perfekte. Kvinner som får fostre med avvik har et vanskelig valg. Det er viktig at vi som helsepersonell klarer å veilede på ordentlig måte, sa Heiberg.
Hun fortalte at noen familier ønsker abort straks de får vite at fosteret har en alvorlig sykdom.
- Andre vil beholde fosteret, og det skal respekteres. Vi må passe på at dere slipper å forsvare det valget gang på gang i hver eneste nye instans, sa Heiberg.
Venstre-politiker Åsta Årøens datter Veslemøy døde i mors liv. Hun synes det var vondt at datteren ikke ble sett på som et menneske av helsepersonellet.
- Den dagen vi fikk gravferdsstøtten var en av de største dagene i livet vårt. Det var den eneste gangen vi opplevde at hun var et menneske, sa Årøen.
Hun mener at relasjonen mellom helsearbeiderne og pasientene ikke er god nok, og at idealet om nøytralitet er feil. Politikeren er usikker på om de eksisterende fagmiljøer makter å endre på denne holdningen.
- Ingen tilbud
Siri Fuglem Berg er anestesilege og mor til Evy Kristine, som ble tre dager gammel. Publikum i salen ble rørt da hun viste bilder av datteren til tonene av Michael Jacksons sang «What about us?».
- Et menneske og et foster er så uendelig mye mer enn sin funksjonshemning og egenskap, sa Berg.
- Du forebygger ikke lidelse med å avlive pasienten.
Hun kritiserte staten for ikke å ha et tilbud for dem som ønsker å bære fram annerledesbarna.
- Dagens praksis er etisk ganske problematisk. Sier du nei til abort av foster med alvorlig sykdom, fratas fosteret rett til medisinske og livreddende tiltak, sa Berg.
- Ikke en grønnsak
Nå er lille Ole, sønnen til Anna Solberg, fylt ett år, til tross for at han ble forespeilet dystre utsikter av helsepersonellet.
Foreldrene fikk høre på sykehuset at han bare var en salat.
- Det er små mennesker, ikke en grønnsak, sa Solberg på seminaret.
Hun krevde at barn med alvorlige sykdommer må behandles som individer, og ikke etter sin diagnose.
- Det sies at kvinneretten er truet. Hva da med kvinneretten til å bære fram et annerledes barn? Disse barna har trukket et dårlig lodd i livet, og fortjener den aller beste behandlingen, sa Solberg til applaus fra salen.
Vil ha livsstilssamtaler
Marit Heiberg syntes det var sterkt å høre historiene til de tre mødrene. Jordmoren mener at det også er viktig å ikke glemme foreldrene som ønsker å bære fram et annerledesbarn.
- Når du er gravid med et annerledesbarn blir det bare fokus på dette dårlige barnet som kan blir født. Vi må passe på vi som helsepersonell også gir tilbud om å gå til de vanlige svangerskapskontrollene, og klare å snakke om hvordan det blir etter barnet er født, hvordan det ser ut. Det er det mange som ikke får. Hun viste til at svenske par får tilbud om en livsstilsamtale i uke seks til åtte, som forbereder parene på hvilke valg i eventuelt må komme til å ta i løpet av svangerskapet. I dag oppdages de fleste kromosomavvik på ultralyd i uke 18.
- Jeg er ikke sikker på hvor vidt det er riktig bruk av penger å innføre tidlig ultralyd som offentlig tilbud, men om det kommer må vi innføre en tidlig livsstilssamtale, sa Heiberg.
LES FLERE SAKER OM TRISOMI HER