En vrakrest etter Malaysia Airlines flygning MH 17 fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Foto: Maxim Zmejev / Reuters / NTB scanpix

Kampene fortsetter mens flyulykken etterforskes

Mens de første internasjonale etterforskerne kommer fram til vrakrestene av Malaysia Airlines-flyet, fortsetter Ukrainas militæroperasjon mot separatistene i øst.

Publisert Sist oppdatert

Ukraina har en pågående «antiterroroperasjon» mot de prorussiske separatistene, som har kontroll over store områder øst i landet. Mandag morgen gikk ukrainske styrker til aksjon med stridsvogner og granater mot togstasjonen og lufthavnen i Donetsk.

– Donetsk lufthavn og området rundt er nå under vår kontroll, og vi er i ferd med å etablere en korridor for å frakte mat og utstyr til flyplassen, sier militærets talsmann Vladislav Seleznev.

Våpenhvile

Samtidig beordret president Petro Porosjenko en våpenhvile i en radius av 40 kilometer rundt vrakområdet, for å gi etterforskerne den sikkerheten de trenger for å utføre sitt arbeid. Vrakrestene etter flyet ligger cirka 80 kilometer øst for Donetsk.

Statsminister Arsenij Jatsenjuk åpner for at Ukrainas «vestlige partnere» kan lede etterforskningen av flystyrten. Han ser for seg at Nederland kan ta en ledende rolle i etterforskningen.

Porosjenko understreker at også Russland bør være med, for å sørge for et så åpen etterforskning som mulig.

Etterforskningen starter

Mandag kom tre nederlandske identifiseringseksperter til vrakstedet og til toget, der flere av likene ligger lagret. De tre er de første internasjonale granskerne på stedet, fire døgn etter at flyet ble skutt ned.

Granskerne ble møtt av en utålelig stank i toget. Ifølge AFP er ikke vognene lenger avkjølt, som det ble meldt tidligere. Toget skal etter planen dra fra togstasjonen i Torez mandag.

– Jeg vet ikke når og jeg vet ikke hvor. Alt vi er blitt lovet er at toget skal kjøre mandag. Alt jeg vil er at toget skal dra et sted hvor vi kan utføre vårt arbeid, sier lederen for gruppen til Reuters.

I tillegg kom to eksperter fra den tyske havarikommisjonen for luftfart til Kiev mandag. De prøver å komme seg til vrakområdet for å komme i gang med etterforskningen.

Vil ha likene hjem

Nederlands statsminister Mark Rutte sier det fortsatt er uavklart hvor ferdskriveren og taleregistratoren fra flyet er. Han krever at begge de såkalte svarte boksene blir overlevert til Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO). Han sier også at tilgangen til vrakområdet må bli bedre.

– Dersom tilgangen til området forblir like dårlig i dagene som kommer, så vil vi vurdere alle politiske og økonomiske tiltak mot dem som direkte eller indirekte er ansvarlig for det, sier den nederlandske statsministeren.

Men først og fremst vil han ha likene av de 193 nederlenderne som omkom i ulykken, sendt til Nederland. Det har Ukraina sagt ja til.

Anklager

Samtidig som etterforskningen begynner å komme i gang, hagler anklagene mellom Russland og Ukraina etter nedskytningen.

Jatsenjuk sier de prorussiske separatistene forsøker å skjule beviser etter flystyrten. Mandag gjentok han sitt budskap om at flyet ble skutt ned av et rakettsystem som ikke kan bemannes av «fulle prorussiske terrorister».

– Det ble skutt ned av profesjonelle, slår Jatsenjuk fast.

Putin sier ulykken ikke må brukes til å fremme «egoistiske politiske motiver». Samtidig gjentar han at ulykken aldri ville skjedd dersom Ukraina ikke hadde endt våpenhvilen og gjenopptatt militæroffensiven mot opprørerne øst i landet.

USAs utenriksminister John Kerry sier det er bevist at Russland har medansvar for nedskytingen. Han sier store mengder militært materiell er fraktet inn til separatistene fra Russland, og at Russland trolig har gitt militær opplæring til separatistene. (©NTB)

Powered by Labrador CMS