Spanias kong Juan Carlos skriver under på abdikasjonen mandag. Foto: Det spanske kongehuset / Reuters / NTB scanpix

Juan Carlos: - Jeg er takknemlig

Spanias kong Juan Carlos takker det spanske folket og sier det var et vanskelig valg å abdisere. Nå er det kronprins Felipe som skal føre det spanske monarkiet videre.

Publisert Sist oppdatert

- Da jeg ble konge, lovet jeg å tjene det spanske folket. Mitt mål var å la spanjolene ta kontroll over sine skjebner, at vår nasjon skulle bli et demokrati integrert i Europa, sa kongen i en TV-sendt tale etter at abdikasjonen ble kjent mandag.

- Nå må yngre mennesker ta over. Yngre mennesker med energien og pågangsmotet som kreves for å møte dagens utfordringer, fortsatte han.

Kongen sa det var mange følelser involvert da han bestemte seg for å abdisere.

- Jeg har nytt deres suksesser og lidd med dere i vanskelige tider. Jeg ønsker alt godt for Spania, landet jeg har viet hele mitt liv til. Jeg vil takke det spanske folk, mine medhjelpere og dronningen for all støtten, sa Juan Carlos.

For at kongen skal kunne abdisere, må imidlertid grunnloven endres. Det vil ifølge statsminister Mariano Rajoy skje uten problemer.

- Politiske årsaker

Kong Juan Carlos var personlig utpekt av Spanias diktator Franco til å bli Spanias konge, noe han ble etter Francos død i 1975. Den nye kongen utmerket seg raskt med å drive gjennom omfattende demokratiseringsprosesser i landet.

De siste årene har den 76 år gamle kongen slitt mye med helsen. I tillegg har han mistet popularitet som følge av flere skandaler og omstridte vurderinger.

- Nå sier jo kilder ved hoffet at det er politiske og ikke helsemessige årsaker som gjør at han går av. Det kan jo bety at han har tatt denne avgjørelsen på bakgrunn av den dårlige oppslutningen rundt sin person, sier Wibecke Lie, ekspert på europeiske kongehus og tidligere journalist.

Elefantjakt i krisetider

- De siste årene har han mistet mye av sin popularitet etter at det ble kjent at han midt under finanskrisen dro på elefantjakt i Botswana med sin elskerinne, adelsdamen Corinna zu Sayn-Wittgenstein. Utflukten ble kjent da han under safarien brakk hoften og måtte på sykehus, og Sayn-Wittgenstein etter sigende var med ham i flyet til sykehuset. Den gang var det dronning Sofia som fikk folkets sympati, sier Lie til NTB.

- Etter hoftebruddet har kongen gjennomgått en rekke operasjoner, og det har vært tydelig at også helsen har vært sviktende i tillegg til populariteten. Det har heller ikke talt til kongens fordel at hans svigersønn, Inaki Urdangarin, er siktet i en korrupsjonssak, en sak også hans datter Cristina ble dratt inn i, fortsetter Lie.

Félipe klar for kongsgjerning

Det er foreløpig ikke kjent hvilken dato kongen abdiserer. Han blir etterfulgt av sin sønn, kronprins Felipe (46).

- Den kommende kong Felipe og hans Letizia er i motsetning til kongen svært populære i Spania. Om Felipe klarer å ivareta den positive arven etter sin far, gjenstår å se. Faren ble jo enormt populær da han i 1981 hindret et forsøk på statskupp i Spania. Det er i hvert fall ikke foreløpig noe som tyder på at Felipe ikke vil mestre den fremtidige kongegjerningen, sier Lie.

I en meningsmåling i desember i fjor svarte 62 prosent av de spurte at kong Juan Carlos burde abdisere til fordel for kronprins Felipe. Det var en økning på 17 prosentpoeng i løpet av ett år.

- Kongens image har fått mange flekker den siste tiden mens inntrykket av Felipe som en som er godt forberedt til kongegjerningen, har styrket seg, sier grunnlovsekspert Antonio Torres de Moral ved det spanske UNED-universitetet.

Tredje abdikasjon på et år

Abdikasjonen er den tredje blant Europas kongehus i løpet av et drøyt år. I Nederland overtok Willem Alexander som konge i april i fjor da hans mor, dronning Beatrix, abdiserte, slik tradisjonen er der. I juli samme år overtok kong Philippe tronen i Belgia etter at hans far, kong Albert, abdiserte av helsemessige årsaker.

- Spania har jo bare hatt én konge i moderne tid, og dermed finnes det ikke noen tradisjon for abdikasjon her, forklarer Lie.

- Hva som vil skje i de øvrige monarkiene i Europa, er vanskelig å si, men foreløpig ser det ut til at skifte først vil skje når de regjerende monarkene dør, avslutter Lie. (©NTB)

Les også: Over­la­ter tro­nen til sin sønn Fe­li­pe

Powered by Labrador CMS