Jordmor sliter med millionregning etter abort-nei

Jordmor Ellinor Grimmark har nå to uker på seg til å betale 1,64 millioner i saksomkostninger etter to tap i det svenske rettsvesenet.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er i akutt behov av 714.948 kroner. Vi kan umulig bære denne byrden alene, sier Carl Johan Grimmark.

Han er gift med Ellinor Grimmark, kvinnen som i flere år har blitt nektet jobb som jordmor i Sverige fordi hun ikke vil utføre aborter av samvittighetsgrunner og sin kristne tro.

Tre og et halvt år med rettsrunder mot den svenske staten, har kostet.

– Meningsdiktatur

Tobarnsfamilien flyttet i februar til Norge for å slippe unna det de opplever som en til tider hatsk stemning i hjemlandet. I et nytt boligfelt i landlige Saltnes i Østfold har de kort veg til tur med hundevalpen deres ved runde svaberg og sjø, samt til mor og datters hester på et ridesenter.

– Det er en liten idyll vi har flyttet til. Jeg er sjokkert over hvor ulikt man tenker her. Dere er så mye friere og avslappet. Mine arbeidskolleger har ikke de samme meningene som meg, men det går veldig bra. De støtter meg. Det gjør de ikke i Sverige, sier Ellinor.

– Der er det meningsdiktatur, skyter ektemannen inn.

Siden 2014 har Ellinor pendlet fra hjemmet i Sverige til jobben ved sykehuset i Østfold. Nå er det Carl Johan som pendler over grensen for å jobbe.

Flyttet til Norge

– Vi er veldig glade og takknemlige for at vi flyttet da vi gjorde, sier Ellinor. For da dommen i Arbetsdomstolen falt i april, som ikke var i hennes favør, var det godt å sette seg i bilen og kjøre over grensen til Norge.

– Det medietrykket og hetsen som har vært etter særlig den siste dommen, har ikke vært kjekt. Vi er glade for at vi har tatt barna ut av Sverige så de slipper å høre det fra klassekamerater. Å få høre at «jeg så mammaen din på TV», slipper de nå, sier tobarnsmoren.

Datteren på 15 år tar siste halvåret av den svenske 10. klassen hjemmefra, mens sønnen på 11 år trives på norsk skole.

– Det er sterke barn. De har klart seg bra. De forstår godt hva jeg holder på med og at jeg ikke har noe valg. Dette bare må mamma gjøre. Det gjør det kanskje lettere, selv om de har opplevd tøffe episoder. Det føles forferdelig at du ikke kan beskytte dem, men så kom vi på at vi jo kunne flytte til Norge, forklarer Ellinor.

– Jeg trives veldig godt. Stemningen er mykere her. I Sverige var det tøft på skolen. Lillebror sier nå at det er bra på norsk skole, sier Jacqueline (15).

Da morens historie ble slått stort opp i pressen i Sverige, opplevde hun at skolekamerater så rart på henne og stilte spørsmål.

– En dag fikk jeg reise hjem fordi det ble for mye for meg, for mange spørsmål jeg ikke ville svare på. Pappa hentet meg. Ellers har det gått bra.

Millionregning

Kostnaden er også stor økonomisk sett. Grimmark har nå tapt to rettsrunder mot Region Jönköping og må betale totalt 1,64 millioner kroner for fylkeskommunens saksomkostninger.

Forrige uke fikk paret en faktura i posten med tre ukers betalingsfrist, satt til 3. juni.

Det siste året har ekteparet Grimmark greid å samle inn 925.000 kroner, men det gjenstår altså nesten et like stort beløp - som må skaffes innen to uker.

– Det er klart det er tøft. Vi vet ikke hvordan vi skal skaffe pengene, og vurderer om vi må ta opp et lån, sier Carl Johan.

Tirsdag sendte de en e-post til sine støttespillere og svenske forsamlingsledere med bønn om hjelp til å samle inn over 700.000 kroner.

I e-posten avkrefter paret det de kaller rykter som spres av svenske medier om at en amerikansk organisasjon står bak hele saken og at den skal ha lovet å betale alle kostnader.

