STATSMINISTER: Rishi Sunak har sett seg lei på visse typer demonstrasjoner.

Kaller lovforslaget hans et «unikt angrep på religiøse trossamfunn»

Religiøse ledere ber den britiske statsministeren droppe planer om å gi politiet videre fullmakter til å slå ned på demonstrasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Med Rishi Sunak i spissen har den britiske regjeringen nå også hisset på seg kristentopper og ledere for andre religiøse samfunn.

Bakgrunnen er et lovforslag som er rettet mot visse typer demonstrasjoner. Kristne og andre religiøse frontfigurer mener det vil ramme tros- og forsamlingsfriheten i landet.

Klimaprotester til besvær

I det siste har radikale miljøvernere gått håndfast til verks i en rekke byer, også i Storbritannia. Målet med den nye loven er å gi politiet fullmakt til å slå kraftig ned på planlegging og gjennomføring av slike aksjoner.

Ifølge The Guardian ønsker regjeringen at politiet i England og Wales skal få anledning til å slå ned på demonstrasjoner før de er kommet i gang. I det siste har for eksempel demonstranter mot fortsatt oljeproduksjon skapt trøbbel for biltrafikken i større byer. Kristne miljøvernere er blant de som har deltatt i slike demonstrasjoner.

Statsministerkontoret sier at den nye loven vil bety at politiet ikke trenger å vente på at forstyrrelsene finner sted og at de kan avslutte protestene før det blir kaos.

LONDON: En demonstrant fra «Just stop oil» bæres bort av politiet etter en demonstrasjon i London i oktober. Nå vil regjeringen gå enda strengere til verks mot denne typen protestaksjoner.

Ber Sunak droppe forslaget

20 religiøse ledere ber i et brev statsministeren skrote en lov som de mener vil kriminalisere store grupper som på ulike måter benytter seg av ytrings- og forsamlingsfriheten, to rettigheter som er grunnlovsfestet også i Storbritannia.

– Tiltakene er et unikt angrep på religiøse og trossamfunn. Det har ikke noen plass i det moderne britiske samfunnet, skriver de i brevet.

Hele protestbrevet er gjengitt i Church Times.

Lovforslaget er møtt med skarp kritikk både fra opposisjonen i Parlamentet og fra en rekke frivillige organisasjoner.

– Rammer kristne

De religiøse lederne mener det kan ramme fredelige demonstrasjoner i blant annet kristen regi, men også andre situasjoner hvor religiøse mennesker vil markere sin tro og sitt syn i det offentlige rom.

Regjeringen må håndtere årsakene til dagens kriser, ikke straffe de som aksjonerer fredelig for løsninger.

Paul Parker, kveker

I brevet skriver troslederne at en slik lov «vil utløse et stort spekter av nye straffbare handlinger og at medlemmer av trossamfunn «kan risikere bøter, straffeforfølgelse og til og med fengsel for å sette sin tro ut i livet.»

– Protester har alltid vært en viktig del av det å sette troen ut i handling, heter det i brevet.

– Håndtere årsaker, ikke straffe

Brevets underskrivere inkluderer den anglikanske biskopen i Manchester og blant andre toppledere fra baptist- og metodistkirken i landet.

Her er også generalsekretæren for det muslimske rådet i Storbritannia, direktøren for det det britiske sikh-nettverket og representanter fra kristne hjelpeorganisasjoner. En jødisk organisasjon er også blant brevskriverne.

Kvekerlederen Paul Parker er en annen. Han sier det slik:

– Regjeringen må håndtere årsakene til dagens kriser, ikke straffe de som aksjonerer fredelig for løsninger.

PROTEST: Medlemmer av Just Stop Oil, The Peace and Justice Project og Insulate Britain deltok i fjor sommer i denne demonstrasjonen utenfor Parlamentet i London.

Mat og drikke

Den konservative regjeringen har sett seg lei på demonstranter som lenker seg fast og som derfor er vanskelig å fjerne. Noen av disse blir gjerne sittende så lenge at det kommer til folk som gir dem mat og drikke.

De religiøse lederne frykter at loven også vil ramme «enkeltpersoner som handler på sin tro» ved å tilby en fastlåst demonstrant en kopp vann.

«Urovekkende»

De mener forslaget vil ha «betydelig og dypt urovekkende virkning» for religiøse mennesker, som «ofte er tidlig ute med å reagere på urettferdighet og diskriminering.»

De mener også at det bidrar til å kriminalisere selv de som arrangerer transport til «fredelige protester».

Powered by Labrador CMS