«Ka tenke du om å bu et år i Finnmark elns?»
Håvard Frafjord (20) hadde et sterkt behov for å komme seg ut av kristenboblen. Svaret lå i en tekstmelding til en venn.
Han er oppvokst i en kristen familie, gikk på kristen barne- og ungdomsskole, på kristen videregående skole og deretter et år på bibelskole.
Da året var ferdig, vurderte Håvard Frafjord (20) å bli miljøarbeider på en kristen videregående skole, men det var noe som hindret ham.
– Jeg ba over det, og det opplevdes ikke rett å skulle tilbake til kristenboblen. En natt fikk jeg for meg at jeg skulle reise til Nord-Norge. Jeg kontaktet han som var regionleder for Norsk Luthersk Misjonssamband i nord. Han hadde en liste over 15 steder som kunne være aktuelle å reise til, forteller Håvard.
En spesiell melding
Han ble tipset om at det kunne være lurt å ha med seg noen. Det var da han kom til å tenke på Per Tore Pedersen (20), som han gikk på bibelskole med.
Og svaret kom kjapt:
Etter nærmere forklaring kom det som ble starten på et «ja»
15 av 40 elever
Per Tore erkjenner at det var spesielt å få meldingen fra Håvard.
– Vi kjente hverandre ikke så altfor godt, men etter kort tid ble det klart for meg at det var dette jeg skulle, forteller han.
Året 2019/20 gikk de sammen på Fjellheim bibelskole i Tromsø. Kombinasjonen av nordnorsk natur og solid bibelundervisning ble avgjørende for at de valgte å reise nordover.
Når året er over, er det mange som velger å gjøre som Håvard og Per Tore. Hvert år drar rundt 15 av de 40 elevene ved Fjellheim til ulike deler av Kristen-Norge for å jobbe som ettåringer.
Fire av årets elever kommer trolig til å arbeide i Finnmark til høsten. To av dem drar med stor sannsynlighet til Lakselv, der de to vennene er nå.
For Håvard og Per Tore var det viktig å komme til et sted der det allerede var et kristent arbeid fra før.
– Vi ønsket ikke bare å komme et sted, starte et arbeid og så dør det ut etter at vi har vært der, utdyper Håvard.
Ser behovet
Thor Fremmegård er lærer og tidligere rektor ved Fjellheim bibelskole. Han forteller at skolen trekker til seg mange bevisste, kristne ungdommer.
– Jeg tror nok også at det å gå på bibelskole ansvarliggjør dem enda mer. Elevene reiser blant annet i Nord-Norge og ser behovet for kristen ungdom, sier han.
Fra majoritet til minoritet
Per Tore kommer fra en av Norges mest kristne øyer, Karmøy i Nord-Rogaland. Håvard kommer fra Sandnes i Rogaland. Begge opplever at de har tilhørt en kristen majoritet. I Lakselv er de plutselig i minoritet.
– Jeg hadde trodd det skulle vært hardere. Kanskje skyldes det at folk her i Finnmark har mer respekt for kirken, undrer Håvard.
I løpet av høsten startet de to kameratene opp en LAN-klubb for unge. Før jul startet de opp et tilbud for unge voksne sammen med andre unge kristne som bor i Lakselv.
– Vi fant raskt ut at de unge er glade i dataspill og tenkte at vi kunne utnytte det. Når vi arrangerer lan på misjonshuset, samler vi en god gjeng med unge som spiller og konkurrerer sammen. Det har vært veldig populært, og vi får spørsmål om når vi skal samles neste gang, forteller de.
Unikt
I en tid der en del barne- og ungdomslag har blitt lagt ned på grunn av korona, er det nesten unikt at det er startet to nye i Finnmark. Men også der har arbeidet vært svært uforutsigbart på grunn av smitteverntiltak.
– Arrangementer kan bli avlyst. Nylig måtte vi kansellere en leir. Du er aldri sikker på om det blir noe av når du planlegger, forteller Per Tore.
Håvard medgir at det kan være tungt planlegge, men tenker samtidig at det er bra at de kunne være et tilskudd til arbeidet i Finnmark i 20/21.
– Det hadde selvfølgelig vært kjekkere om det var et normalår, men akkurat i år tror vi at det var spesielt viktig at vi kunne være her, sier Håvard, og nevner konkret merarbeid knyttet til korona.
Under ti
For to som er vant med store, kristne ungdomsmiljø er det en stor overgang å komme til Finnmark der de som regel er under ti på samlingene.
– Fordelen med å være få er at det blir et sterkere samhold. Som kristne er vi et lite fellesskap, og vi er ganske avhengige av hverandre. Når man er mange, er det få som legger merke til om du er på møtet eller ei. Slik er det ikke her, sier Håvard.
De aller fleste som er med i ungdomsarbeidet i Lakselv er ikke kristne. Og de har ingen kristen bakgrunn. Det gjør at de to vennene må tenke ekstra godt gjennom hvordan de snakker om kristen tro.
Per Tore forteller at de har hatt fokus på å bygge relasjoner.
– Vi inviterer dem med på ulike ting. I forbindelse med ungdomssamlingene inviterer vi dem til å lage maten sammen med oss.
Tverrkirkelig arbeid
De to guttene bor på Misjonshuset i Lakselv. Intervjuet skjer via Messenger. De holder telefonen opp og viser kjellerleiligheten som ble pusset opp like før de kom. Der har de hvert sitt soverom og tilgang til møtesal og aktivitetsrom.
Håvard og Per Tore er del av et tverrkirkelig arbeid i Lakselv og jobber blant annet sammen med Pinsevennene og Den norske kirke.
– Det er et flott samarbeid, sier de.
Fremtid
Til høsten drar Per Tore til Oslo for å fortsette teologistudiet på Fjellhaug. Håvard skal studere enten i Tromsø eller Trondheim. Om de kommer tilbake til Lakselv, er usikkert.
– Det er ekstremt trivelige folk som bor her, men jeg vet ikke om jeg vil flytte hit for godt. Hvis jeg gjør det, er det for å drive kristent arbeid, for det trengs kristne her, sier Håvard.