Risikerer «konkurs»

I januar meldte Sveriges Radio at Grimmark støttes av den amerikanske anti-abortorganisasjon Alliance Defending Freedom (ADF), og hevder at Grimmarks rettsprosesser er en del av en internasjonal kampanje for å påvirke abortrettighetene i blant annet europeiske land. Sveriges Radio hevder også at ekteparet får juridisk og økonomisk støtte av organisasjonen.

– Mesteparten av donasjonene har vi fått fra enkeltpersoner i Sverige, men også fra utlandet. Bak saken står Ellinor selv, og ingen andre, skriver paret i sin appell, og legger til:

– Økonomisk bidrag utenfra er en absolutt nødvendighet for at vår familie ikke skal slås konkurs og for at saken kan tas videre til avsluttende runder, til EU-domstolen om nødvendig.

ADF oppfordrer på sin nettside til å donere penger til Grimmark.

Over grensen

– Hvordan har det vært å oppleve striden kona di står i, som ektemann, Carl Johan?

– Jeg har reagert kraftig og blir litt vaktbikkje. Jeg har vært ganske aktiv i sosiale medier, diskuterer og forsøker å forklare hva som skjer. Så søker jeg økonomisk støtte, sier Carl Johan.

– Vi har kjent oss litt som oss mot verden, sier Ellinor.

– Hva har kampen gjort med forholdet?

– Det har styrket oss, men det er også en utfordring at den ene er mye i et annet land, sier Carl Johan. Han spiller i rockebandene Narnia og Jerusalem, og jobber fortsatt i en musikkbutikk i Jönköping. Han jakter nå en jobb i Norge.

– Det er ikke lett. Når han er hjemme, jobber ofte jeg på nettene og sover på dagene, sukker Ellinor.

Støtter hverandre

Hun gir likevel ikke opp kampen for samvittighetsfrihet når det gjelder liv/død-spørsmål i arbeidssituasjoner.

I juni er planen å levere inn en klage til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Ellinor tror hun har gode sjanser for å vinne fram i en internasjonal domstol.

– Jeg tror det. Når Norge kan ha samvittighetsfrihet, kan Sverige, sier jordmoren.

Hun opplever at den lange rettsprosessen i motvind har gått ut over hennes tiltro til mennesker.

– Hvordan orker du å stå i denne kampen år etter år?

– Vi er veldig enige om hva vi holder på med. Hadde vi kranglet om dette, hadde det ikke fungert. Så tenker jeg at dette er et oppdrag jeg har fått, jeg kjenner at dette skal jeg gjøre. Det er en styrke. Men jeg kunne aldri tenke meg at det skulle føre til så mye hat og sinne fra folk at jeg ikke kan gjøre slutt på et menneskeliv, sier Ellinor.

Et skilt i Brasil

Hun kjemper også kampen for andre som måtte være samme situasjon, som ikke tør å stå fram med abortmotstand. Grimmark har støtte i sine jurister, sin store familie og folk som tar kontakt fra hele verden.

For noen uker siden spilte ektemannen konsert med rockebandet Narnia i Brasil. I publikummet skimter han en plakat med støtte til Ellinors kamp for livet.

– Det var helt fantastisk, sier Carl Johan.

Han opplever at kristne verdier er provoserende i Sverige.

– Folk avskyr det. En slik sak burde få hele kristenheten til å tenke over hvilken rett vi har til å stå for det vi tror på, og hvordan den vil se ut i framtiden. Kristne burde reagere. Det er tid for å stå for retten til å ytre seg om ens tro, sier Carl Johan.

Samvittigheten

– Har kampen vært verdt det?

– Det får vi se på slutten. Det er klart jeg kjenner det når jeg får såpass mye hat rettet mot min person, ikke bare det jeg står for, sier Ellinor.

– Hvorfor ble du egentlig jordmor, når du visste at arbeidsstillingen innebærer å kunne utføre abort?

– Jeg tenkte at det ikke kreves at alle jordmødre skal jobbe med hele arbeidsfeltet. Mange jordmødre vil ikke jobbe på fødeavdelingen, men det ville jeg. Jeg tenkte det ikke ville være noe problem at jeg ikke ville utføre abort. Videre jeg på at Sverige hadde skrevet under på Europakonvensjonen og dens punkt om samvittighetsfrihet, sier Ellinor.

Les mer om innsamlingen her.

Powered by Labrador CMS