Kafé søker ansatt med Downs syndrom: – Vi trenger mer kromosomer
– En person med Downs syndrom vil passe godt til å rydde bord og lage god stemning, mener kafé-eier Eddi Eidsvåg. Statsminister Solberg gleder seg over Eidsvågs spesielle stillingsutlysning.
Rett før påske åpnet Kafé go nok dørene i Stavanger. Det er bakeren, stand-up-komikeren og gründeren Eddi Eidsvåg som står bak samlingsstedet.
For tre uker siden gikk han også ut på nettstedet Facebook og søkte etter en ny ansatt. Vedkommende kunne imidlertid ikke være hvem som helst. Personen måtte ha Downs syndrom.
«Kafé go nok søker rydde- og miljøarbeider til helger og sommer. Du må ha et ærlig vesen, kunne smile og gråte. Vi søker en ansatt som har Downs syndrom da vi trenger noe mer kromosomer på Kafé go nok», skrev han.
Intervju
– Hvorfor søker dere etter en ansatt med Downs syndrom?
– Vi sier at Kafé go nok er en konseptkafé. Vi jobber med pårørende, driver ettervern, bekjemper ensomhet og inviterer folk med utfordringer til å jobbe. Akkurat nå er det stappfullt hus inne og ute, sier Eidsvåg og fortsetter:
– Vi trenger folk til å rydde bordene, prate med folk og lage god stemning. En person med Downs syndrom vil passe veldig godt til det.
Til nå har tre personer tatt kontakt, og Eidsvåg skal intervjue en av dem denne uken. Vedkommende vil være som en ordinær ansatt og ikke ha en tilrettelagt arbeidsplass som er finansiert av staten.
Få i jobb
En rapport i fjor om personer med utviklingshemming og deres deltagelse i norsk arbeid liv, viser at svært få av disse er i ordinært arbeid (se faktaboks).
– Av alle utviklingshemmede i yrkesaktiv alder var rundt fem prosent i et arbeidsforhold i 2014. Mange av dem hadde en kombinasjon av tiltak, sier forsker Christian Wendelborg ved NTNU som står bak rapporten.
– Sortering
Jens Petter Gitlesen er leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede. Han er glad for at Kafe go nok nå vil ansette er person med Downs syndrom.
– Folk med Downs syndrom og andre utviklingshemminger blir ofte glemt i arbeidslivet. Det er veldig bra at næringslivet har fokus på dette, sier Gitlesen, som selv er far til et barn med Downs syndrom.
Han mener samfunnet i dag sorterer bort folk med utviklingshemming fra arbeidslivet.
– Sorteringsdebatten handler ikke bare om fosterdiagnostikk og abort, den gjelder hele livet. Vi sorterer utviklingshemmede bort fra arbeidslivet.
Gitlesen tror produksjonen hos utviklingshemmede kan være lavere enn hos andre, men mener at dette går det an å kompensere for.
– Når utviklingshemmede ikke får jobber i næringslivet, så er det ikke fordi næringslivet vil diskriminere noen. Jeg tror det er heller slik at de er så isolert at resten av samfunnet ikke kommer på dem, sier han.
Solberg: Gode nyheter
Kafé go nok er en forlengelse av Pøbelprosjeket som Eddi Eidsvåg startet i 1997. Her var målet å få unge mennesker, som av ulike grunner står utenfor det etablerte skolesystem og arbeidslivet, ut i jobb eller videreutdanning.
I desember 2016 kjøpte det private helse- og omsorgsforetaket Aleris alle aksjene i Pøbelprosjektet AS.
– Det var gode nyheter. Vi trenger å inkludere flere med funksjonsnedsettelser i arbeidslivet, noe jeg også diskuterte med Eddie Eidsvåg da jeg besøkte kafeen hans for noen uker siden. Vi har alle utfordringer - noen utfordringer er synlige, andre er usynlige. Likevel kan de aller fleste av oss gjøre en god jobb. Jeg ønsker dem all lykke til med å finne den rette til stillingen, skriver hun i en sms til Dagen.
Eidsvåg ser for seg at konseptkafeen kan spres til andre norske byer de neste årene.
– Vi ser på mulighetene både i Bergen og Oslo. Flere kommuner har tatt kontakt til nå sier, Eidsvåg.