Jordmor: Omskjæring er unødvendig lidelse

Omskjæring av jenter er omstridt, også der hvor tradisjonen holdes i hevd. Men det er lenge til kniven blir lagt bort.

Publisert Sist oppdatert

Den fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­nen To­stan ar­bei­der mot om­skjæ­ring i åtte afri­kans­ke land og har stor fram­gang, sær­lig i ur­ba­ne om­rå­der.

Til tross for mot­bak­ker og lite pen­ger er Ba­ca­ry Tamba op­ti­mist. Den blide, eldre man­nen leder ar­bei­det i Sør-Se­ne­gal, og ser at inn­sat­sen bi­drar til end­rin­ger i sam­fun­net på mange om­rå­der.

- Før kunne du se for­slåt­te kvin­ner, det hend­te til­med at men­ne­ne dro dem nakne ut på gata for å brin­ge skam over dem. Og barn ble bare sett på som ar­beids­kraft. To­stan har hjul­pet på dette, sier Tamba, som har med­ar­bei­de­re i 66 lands­byer.

Unød­ven­dig li­del­se

Jord­mor Binta Biaye ser dag­lig hva om­skjæ­ring fører til.

- Det er vans­ke­lig for kvin­ne­ne å føde, og mange har store smer­ter under fød­se­len og etter­på. Jeg blir helt syk av å se denne unød­ven­di­ge li­del­sen, sier Binta, som også har job­bet fri­vil­lig for To­stan i mange år.

Or­ga­ni­sa­sjo­nen måtte av­bry­te ar­bei­det i lands­byen hen­nes fordi de mang­let mid­ler. Men Binta snak­ker med kvin­ner og be­sø­ker skole­klas­ser for å for­tel­le hva om­skjæ­ring fører til.

- To­stan er som en bibel for meg, de har for­and­ret livet mitt og måten jeg ten­ker på, sier hun.

- En kniv til hvert barn

Binta snak­ker også med dem som lever av å bruke kni­ven.

- En av spe­sia­lis­te­ne jeg dis­ku­ter­te med, vil ikke slut­te på grunn av pen­ge­ne. Men jeg fikk henne iall­fall til å skjøn­ne at hun må ha en kniv til hvert barn. El­lers kan det koste barna livet, sier jord­mo­ren.

Kunn­skap om men­neske­ret­tig­he­te­ne har vist seg å være nøk­ke­len til hold­nings­end­rin­ger, sier Ba­ca­ry Tamba.

- At alle har rett til ikke å bli ut­satt for vold, rett til helse og til å velge hvem de gif­ter seg med, er ny­he­ter for mange, sier han.

Men det er tra­di­sjo­nen og lo­kal­sam­fun­net som be­stem­mer hva folk gjør. Å an­mel­de om­skjæ­ring er uten­ke­lig, for man skal leve sam­men etter­på også, og i nabo­lan­det Gam­bia er det til­og­med lov­lig.

Ring­virk­nin­ge­ne

I dette om­rå­det er det kli­to­ris som fjer­nes ved om­skjæ­ring, ofte også de indre kjønns­lep­pe­ne. En et­nisk grup­pe prak­ti­se­rer også gjen­sy­ing av va­gi­na, be­kref­ter en lege i To­stan.

De fy­sis­ke ska­de­ne ska­per store so­sia­le pro­ble­mer.

- Blod­ta­pet er stort, så­re­ne gror ikke. En fød­sel blir hard fordi det stram­me vevet rev­ner. Ska­de­ne gjør sex smerte­fullt, og når kvin­nen ikke orker det, tror man­nen hun har en annen, for dette er ikke lett å snak­ke om. Ofte ender det med skils­mis­se. Mange kvin­ner blir også ut­støtt so­si­alt fordi de ikke kan kon­trol­le­re vann­la­ting og av­fø­ring len­ger, det kal­les fis­tula.

Men også To­stans ar­beid har ring­virk­nin­ger. Når en lands­by er­klæ­rer of­fent­lig at de leg­ger bort kni­ven, er det et sterkt sig­nal til andre lands­byer.

Støt­te:

Se­nior­råd­gi­ver Anne Skjel­me­rud i Norad be­søk­te Se­ne­gal og Mali i fe­bru­ar. Hun er im­po­nert over re­sul­ta­te­ne den fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­nen To­stan kan vise til.

Norge har støt­tet To­stans ar­beid i mange år.

- For en­kelt­men­nes­ket er det nes­ten umu­lig å gå mot strøm­men og gjøre noe som alle andre er imot. Men når flere lands­byer sam­men blir enige om å kunn­gjø­re at nå slut­ter vi å om­skjæ­re våre jen­ter, da er det etab­lert en ny so­si­al norm i de lands­by­ene. Det har vel­dig sterk virk­ning, og en virk­ning som varer, sier Skjel­me­rud.

Tvi­ler på re­sul­ta­ter

Neneh Bo­jang fra Gam­bia er råd­gi­ver for Bar­ne- like­stil­lings og in­klu­de­rings­de­par­te­men­tet om kjønns­lem­les­tel­se. Hun tvi­ler på at om­skjæ­ring har gått så sterkt til­ba­ke som To­stan hev­der.

- Selv om en lands­by er­klæ­rer at den har slut­tet med om­skjæ­ring, er det ikke sik­kert det vir­ke­lig er slik. Disse er­klæ­rin­ge­ne må føl­ges opp, sier hun.

Bo­jang er glad re­gje­rin­gen leg­ger en ny stra­te­gi mot om­skjæ­ring, men er skep­tisk hvis til­tak mot om­skjæ­ring blir slått sam­men med andre til­tak.

- Om­skjæ­ring er et stort pro­blem og bør møtes som et selv­sten­dig pro­blem, sier hun.

NTB

Powered by Labrador CMS