– Kallet er en Guds håndsrekning til meg selv
Allerede som gutt visste Konrad Fjell at det var forkynner han skulle bli.
Fjell er lærer ved Bibelskolen på Fossnes og reiser litt som forkynner for Norsk Luthersk Lekmannsmisjon.
I helgen skal han tale på en bibelhelg i Alta, et relativt nytt arrangement i regi av DELK (Det evangelisk lutherske kirkesamfunn). Dit kommer rundt 30-50 personer, noen ganger flere, for å lytte til god, konservativ forkynnelse.
Stort og smått
– Hvem møter du i Alta? Blir det flest eldre?
– Nei. På lørdag formiddag pleier det å komme flere barnefamilier med en hel del mindreårige unger. De kommer fra et læstadiansk miljø i Alta, og der stiller man opp med stort og smått.
– Så da spiller det kanskje ingen rolle hvor lenge du preker heller?
– Nei, og for min del har det vært en positiv opplevelse at man ikke kommer med noen begrensninger på hvor lenge man kan preke. En bibeltime som runder timen er ikke noe problem for dem.
LES OGSÅ: De unge vil frata kvinner stemmeretten
Vekkelsesbevegelse
Fjell forteller at det for hans del har vært en veldig positiv erfaring å bli kjent med det læstadianske miljøet i Alta.
– Det er jo en vekkelsesbevegelse som har en del likhetstrekk med lavkirkelige organisasjoner som er mer utbredt her sør, men kjenner en sterkere tilknytning til Den norske kirke enn til oss.
Fjell har valgt seg ut tre tema for helgen: «Når Gud er allmektig - hva med alt det onde i verden»? «Hvordan er Guds finger i verdenspolitikken»? Og «en kristen i syndenød, hvorfor kan ikke Herren forandre meg»?
– Dette er emner jeg har jobbet mye med i det siste. Da jeg fikk muligheten til å tale i Alta, benyttet jeg muligheten til å ta opp disse emnene.
Syndenød
– Hva er bakgrunnen for at du vil snakke om «en kristen i syndenød»?
– Det skyldes at jeg begynte å jobbe med Guds allmakt. Selv om det tilsynelatende ser ut som at djevelen og det onde får overhånd i verden og trekker det lengste strået, så er det Gud som leder alt som skjer i verden, og i historiens gang.
Fjell tror spørsmålet stikker dypt, ikke minst hvis man sitter fast i en eller annen synd på et område som man føler seg bundet av, og samtidig har et oppriktig ønske om å leve i lyset med alt i livet der man ikke skjuler synden for Gud eller unnskylder den.
– Så sitter man der og lurer: Hvor er Gud? Hvorfor gir han ikke hjelp og kraft til å overvinne synden? Vil ikke Gud at jeg skal leve et hellig liv og bli befridd fra synden i livet? Gud står for en som den hellige dommer over all synd og urenhet, og så blir det et dypt eksistensielt spørsmål der en kommer i stor syndenød.
God oppdagelse
– For min egen del var det en god oppdagelse i Skriften da jeg så at det ikke skjer ved Guds allmakt, ved at han så og si rykker bort synden og lysten til å synde når han skal hjelpe oss med synden. Det skjer først og fremst ved hans kjærlighet og nåde, og ved budskapet om forløsningen og forsoningen.
Fjell sier at vi som kristne kan kjenne på mange innvendinger mot evangeliet, men midt i vår synd og dype nød må vi ved evangeliets hjelp rydde bort alle tankemessige og følelsesmessige innvendinger, og få hjelp til å tro at vi skal få være Guds barn - for Jesu skyld.
Lunken kristendom
– Dette er vel et budskap som vil bli tatt godt imot blant læstadianerne i Alta?
– Det burde være et budskap som ble tatt godt imot av alle. Jeg tror det er mange som er bundet av synd i dag og som behøver hjelp. Jeg frykter nok at selv om det er et visst evangelisk preg på en del forkynnelse, så er den bibelfunderte sjelesorgen på området mangelfull.
– Så du mener at dette forkynnes for lite fra landets talerstoler?
– Ja, jeg er overbevist om at det får for lite plass. Det gjelder også forkynnelsen av loven, som skaper syndenød. Her står vi overfor en stor svakhet og mangel ved mye forkynnelse i dag. Det er forkynnelsens oppgave både å skape syndenød, men også gi hjelp til å tro evangeliet. Jeg tror det er mye lunken kristendom i dag der en ikke tar det så nøye med synden, samtidig er det mange som trenger en sjelesørgerisk forkynnelse av evangeliet.
Begge deler trengs sårt i dag: den klare forkynnelsen av loven og en evangelisk forkynnelse som setter fri og gir hjelp. Når alt kommer til alt tror jeg at det er her mange kristne opplever at kampen står i hverdagen.
LES OGSÅ: Vil ikke ha kvinnelig biskop
Bevart i avhengighet
– Hva er det beste ved å forkynne?
– Det er nok alt det jeg selv får gjennom Guds Ord. Det er det første jeg tenker på. Personlig opplever jeg forkynnerkallet som en Guds håndsrekning til meg selv, for at jeg skal bli bevart i avhengighet til hans ord og han selv.
– Så har jeg selvfølgelig også et dypt ønske om å få bety noe for andre; at de må bli frelst og ledet til Jesus, og bli bevart hos han.
Fjell har vokst opp med en far som har reist som fritidsforkynner, og en bestefar som også forkynte mye.
– Det var veldig inspirerende å høre på bestefar da jeg var guttunge. Han var nok den første som antydet en sånn tanke for meg. Det grep meg allerede som ung gutt, og har fulgt med siden da, forteller han.
Han hadde så vidt rundet 18 da han fikk sine første forkynneroppdrag, og etter hvert ble det stadig flere forespørsler, og teologistudium.