KRISTNE BØKER: Etter at Tanum la ned sin bokhandel på Karl Johan i fjor har den kristne bokhandelen blitt byens eldste bokhandel som fortsatt er i drift.

Julehandelen uteblir hos kristen bokhandel: – Folk vil ikke inn til byen

Han hadde håpet at årets julehandel skulle dekke inn det tapte salget fra vårens nedstenging. Slik gikk det ikke.

Publisert Sist oppdatert

I den kristne bokhandelen i Akersgata i Oslo merker de at frykten for koronaviruset legger en demper på årets julehandel.

– Vi får telefoner fra folk som vegrer seg for å dra inn til Oslo. Folk vil ikke inn i byen, sier daglig leder Øyvind Hjemdal i Bok og Media til Dagen.

Butikksjefen hadde håpet at salget i desember skulle hente inn noe av den tapte omsetningen fra vårens nedstenging. I stedet ligger årets julehandel an til å bli omtrent like laber som i fjor.

– Når de to-tre beste ukene før jul tas fra oss er det hundretusenvis av kroner som renner ut. Det påvirker oss økonomisk.

Mindre frykt enn i fjor

Etter regjeringens nasjonale innstramminger forrige uke kreves det at kundene må bruke munnbind når man ikke kan holde en meter til andre personer i butikken.

LABERT: Frykten for smittespredning har lagt en demper på julehandelen i den kristne bokhandelen. – Det påvirker oss økonomisk, sier daglig leder Øyvind Hjemdal.

Hjemdal opplever at kunder fra alle aldersgrupper uteblir etter innstrammingene. Likevel hadde han fryktet at nedgangen skulle bli enda større.

– Frykten fra sykdommen er nok ikke så stor som den var i fjor.

Oslos eldste bokhandel

Den kristne bokhandelen har vært åpen helt siden 1868, og i lokalene i Akersgata siden 1898.

Etter at Tanum-butikken på Karl Johan ble stengt i fjor har Bok og Media overtatt plassen som Oslos eldste operative bokhandel.

– Vi har overlevd spanskesyken og to kriger, så vi skal nok komme oss gjennom dette også, sier Hjemdal.

Sliter med at færre kristne bøker gis ut

Bok & Media-butikken tilhørte den kristne bokhandlerkjeden Vivo, men tok tilbake til gamle navn da Vivo gikk konkurs i 2016.

Hjemdal legger ikke skjul på at det har vært krevende tider i den kristne bokbransjen, også før pandemien slo inn.

Den største utfordringen er derimot ikke at det er færre kunder i butikkene, men at forlagene gir ut færre kristne bøker, fremholder Hjemdal.

BESTSELGERE: Butikksjefen vises frem noen av årets bestselgere fra de kristne forlagene.

– Vi gjør våre grep ved å omdisponere bemanning og legge større vekt på det som skjer på nett.

Nye lesevaner i digital hverdag

Noe av grunnen til nedgangen i den kristne bokbransjen tror han er at folk har endret lesevaner i den digitale hverdagen.

– Med smarttelefonene leser man hele dagen. Når man har fri gjør man gjerne noe annet enn å lese.

Det gjør seg utslag ved at færre kjøper bøker til å lese i feriene rundt sommer, påske og jul, opplyser Hjemdal.

Tror sentrumshandelen vil lide

Handelsorganisasjonen Virke tror at sentrumshandelen vil lide av regjeringens innstramminger.

– Mye av omsetningen vil etter alt å dømme flytte seg fra sentrumsbutikker til netthandel og kjøpesentre utenfor bysentrene. Vi har allerede begynt å se tegn til dette, sier Jarle Hammerstad i en pressemelding fra Virke.

Virke anslår at det vil bli handlet for 18,3 milliarder kroner i den siste uken før julaften. Det er en liten nedgang fra i fjor, da vi handlet for 19 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS