KVOTE: I fremtiden kan det bli egne kvoter for utenlandske slever som vil studere på norske bibelskoler. Illustrasjonsfoto.

Kan bli utenlandskvoter på bibelskolene

Utdanningsdepartementet jobber sammen med bibelskolene for å få ned antallet utenlandske studenter.

Publisert Sist oppdatert

Den mest aktuelle løsningen er å innføre makskvoter med utenlandske studenter.

– Vi ønsker en fleksibel ordning og det er grunn til å se på ulike kvoter for de ulike skolene, sier generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund (KFF) Jan Erik Sundby.

Kunnskapsdepartementet og Kristne Friskolers Forbund (KFF) har hatt et møte hvor blant annet andelen utenlandske elever ved skolene ble diskutert. KFF er paraplyorganisasjon for bibelskolene og andre kristne friskoler.

Som Dagen skrev i august har andelen utenlandske elever ved norske bibelskoler gått opp. Hver tredje elev er nå utenlandsk statsborger, Fjelltun bibelskole i Stavanger har kun utenlandske elever. Filadelfia i Oslo har langt over halvparten utlendinger.

Dette er ikke brudd på retningslinjene, skolene kan ta inn de elevene de vil. Men det ble stilt spørsmål fra politisk hold om dette var i tråd med intensjonen til denne skoletypen. Anne Tinglestad Wøien, som sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, skrev brev til kunnskapsministeren med spørsmål om retningslinjene for bibelskolene.

Tiltak

Departementet ønsker ikke å kommenterer rundt møtets innhold, på det nåværende tidspunkt. Men i følge KFF var møtet preget av en «åpen og grei samtale», sier Sundby. De skal nå levere et notat til departementet om hva som ble tatt opp på møtet og hvilke tiltak man skal sette i verk. Kvotering er altså hovedtiltaket.

– Det at den utenlandske andelen er blitt høy er ikke noen villet utvikling hos skolene. Situasjonen har blitt sånn og den har blitt det raskt. Allerede i dag har vi kvoter for elever som kommer direkte fra videregående skole. Disse er forskjellige fra skole til skole. Vi ønsker ikke å fastsette noen kvoter i noen forskrifter.

– Vil det bli opp til den enkelte skole å bestemme kvoten?

– Vi har ikke fattet noe vedtak, men det er den retningen vi har hatt på samtalen.

– Hvor stor vil kvoten være?

– Vi har ikke noe definert tall på hva som er riktig nivå av utenlandske elever. Noen skoler har større internasjonal kontaktflate. Dermed er tilfanget større.

Au-pairer

KONTAKT: Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl, har vært i møte med KFF.

– Gikk dere inn på au pair-situasjonen med departementet?

– Vi gikk ikke inn spesifikt om au pairer skulle være en del av kvoten. Vi snakket kun om utenlandske og ikke-utenlandske elever, sier generalsekretæren.

Det vil bli flere møter mellom KFF og departementet. Sundby understreker at de er veldig tidlig ute i prosessen. Om en måneds tid skal han møte lederne for skolene på skoleledermøtet.

Kunnskapsministeren fikk i august et skriftlig spørsmål om retningslinjene for bibelskolene fra Anne Tinglestad Wøien. Hun sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. I svaret fra ministeren skriver han at «han vil foreta en gjennomgang av finansieringsordningen og regelverket for disse skolene».

– Snakket dere noe om finansieringen på møtet med departementet?

– Nei, det gjorde vi ikke. Vi oppfatter de slik at skal man ha elever, vil det være vanskelig å argumentere for at utenlandske elever skal være billigere. Finansieringsmodellen var ikke noe tema på møtet, sier Sundby.

Ikke fjerne

Hverken KFF eller departementet ønsker å tømme skolene for utenlandske elever.

– De er et positivt element. Men vi ønsker et rimeligere nivå, uten at det er lett å peke direkte på en felles løsning. Det vil variere fra skole til skole. Men kulturutveksling og kulturerfaring tilsier jo at det må være noen fra hver kultur.

– Føler dere press fra departementet?

– Vi oppfatter svaret fra statsråden som balansert. Det er også vår opplevelse når vi snakker med departementet. Hverken mer eller mindre, sier generalsekretæren.

Bibelskolene

Av de rundt 1000 elevene som i disse dager begynner på landets 19 bibelskoler, er over 300 utenlandske statsborgere.

Det er store forskjeller mellom de 19 bibelskolene. Enkelte har ikke en eneste utenlandsk elev. Andre skoler har noen få utenlandske elever, mens noen bynære skoler har en høy andel av ikke-norske statsborgere.

Øverst på listen er Misjonssambandets Fjelltun Bibelskole. Der er alle de 32 elevene utenlandske, de fleste har vært au pairer.

På Filadelfia Bibelskole i Oslo er 101 av 145 elever utenlandske statsborgere.

Powered by Labrador CMS