Kalte seksuelt misbruk for «umoral»
Toppleder i Mormonerkirken får kritikk for at han definerte seksuelt misbruk som umoral.
Det har stormet rundt Jesu Kristi Kirke av de siste dagers hellige i Salt Lake City de siste ukene. I mars innrømmet Joseph L. Bishop, tidligere leder ved kirkens misjonsskole, at han hadde gjort flere seksuelle tilnærmelser til en ung kvinnelig misjonær. Siden har det kommet fram at han på 1980-tallet skal ha forgrepet seg på to kvinner.
Det har også vært organisert en underskriftskampanje mot at ledere i kirken kan ha private samtaler med barn på tomannshånd.
«Det gikk ikke lang tid før Hans Mattsson fikk besøk av de lokale lederne på stedet der familien bodde, og budskapet var...Posted by Dagen on Sunday, April 8, 2018
Kritikk
Denne uken måtte Mormonerkirken tåle ytterligere kritikk etter at en toppleder på den ene siden ga ros til #metoo-bevegelsen, og på den andre siden sidestilte seksuelt misbruk med umoral. Det skjedde under en stor konferanse i Salt Lake City sist helg. Uttalelsen har av mange blitt tolket som at offeret også må påta seg skyld for det som skjedde.
Quentin L. Cook, medlem av kirkens øverste styrende organ, har blitt kritisert for at han nærmest unnlot å ta opp temaet på konferansen som strakk seg over to dager. I en tale om rettferdiggjørelse på søndag, få dager etter at kirken hadde kommet med nye retningslinjer for rapportering av seksuelt misbruk, kom Cook med følgende uttalelse: «Det er prisverdig at umoral har kommet for en dag og blitt fordømt. Det er imot Guds lover og samfunnets lover», sa han.
Han sa videre at de som kjenner Guds plan må motsette seg slike syndige, utenomekteskapelige handlinger.
Selv om intensjonene var gode, får han kritikk for måten han ordla seg på.
Natasha Parker, mormoner og seksualterapeut, mener det vitner om manglende kompetanse for hvordan man omtaler seksuelt misbruk.
– Ofrene burde ikke bli assosiert med «umoralske handlinger», sier hun til avisa Salt Lake Tribune.
Tydelig tale
Hun mener det trengs tydelig tale fra ledere der de plasserer ansvaret på gjerningsmannen og ikke på offeret. Cooks uttalelse omtaler hun som indirekte og vag.
– Det viser bare nivået kirken befinner seg på. Så langt har ikke Jesu kristi kirke av siste dagers hellige greid å håndtere denne overgrepssaken på en god måte, mener hun.
Kirkens talsmann, Eric Hawkins, nektet mandag å kommentere kritikken mot Cook.
Forrige fredag ble det arrangert en demonstrasjon der rundt 1.000 mennesker marsjerte til kirkens hovedkontor i Salt Lake City med krav om at lukkede møter mellom voksne kirkeledere og barn bør opphøre, med bakgrunn i at det har vært episoder der barn har blitt utnyttet seksuelt. Demonstrantene hevder at de såkalte «verdighetsintervjuene» kan gi unge en opplevelse av skam.
I de nye retningslinjene for hvordan lokale ledere bør håndtere rapporter om seksuelle overgrep og en til en-møter med unge, kommer det fram at de fleste anklager om overgrep er sanne og må bli tatt på alvor. Biskoper får her instruksjon om at de aldri skal se bort fra en rapport om misbruk eller oppfordre en person til å bli hjemme i situasjoner hvor misbruk mistenkes.
En ny regel gir også barn tillatelse til å ta med seg en forelder eller voksen på én til én-samtaler med voksne ledere. Ifølge de gamle reglene måtte foreldrene vente i et tilstøtende rom.
Ikke langt nok
Selv om kirkens ledere har innført en del endringer, vil mange fortsatt mene at de ikke går langt nok.
Crystal Legionaires, som er 23 år gammel og tidligere mormoner, forteller til Salt Lake Tribune at hun tre ganger i løpet av konferansen reiste seg og ropte: «Hold opp med å beskytte seksuelle overgripere.» Dette gjorde hun for å skape blest om et tema som hun tror kirken prøver å ignorere.
Legionaires, som ifølge henne selv er biseksuell og transeksuell, sier at hun tror kirkens menn urettmessig har støttet opp om en misjonsleder i stedet for å tro kvinnene som anklaget ham for seksuelt overgrep.
Tjenestemenn i kirken skal ha sagt at kvinnene rapporterte om overgrepene til lokale ledere for noen år siden, men at det ikke ble opprettet noen disiplinærsak mot den tidligere direktøren for misjonsskolen.
Via sin sønn har Joseph L. Bishop nektet for at han skal ha forgrepet seg seksuelt mot kvinnene, men i et hemmelig lydopptak kan man høre ham be om unnskyldning for at han skal ha forgrepet seg på den siste av de to kvinnene fordi fristelsen ble for stor.
Bishop har bedt politiet undersøke anklagene om voldtekt fra den første kvinnen som han skal ha bedt om å kle av seg.