Marie Bergne Holm støtter Israel. Det fikk hun svare for i nettdebatten.

Kalt «barnemorder» etter Israel-støtte

Skjellsord og kommentarer har haglet etter at Marie Louise Bergene Holm (21) forsvarte Israel i et debattinnlegg nylig.

Publisert Sist oppdatert

22. juli trykket Aftenposten Marie sitt debattinnlegg med følgende tittel: «Jeg støtter Israel». Inntil i går hadde det utløst 263 kommentarer og skjellsord som «barnemorder» og «hjernevasket ekstremist».

– Det er vel det innlegget som har fått sterkest reaksjoner i den tiden jeg har vært i avisen, sier Beatriz Rivera, som er ansvarlig for Si; D, Aftenpostens debattside for ungdom. En uke etter at Maria hadde sitt innlegg på trykk, skrev hun selv et innlegg med følgende tittel: «Samfunnsdebatt bør ikke gå hånd i hånd med personangrep. Men det gjør den».

2000 hatmeldinger

Den siste tiden har det vært flere saker om kjente personer som har opplevd netthets, deriblant utenriksreporter Fredrik Græsvik i TV 2 som har mottatt over 2000 hatmeldinger via sosiale medier. «Jeg avlyste ferien for å dekke en krig. Nå angrer jeg. Hatet fra Israelelskerne er mer enn jeg orker. Nå er det nok,» skriver han på Facebook.

Etter innlegget i Aftenposten har Marie merket hatet fra de som forsvarer palestinerne. Samme dag som innlegget sto på trykk, tikket det inn en melding fra en som kalte henne «hjernevasket ekstremist».

– Jeg valgte å ikke svare på den, men du blir jo sjokkert over at noen skriver sånn. Jeg kunne sikkert søkt opp navnet på vedkommende, men det har ingen hensikt. At folk reagerer så sterkt, viser bare at konflikten i Midtøsten skaper sterke følelser på begge sider, sier hun.

Ikke første gang

Det er ikke første gang hun har et innlegg på trykk på Si;D. Tidligere har hun blant annet skrevet om abort, homofili, surrogati og likestilling, kort sagt tema som får det til å koke.

– Hvorfor skriver du?

– Først og fremst fordi jeg liker å skrive. Når jeg leser enkelte artikler, føler jeg at jeg må skrive noe om emnet. Jeg kan ikke bare sitte og se på uten å reagere. Folk trenger en annen type informasjon, og det er viktig å få fram hva Bibelen sier.

Hvem vil vi støtte opp om?

I innlegget som har fått tittelen «Jeg støtter Israel» tar hun et oppgjør med det hun mener er en ensidig dekning av konflikten, og prøver å belyse saken fra Israels side. Hun skriver om de mange rakettangrepene og om hvordan Hamas bruker sine egne som levende skjold.

«Vi her i Norge kan umulig forestille oss hvordan det er å leve i Israel med rakettangrep fra Gaza, og konstant leve under frykt. Er det ikke på tide at vi er litt mer kritiske til medienes propalestinske dekning? For hvem vil vi egentlig støtte opp om; demokratiet Israel, eller terrororganisasjonen Hamas?» spør hun.

Forkastelig!

En ung mann kommenterer innlegget og hevder at hennes forsvar for Israel er det samme som om han skulle forsvare terrorangrepene 11/9-01 i USA og Breivik på Utøya. «Det er ikke noe annet enn galt. Forkastelig!» skriver han.

Rivera har lest alle kommentarene som saken har utløst, og forteller at hun sletter kommentarer hver dag.

– Hva er det som går igjen i det folk skriver?

– Det er heldigvis få som går på Marie som person, men mange skriver «j.... idiot, hvordan kan du stå for disse tingene». De kan godt argumentere og si at hun tar feil. Det er drittslengingen som er så uvennlig, sier hun.

Bekrefter nyere forskning

I en undersøkelse gjort av TNS Gallup, og som ble publisert i april, går det fram at unge ikke vil møte nett-trollene og unngår å debattere på nett. Den viste at respondentene vegrer seg mot å delta i kontroversielle nettdebatter på grunn av hets, personangrep og fordi de opplever at meningene deres drukner i støyen.

I sitt debattinnlegg skriver Rivera at hun ikke takler voksne som trakasserer og angriper unge skribenter, og gir noen få eksempler på hva folk har skrevet i kommentarfeltet under Marie sitt innlegg. En skriver for eksempel: «Jeg håper skjebnen til barna dine blir den samme som de i Gaza».

– Du skriver at det er de voksne som er verst. Hva tror du er grunnen til at unge ser ut til å ha en bedre debattkultur enn voksne?

– Jeg vet ikke. Kanskje får de unge et behov for å gå i forsvar for hverandre? Det kan handle om en fellesskapsfølelse.

– Vi undervurderer de unge

– Hvilke konsekvenser får det at unge skyr nettdebatter i frykt for å bli hetset?

– Det tror jeg ødelegger mye. Vi undervurderer de unges stemmer, og er generelt for dårlig til å høre på dem. Derfor synes jeg det er skremmende hvis de skremmes til taushet. Vi bør tilrettelegge for at deres stemmer skal nå ut.

Rivera opplyser at Marie sitt innlegg var det første de fikk om den pågående konflikten i Midtøsten.

Hun syntes det var godt skrevet, og valgte derfor å trykke det.

Marie på sin side er takknemlig for at Rivera skrev et innlegg om debattkultur i etterkant.

– Det er fint at hun tok et oppgjør på mine og andres skribenters vegne, selv om hun kan få negative reaksjoner på det, sier hun.

Powered by Labrador CMS