Jøssang mener kontrollkomiteens makt i NLM må begrenses
Tidligere hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang fikk med seg NLMs generalforsamling på å stemme ned forslagene fra organisasjonens egen kontrollkomité.
Onsdag ettermiddag behandlet Misjonssambandets generalforsamling rapporten fra organisasjonens kontrollkomite. Vanligvis er behandlingen av dette dokumentet nærmest for en formalitet å regne. Slik var det imidlertid ikke denne gangen.
Tre forslag
Kontrollkomiteens leder Arvid Gusland la frem rapporten for generalforsamlingen. Han signaliserte samtidig at komiteen ville legge frem tre forslag de ønsket vedtatt. Det første omhandlet opprettelsen av et nytt organ i NLM i etterkant av de mange varslingssakene og samarbeidsproblemene mellom administrasjonen og hovedstyret.
Forslaget til vedtak lød slik «Hovedstyret bes vurdere å etablere en funksjon i organisasjonen som kan fungere som ressursenhet for hele organisasjonen i saker som gjelder etterlevelse av regelverk og varslinger, og som også kan forberede saker for hovedstyret der generalsekretæren og den sentrale ledelsen ikke kan delta i saksbehandlingen.»
De to andre vedtakene kontrollkomiteen ville legge frem, gjaldt gjeldssituasjonen og det vedlikeholdsmessige etterslepet på organisasjonens bygningsmasse.
– En overdommer i NLM-systemet
Men før disse forslagene kom opp til votering, gikk tidligere hovedstyreleder Lars Gaute Jøssang opp på talerstolen og anbefalte generalforsamlingen å stemme mot.
– Hvis generalforsamlingen stemmer for rapporten som er lagt frem, så aksepterer vi også at kontrollkomiteen er blitt et overhus, en overdommer i NLM-systemet, sa Jøssang til delegatene.
Han var særlig kritisk til den rollen kontrollkomiteen hadde spilt i dramatikken rundt de mange varslingssakene i organisasjonen de siste årene. Jøssang mente kontrollkomiteen hadde tiltatt seg en myndighet de ifølge NLMs vedtekter egentlig ikke har.
– Ble tatt som gisler
– Jeg mener at den dagen kontrollkomiteen tok over varslingene og satte i gang undersøkelser på egen hånd, så tok de regien over varslingsfeltet og la premisser og dagsordenen for den videre behandlingen. Hovedstyret og administrasjonen ble tatt som gisler, fremholdt Jøssang.
Ifølge Jøssang har komiteen gått fra å være en kontrollkomite til å bli det han karakteriserte som «en styringskomite».
– Den har meninger og synspunkter på ting som går på daglig drift. Kontrollkomiteen overprøver hovedstyret og administrasjonen. Dermed underkjenner de på mange måter det arbeidet som er gjort.
Overrasket over flertall
Jøssangs sterke kritikk munnet ut i et forslag om å ikke stemme for de tre vedtakene kontrollkomiteen ønsket å ta opp til votering. Han fremmet i stedet et eget forslag der det nøkternt ble beskrevet at «Generalforsamlingen tar rapporten fra kontrollkomiteen til etterretning og merker seg de punktene det blir pekt på.»
Under voteringen fikk Jøssangs forslag flertall med 336 stemmer mot 285. Dermed ble det ikke stemt over de tre konkrete forslagene kontrollkomiteen ønsket skulle bli behandlet.
Etter avstemmingen forklarer Jøssang til Dagen at han er overrasket over at forslaget fikk flertall. Det hadde han ikke regnet med. Men han opplever avstemmingsresultatet som en støtte til «å la de styrende organer styre og så må kontrollorganene holde seg til sin jobb».
«En glipp fra dirigentbordet»
Hans Aage Gravaas var en av dem som tok ordet under debatten til støtte for kontrollkomiteens forslag. Han mener avstemmingsresultatet skyldes det han kaller «en glipp fra dirigentbordet».
– Generalforsamlingen burde først få stemt over forslagene som kontrollkomiteen kom med. Nå glattes de vanskelige tingene over og legges tilbake i fanget på hovedstyret, sier Gravaas til Dagen.
Han mener også det er rart at en tidligere hovedstyreleder som har fungert mens Øyvind Åsland fortsatt var generalsekretær, sår tvil om kontrollkomiteens arbeid.
– Hadde det vært meg, ville jeg vært mer forsiktig siden jeg selv har vært en del av systemet, sier Gravaas.