FASTLÅST: I de ni tøffe årene ba Cathrine og Steinar mye om at Gud skulle gripe inn i det de opplevde som en fastlåst situasjon.

Kallet kom mellom Cathrine og Steinar

Han var forkynner og bibelskolelærer. Hun ønsket ikke å være en del av hans kall. Ekteparet strevde i ni år før de fikk det godt sammen.

Publisert Sist oppdatert

Cathrine og Steinar Lofnes deler både seng og kontor. Pastorparet i JesusFellesskapet i Bergen sitter side om side og jobber med en felles visjon, men slik har det ikke alltid vært. De første ni årene av ekteskapet var spenningsfylte av helt andre grunner enn romantikk og ungdommelig forelskelse.

Ekte liv

– Vi hadde hver vår livsstil. Hele tiden var det en spenning i relasjonen, og hele tiden måtte vi velge å ikke gi opp, sier Cathrine.

De har nettopp fulgt de tre minste til skole og barnehage. Barna har fått navn etter ulike faser i ekteskapet. Håp på 11 brakte bokstavelig talt håp inn i samlivet mellom dem. Naomi på åtte betyr lykke. Symbolsk handler det om at Cathrine fikk gleden tilbake da hun ble født. Og Joshua på fire har et navn som forteller sin ­historie: Jesus frelser.

De har valgt å være åpne med sin historie og sin hverdag. Det gjør de blant annet ved å videoblogge om familien. «Familien L» har blitt et prosjekt for store og små, med et ønske om å formidle «ekte liv».

I fjor fikk Cathrine mulig­heten til å gjeste «Mammabanden», et av Norges største ­mammaforum på snapchat. I forkant hadde hun og Steinar satt sammen et lynkurs som inneholdt åtte punkter de mener er viktige for å bevare en god ­relasjon i småbarnsfasen.

– Det var helt grunnleggende enkle ting, men responsen var enorm. «Hvorfor snakker ikke flere om dette?» ville folk vite.

– Det var da jeg forsto hvor viktig det er at vi kristne er på sosiale medier. Mange ikkekristne har fått lite eller ingen undervisning om relasjoner. Det er et enormt vakuum der ute, sier Steinar.

En glanset verden

En dame valgte å vise de åtte rådene fra ekteparet Lofnes (se faktaboks) til en nabo som hun visste hadde det tøft i ekteskapet.

«Jeg vet du har det tøft, men fortsett å stå i det,» sa hun, og det endte med at kvinnen fattet nytt håp.

I en glanset verden på nett prøver Cathrine og Steinar å vise litt hverdag. En gang de hadde kranglet, vlogget Steinar om det like etterpå.

Steinar tror folk er sultne på ekte liv og oppgir det som en grunn til å åpne opp døren for de som måtte være der ute i internettet.

Barna er også med og får se gjennom før filmene legges ut.

– Har dere fått negative til­bakemeldinger på at dere profilerer barna såpass mye?

– Egentlig ikke. Vi hadde trodd at vi skulle fått flere tilbakemeldinger. Vi vet jo at en del er skeptiske, men det er ikke mange som har våget å si det ennå.

Cathrine understreker at de er nøye med hva de legger ut og sier at de aldri ville finne på å filme barna i sårbare situasjoner.

SYMBOLSK: Cathrine og Steinar Lofnes deler kontor og har kontorpulter som står tett i tett. Det har en sterk symolsk betydning.

Medpastor

Hun ble nylig ansatt som daglig leder for Familiesenteret i Bergen. Der jobber hun 25 prosent ved siden av jobben som medpastor. Hun og Steinar har også utviklet et kurs som handler om å bevare ekteskapet i småbarnsfasen. Der deler de verktøy fra 15 års ekteskap.

I de ni tøffe årene ba de mye om at Gud skulle gripe inn i det de opplevde som en fastlåst situasjon.

– Det var aldri noe alternativ å trekke meg ut av ekteskapet, men vi var flere ganger på det punktet der jeg sa at Steinar fikk velge mellom tjenesten eller meg, forteller Cathrine.

– Gikk du gjennom en troskrise?

– Ja. Jeg begynte å stille spørsmål ved om jeg kjente Jesus. Det var så tydelig hvem han var for Steinar, men jeg greide ikke å identifisere meg med det.

For Steinars del handlet jobben om et kall og en retning for livet.

– Det var noe Gud hadde kalt meg til. Da Cathrine og jeg kom sammen, sa jeg til henne at «dette er det livet vi kommer til å leve, vil du være med meg på det?» Familie og ekteskapet er viktigere enn tjenesten, men var det rett å slutte for at vi skulle klare å leve sammen? Vi kom vel til at hvis jeg hadde gjort det, så ville jeg mest sannsynlig blitt en ulykkelig og ikke en bedre mann. Og du ville slitt med skyldfølelse, sier han henvendt til Cathrine.

Mor og far

I disse årene ble de tvunget til å kommunisere om det som var vanskelig, og de ba kontinuerlig om en løsning. Steinar innså på sin side at det var en del ting han måtte lære.

– Jeg ble på sett og vis tvunget til å gjøre mitt ytterste. Jeg tror jeg ble en bedre mann av det, sier han.

I denne tiden ble tv-serier og filmer en god avveksling. Når det var vanskelig å snakke om ting, kunne de sitte ved siden av hverandre i sofaen og se på det sammen.

– Det ble en arena der vi kunne kose oss, sier Steinar.

Etter hvert som årene gikk, skjedde det noe i Cathrines hjerte. Da de ventet barn, opplevde de at Gud talte til dem gjennom navn som barna etter hvert fikk.

I dag er de begge pastorer i JesusFellesskapet, men Cathrine liker bedre å tenke på seg selv som mor.

– En mor kan være råsterk og drifte hjemmet, mens far er søylen. Jeg liker den tanken, sier hun.

NAVN: Cathrine og Steinar Lofnes opplever at Gud har talt til dem gjennom navn på barna. Fra venstre: Håp (11), Joshua (4) og Naomi (8).

Balansen av begge

– Hvordan er det å stå sammen om å lede en menighet etter alt dere har opplevd?

– Det er en ekstrem forskjell. Jeg trenger input fra Cathrine. Jeg trenger den hun er og det hun har å bringe. Og folk trenger balansen av det vi begge kan gi, sier Steinar.

Backing fra kona gir ham større frimodighet i tjenesten.

– Det opplevdes ikke som falskt tidligere heller, men det var en sårbarhet i livet som stjal frimodigheten. Vi har gått gjennom vanskelige ting og har blitt tryggere. Vi vet hvem vi er og hva vi står for, sier han.

En gang i året går de på ekteskapskurs, for å minne seg selv om det de har sammen og hva de kan utvikle videre. Lorraine og Steve Box fra menigheten Redding i California har blitt viktige forbilder for begge når det gjelder å tjenestegjøre sammen.

– De har gitt oss noen red­skaper som gir oss større forståelse av hva det vil si å lede sammen, sier ­Cathrine.

--------
Cathrine og Steinars åtte tips:

1. Kjærlighetens fem språk av Gary Chapman

2. Mor versus kone.

3. Kunsten å kommunisere

4. Følelser følger viljen, ikke omvendt

5. Å sette av tid til seg selv er viktig.

6. Netflix-tid

7. Jevnlig sex

8. Det du verdsetter, vedlikeholder du.

Powered by Labrador CMS