Kan bli forbudt å støtte koranbrenning
Jurister advarer mot den foreslåtte endringen i dansk straffelov.
Regjeringen i Danmark vil forby «utilbørlig behandling» av religiøse gjenstander. Forbudet har en generell ordlyd, men er i praksis myntet på koranbrenning.
En oversett detalj i straffeloven kan gjøre et forbud langt mer omfattende enn det som hittil er kjent. Det skriver avisen Altinget.
De har snakket med juridiske professorer, som sier at ytringsfriheten blir ytterligere begrenset dersom forslaget blir vedtatt.
Trøbbel og trusler
Landet har som kjent fått trøbbel med sine forbindelser til muslimske land etter flere episoder med koranbrenning på dansk jord.
Al-Qaida skal ha oppfordret til angrep som gjengjeldelse mot som Danmark og Sverige, siden de har tillatt brenning av muslimenes hellige bok.
Tilhengerne av koranforbud hevder gjerne at det innebærer en minimal begrensning av ytringsfriheten. Professor Sten Schaumberg-Müller ved Syddansk Universitet er ikke enig i dette.
– Det blir mer enn en nålestikksoperasjon. Det blir nettopp det man sier det ikke skal være, mener professoren.
Fengsel i inntil tre år
Forbudet mot koranbrenning skal etter planen inn i dansk straffelov, kapittel 12. Senere i den samme loven heter det at «den som uttrykkelig billiger en av de i denne lovs 12. eller 13. kapittel omhandlede forbrytelser, straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.»
Med andre ord: Hvis man bifaller en konkret handling, som ifølge den samme loven er ulovlig, kan man selv bli straffet.
Schaumburg-Müller mener saken kommer helt ut av proporsjoner og finner det problematisk at folk kan bli straffet for å uttale seg positivt om for eksempel en koranbrenning.
Professor emeritus Jørn Vestergaard ved Københavns Unversitet kaller det en prinsipiell, ytterligere innskrenkning av ytringsfriheten.
Det er når man uttaler seg positivt om en konkret handling loven kan komme til anvendelse, presiserer professoren, ikke ved at man støtter koranbrenninger på generelt grunnlag.
Det egentlige formålet
Vestergaard ser ikke for seg at en person som lovpriste offentlig Rasmus Paludans koranbrenninger, skulle bli straffeforfulgt. Paludan er Danmarks mest kjente koranbrenner, og den nye loven er aktualisert ikke minst på grunn av hans aktivitet.
– Jeg har vanskelig for å se at man vil håndheve dette i praksis. Formålet har i høy grad til formål å beskytte forholdet til fremmede makter, sier han til avisen.
Altinget har så langt ikke lykkes i å få justisdepartementet til å kommentere sakens nye utvikling.